BAXBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. Başbakan Erdoğan, "Korkuyla büyük devlet olunmaz. Küçük düşünerek büyük işler yapılmaz. Türkiye içine kapanık ülke değildir. Türkiye tabulardan korkulardan korkacak ülke değildir. Her ne yapıyorsak normalleşme adına yapıyoruz, tam tersine gecikeni meşru olanı yapıyor. Türkiye'yi büyütüyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Milletimizin desteğiyle hayır duasıyla çok daha fazlasını yapacak, gece gündüz koşacak ve koşturacağız. 58. hükümetten bu yana başta değerli Cumhurbaşkanım Abdullah Gül olmak üzere kabinede görev alan arkadaşlarımı, rekor hizmet süresinden dolayı herkese şükranlarımı ifade ediyorum" diye konuştu.

"BARZANİ İLE BÖLGEYE İLİŞKİN KONULARI ELE ALDIK"

"Diyarbakır'da gerçekten tarihi anlar yaşadık" diyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Mesut Barzani, 38 yıl ülkesinden uzak yaşayan Şivan Perver, bizimle bu heyecanı yaşadılar. Perver ve Tatlıses'in unutulmaz düetlerine tanıklık ettik. Barzani ile bölgeye ilişkin konuları ele aldık. 'AK Parti iktidarı ile neler yaptık. Süreci nasıl değerlendiriyoruz?' bunun mesajlarını verdik. Biz kendi iktidarımız olarak programın gereği olarak ifade ettik. Diyarbakır'da toplamda 880 milyon liralık eser ve hizmeti açmış olduk. 2009 yılında 'Anneler artık ağlamasın' demiştik. 81 vilayette bunun istisnasını yaşadık. Türkiye genelinde annelerin babaların gözyaşları döktüğüne şahit olduk. Bu gözyaşları sevinç gözyaşlarıydı umudun vuslatın gözyaşlarıydı. Bismil'de bir genç bana 'Barış istiyoruz' diye feryadını dile getirdi. O gün mutluluktan ağlayan Diyarbakır değildi, Mersin'di İzmir'di Edirne'ydi."

"BİRİLERİNİN YİNE BU SEVİNCİ PAYLAŞAMADIKLARINI GÖRDÜK"

Başbakan Erdoğan, "Diyarbakır'da tarihi bir an yaşanırken, birilerinin yine bu sevinci paylaşamadıklarını gördük. Bizim için tarih Hz. Adem'in yer yüzüne indirilmesiyle başlamıştır. 1960'da değiştirilen yer isimlerini sanki yeni bir uygulama gibi sunuyorlar. Bu milletin tarihi 12 Eylül'de başlamadı, bu toprakların tarihi kalıplara sağmayacak kadar uzun renkli ve kucaklayıcı tarihtir. Bu millet köksüz değildir" dedi.

"KÜRDİSTAN' KELİMESİNİ O MECLİS ZABITLARINDA GÖRECEKLER"

Başbakan Erdoğan, "CHP'nin yöneticileri ilk Meclis zabıtlarını okusunlar. MHP ve CHP neye karşı çıkıyorsa o karşı çıktıkları şeyi görecekler. Kürt kelimesini o Meclis'te görecekler. 'Kürdistan' kelimesini o Meclis zabıtlarında görecekler. Biraz daha geriye gittiklerinde Osmanlı'da Kürdistan'ın eyalet olduğunu görecekler, Lazistan'ı orada görecekler. Bize ne diyorlar bölücü. Peki Mustafa Kemal de mi bölücüydü? 'Kürdistan' kelimesini kullanan zamanın mebusları da mı bölücüydü? 'Kürt damadımız da var.' diyen Türkeş de mi bölücüydü? Deve kuşu kafasını gömer dünya küçük der. Biz işbirliği temelli barış temelli hem komşularımızla tereddüt etmede irtibar kurarız" diye konuştu.

"HER NE YAPIYORSAK NORMALLEŞMA ADINA YAPIYORUZ"

"Korkuyla büyük devlet olunmaz" diyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi; "Küçük düşünerek büyük işler yapılmaz. Türkiye içine kapanık ülke değildir. Türkiye tabulardan korkulardan korkacak ülke değildir. Her ne yapıyorsak normalleşme adına yapıyoruz, tam tersine gecikeni meşru olanı yapıyor. Türkiye'yi büyütüyoruz. Türk'ten alıp Kürt'e vermiyoruz. Kürt'ten alıp Çerkez'e vermiyoruz. Biri türkü söyledi diye bu ülke bölünmez. Farklı giydi diye bu ülke bölünmez. Bu ülke pamuk ipliğine bağlı bir ülke değildir. 'Tek milet' dedik, 'Tek bayrak' dedik, Tek vatan' dedik. Acılar üzerinden yürümeyelim. Bizi var eden nice değerler var onlara bakalım. Fakat muhalefet kalkıp da oralarda tek millet tek bayrak tek devlet diyemiyor. Türk bayraklarıyla oraları dolduramıyor. Senin neren milliyetçi, lafla milliyetçi olunur mu? Biz eserlerimizle konuşuyoruz."

"ULAN HEPİNİZ ORADAYDINIZ"

Başbakan Erdoğan, "Şu anda vatandaşlığı alınmış misafir olarak bakıyor. Aynı şeyi Ahmet Kaya'ya yaptılar, Gezi Parkı'nda bize kimler saldırdıysa orada Ahmet Kaya'ya saldırdılar. Şimdi diyorlar ki 'Ben o esnada tuvaletteydim.' Ulan hepiniz oradaydınız. Hepinizin artık kaybedilemeyecek kamera kayıtlarında bizi izliyoruz. Dürüst olun yalancının mumu yatsıya kadar yanar sizin mumunuz söndü" dedi.

"EMPATİ YAPMAK ZORUNDAYIZ"

Başbakan Erdoğan, "Empati yapmak zorundayız. Diyarbakır işte bunun için önemlidir. 60 bini aşkı insan geldiyse bunun için geldi. Hiç kimse şehitlerimizi ruhunu incitecek adım beklemesin. CHP'nin MHP'nin ve BDP'nin yöneticilerini büyük kısmı daha önce söylediğimiz gibi sorunlu bir dil üslupları var. Tarihi sahnenin ardından asla seviyesiz üsluplara asla cevap vermeyeceğim. Sanal korkularla tabanlarını kışkırtmaya çalışırken, biz ortaya somut eserler koyduk. Biz ayrıştıran değil devasa yatırımlarla kucaklayan olduk" diye konuştu.

"CHP-MHP ANDIMIZ OKURKEN MARMARAY'I AÇIYORUZ"

Başbakan Erdoğan, "CHP ve MHP sabah akşam Andımız okurken Marmaray'ı açıyoruz. 'Türküm doğruyum' demekle iş bitmiyor. Gençler, biz şehitlerimizin izindeyiz o izden asla ayrılmayacağız. Türkiye'nin zararına olan hiçbir işin içinde göremezsiniz. Allah'ın izniyle bundan sonra görmeyeceksiniz" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTADAN İTİBAREN ADAYLARIMIZI AÇIKLAYACAĞIZ"

Başbakan Erdoğan, "81 ilde temayül yoklaması yaptık. Kısa süre içinde tüm adaylarımızı kademe kademe duyuracak önümüzdeki haftadan itibaren adaylarımızı açıklayacağız" diye konuştu.