'YAV SANA NE 1 MAYIS'TAN'
Darbe döneminde gençlerin kullanıldığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gençler sokağa döküldüler, tahrik edildiler, yönlendirildiler, hatta birbirleriyle çatışmaları, polisle, askerle çatışmaları temin edildi ve sokaklar karıştırıldı. 12 Eylül öncesinde, aynı karanlık el, sağcıya da solcuya da Alevi'ye de Sünni'ye de silah veriyordu. Ağaç için, çevre için sokaklara çıktığını zanneden gençlerimiz bunu bilsin. İktidara, otoriteye karşı mücadele verdiğini zanneden gençlerimiz bunu bilsin. Özgürlük için sokaklarda gösteri yaptığını zanneden gençlerimiz bunu lütfen bilsin. İşte en son, 1 Mayıs olaylarında da bunu yaptılar" dedi.
CHP milletvekillerinin Ankara ve İstanbul'daki kalabalıkları tahrik ederek polise saldırttığını belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun da Danıştay'ın kuruluş yıldönümü törenindeki konuşmasında, 1 Mayıs olaylarına değindiğine işaret etti. Erdoğan, şöyle konuştu:
"İşte bugün yine Danıştay'da konuşan o zat, kalkıyor, 1 Mayıs'a giriyor, yav sana ne 1 Mayıs'tan. 'Yasaklarla da bir yere varılmaz' diyor. 'Bakın yasaklar oldu, şu oldu, bu oldu.' Onu söylüyorsun da Kadıköy Meydanı'nı niye söylemiyorsun? Türkiye'nin en büyük sendikası, Kadıköy Meydanı'nda mitiging yaptı, en ufak bir olay olmadı. Türkiye'nin en büyük ikinci sendikası, işçi sendikası, Kayseri'de yaptı, en ufak bir olay yok. Onu niye söylemiyorsun? Türkiye'nin en büyük memur sendikası, Diyarbakır'da yaptı, en ufak bir olay yok. Onu niye söylemiyorsun? Ama illegal örtgütlerle iç içe olan, yandaşınız bu sendikayla kalkıyorsunuz, orada iş tutuyorsunuz ve ortalığı karıştırıyorsunuz. Derdiniz işçi bayramını, emek bayramını kutlamak değil sadece meydanları terörize etmek. Biz size bu kutlamayı yapmayın demiyoruz ki yer gösteriyorsunuz. Git şurda yap. Sen nasıl hukuk adamısın ya? Ortada yasalar var. Bu yasalara göre belirlenen burada meydanlar var. Ama dert, kardeşim, üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek."
'SENARYO AYNI SENARYO'
27 Mayıs'ta darbecilerin yaptıklarına kılıf uydurmak için 5 tane hürriyet şehidi üretiklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
"İşte Gezi olaylarında yaşananları hatırlıyorsunuz değil mi? Zamansız göçüp giden gençlerin, siyasetçilerin elinde, manşetlerde, sokaklarda, değişik çevrelerde nasıl istismar edildiklerini hatırlıyorsunuz değil mi? 17 Aralık sürecinde, bir çocuğun, zerre kadar vicdanı olmayan gazete sayfalarında, televizyon ekranlarında, siyasetçilerin elinde nasıl istismar vasıtası olarak kullanıldığını hatırlıyorsunuz değil mi? Senaryo aynı senaryo. 27 Mayıs'ta nasıl bir senaryo varsa 17 Aralık sürecinde de aynı senaryo vardı. O gün hukuk, bazı hukuk adamları tarafından nasıl çiğnendiyse 17 Aralık sürecinde de öyle çiğnendi. O gün, nasıl manşetler atıldıysa bu yaşadığımız süreçte de aynı manşetler atıldı. O gün gençlik nasıl sokağa döküldüyse bugün de gençlik aynı şekilde sokağa döküldü. O gün nasıl ölümler, vicdansızca, acımasızca istismar malzemesi yapıldıysa inanın, bu süreçte de talihsiz ölümler aynı şekilde istismar edliyor, istismar malzemesi yapıldı."
'ONLAR İÇİN EN İYİ GENÇ ÖLÜ GENÇTİR'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs'ın 5 hürriyet şehidiyle 12 Eylül öncesinde sırtı sıvazlanarak sokağa gönderilen ve ölenlerin de bugün hatırlanmadığını dile getirdi. Mısır ve Ukrayna'nın durumunun ortada olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Özgürlük diyerek sokaklara dökülen, sosyal medyanın kuralsız ve sınırsız tahriklerine maruz kalan gençler, hem Mısır'da hem Ukrayna'da yüzlerce kişinin ölmesine, bu ülkelerin karartılmasına sebep oldular. Bakın burada şunu açık açık söylüyorum. Bu ülkede öyle medya kuruluşları var ki, öyle yazarlar var ki, öyle sermaye sahipleri, öyle siyasetçiler var ki, onlar için en iyi genç, ölü gençtir. Onlar, gençlerin dirisini değil, ölüsünü severler. Çünkü ölüm üzerinden istismar üretmeyi çok iyi bilirler. 30 yıl boyunca, bu ülkede, işte o malum medya, o malum sermaye çevreleri, o malum siyasetçiler, ölüm üzerinden rant devşirmeye çalıştılar."
'TEK DİKTATÖR CHP'NİN MİLLİ ŞEFİ'DİR'
"Bu ülkenin tarihinde, tek bir diktatör vardır. O da CHP'nin Milli Şefi'dir" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama aynı CHP, merhum Menderes'e de merhum Özal'a da bize de 'diktatör' diyecek kadar yüzsüz olmuştur. CHP şu anda, o hiç değişmeyen tarihi rolünü oynuyor, hiç değişmeyen vazifesini yapıyor. Ne diyorlar 'özgürlük yok', ne diyorlar 'diktatör'. Hem ülkede gerilimi tırmandırmak istiyor, hem de Türkiye'yi uluslararası platformlarda karalamaya çalışıyor. Hiç kusura bakmasınlar, biz bu algı operasyonlarına boyun eğmeyiz. Bu karalama kampanyalarına pabuç bırakmayız."
17 ARALIK SON DARBE GİRİŞİMİ
"Gazi Mustafa Kemal'in, Meclis'i en yüksek merci olarak tanımlamasına rağmen, hem İnönü hem CHP, halkın iradesini çiğneme alışkanlığından hiçbir zaman vazgeçmedi" diyen Erdoğan, "Benim ümidim ve arzum şudur. İnşallah, ilk darbenin 100'üncü yılında yapılmak istenen 17 Aralık darbesi, tarihimizdeki son darbe girişimidir. 30 Mart seçimleri, inşallah, 100 yıllık darbeler tarihini artık kapatmıştır. 30 Mart, CHP'nin sembolü haline geldiği yani ihtilal ruhunun adeta cenaze namazının kılındığı tarihtir. Millet, her seçimde yönetime el koymuştur. Ancak 30 Mart seçimlerinde millet artık sarsılmaz şekilde, geriye gitmeyecek şekilde yönetime el koymuştur. Millet, komploları bozmuştur. Millet, darbeye gerekçe oluşturmak için yapılan sokak eylemlerine sabırla tahammül etmiş, bu eylemleri bozmuştur. Yurt dışından, ülkemize maalesef, bu aziz millete karşı yapılmak istenen bu darbe girişimi organizasyonunu milletimiz bozmuştur" şeklinde konuştu.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesinin, hiç kimsede kaygıya ve endişeye sebep olmaması gerektiğini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin bugünden çok daha iyi, çok daha demokratik, çok daha umutlu ve heyecanlı olacağını inşallah hep birlikte görecek ve yaşayacağız. Adayımız kim olursa olsun politikalarımız, çizgimiz, yolculuğumuz hız kesmeden devam edecek, ilkelerimiz taviz verilmeksizin muhafaza edilecek, Türkiye ekonomide 2023 hedeflerine doğru kararlılıkla ilerleyecek. Adayımız kim olursa olsun çözüm süreci asla sekteye uğramayacak. Kanı durdurmak, göz yaşını dindirmek, kardeşliği en güçlü şekilde tesis etmek için verdiğimiz mücadele asla yavaşlamayacak. Milli iradenin tercihiyle gelen bir cumhurbaşkanının, aynı şekilde göreve gelmiş bir hükümeti hep birlikte göreceğiz, göreceksiniz."

EB(SU/AAA)