BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuşuyor. Anayasa çalışmalarına da değinen Başbakan Erdoğan, "Darbeciler anayasa yapabiliyorsa sivillerde de yapabilir. Komisyon çalışmalarında hep iyi niyetli olduk. Meclis Başkanı, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu fes ederek bu süreci sonlandırdı.Komisyonu çalışamaz duruma getiren asla biz olmadık" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Mısır'daki darbe yönetimi rahatsız oluyor diye, hakkı söylemekten Mısır halkının yanında durmaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz, dilsiz şeytan olanlardan olmayacağız. Mısır ile Mısır halkı ile ilişkimiz bin yıllık bir ilişkidir. Bu zalim darbe yönetimi gelir ve geçer. Ama bizim Mısır halkı ile gönül bağımız ebedidir. Bedeli ne olursa olsun, Mısır halkının yanında olmaya hakkı söylemeye Mısırda' ki askeri darbeyi ve insanlık dramını dünyaya anlatmaya devam edeceğiz. Bir taraftan demokrasi diyecek dünya, diğer taraftan da darbe yöneticileri ile iş tutacak. Bu nasıl demokrasi? İşte batı dünyasının şu anda yaptığı bu. Biz Mısır halkı ile sadece elçilerle değil, birbirine karşı olan kalplerimizle irtibat halindeyiz. Mısır halkı ile dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"CENEVRE'DE TÜRKİYE'NİN TEZLERİ KABUL GÖRMÜŞTÜR"

Cenevre'de imzalanan İran nükleer anlaşması ile Türkiye'nin haklılığının ortaya çıktığını belirten Başbakan Erdoğan, "Biz en başından itibaren İran'a yaptırım uygulamak yerine, müzakerelerin sürdürülmesini meselenin barışçıl şekilde diyalogla çözülmesini savunmuştuk. İran'a yaptırım kararı uygulanması kararına da Tahran deklarasyonu kapsamında Brezilya ile birlikte biz karşı çıkmıştık. Bu durum muhalefet tarafından eleştiri konusu edilmişti. 'Türkiye'nin ekseni kayıyor' dediler. Cenevre'de ortaya çıkan sonuçla, Türkiye'nin haklılığı ortaya çıkmış. Türkiye'nin tezleri kabul görmüştür. Bizde ne ana muhalefeti ne yavrusu bunların geleceği okumak gibi bir şey yoktur. Zaman İran konusunda olduğu gibi Suriye ve Mısır konusunda da haklılığımızı inşallah ortaya çıkaracaktır" dedi.

"DARBECİLER ANAYASA YAPABİLİYORSA SİVİLLER DE YAPABİLİR"

Anayasa çalışmalarına da değinen Başbakan Erdoğan, "Darbeciler anayasa yapabiliyorsa sivillerde de yapabilir. Komisyon çalışmalarında hep iyi niyetli olduk. Biz dedik 'Asla bozan olmayacağız. Yapıcı olacağız.' Biz sivillerin de anayasa yapabileceğini, yazabileceğini ispat etmeye çalışırken maalesef muhalefet, tam tersini savundu. 12 ayda bitirilmesi planlanan bu çalışma 25 aya ulaştı. Hep orta sağada top çevirdiler. Netice yok. Darbe çığırtkanlığı yapmış partilerden, sivil anayasa yazmalarını beklemek akıntıya kürek çekmekti ama biz yine iyi niyetimizi korduk. Statükocu bu partiler bu süreci tıkadılar. Meclis Başkanı Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu fes ederek bu süreci sonlandırdı. Şimdi çıkmış masadan kalkmayacağız diyorlar. Masadayken ne yaptınız ki. Masadayken bir çabanız yoksa, masada olsanız, olmasanız ne olacak. CHP her zamanki gibi yine çark etti. Şu anda da CHP, MHP, BDP olsa ne fayda olmasa ne fayda. Başkanı olmayan bir komisyon çalışması olabilir mi? Bu aşamadan sonra istedikleri kadar masada otursunlar. Onlar orada notları tutacak katip bile bulmazlar. Bugüne kadar uzlaşmadan yana olmadan o masada oturdular. Bugünde artık olmayan bir komisyonda beyhude otursunlar. Yeni bir anayasa yapılmasını en çok biz istedik. Komisyonu çalışamaz duruma getiren asla biz olmadık. Yeni bir anayasa hedefinden de vazgeçmiş değiliz. Komisyondan sonuç çıkmasa da biz farklı yolları denemeye, Türkiye'ni ihtiyacı olan yeni anayasa için samimi şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Sonuç elde edilmese bile bu uğurda gösterdiğimiz çaba, inanıyorum ki, milletimiz tarafından görülecek takdir edilecektir. Değerlendirmesi yapılacaktır" dedi.