SADECE RÜKUDA EĞİLİRİZ
Trabzon'dan uçakla gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önce Fethullah Gülen'i memleketi Erzurum'da sert bir dille eleştirdi. Erdoğan, Gülen cemaatinin yurt dışındaki okullarda bulunan yabancı öğrencilerle Türkiye'de her yıl düzenlediği Türkçe Olimpiyatlarının bir daha yapılmayacağını belirtti. Erdoğan, "Sadece rükuda eğiliriz, bunun dışında eğilmek yok" dedi.
50 BİN KİŞİYE HİTAP ETTİ
İstasyon Meydanındaki yaklaşık 50 bin kişilik kalabalığa hitap eden Erdoğan, "Maşallah, Erzurum dadaşlar diyarı Erzurum. İslam topraklarının kilidi Erzurum, seni yürekten selamlıyoruz. Dadaş bu ne güzel manzara dadaş. Bugün bir kez daha tarih yazıyorsun. Bugün kabına sığmıyorsun Erzurum. Bugün Allahuekber dağları gibi heybetlisin Erzurum. Bugün Nenehatun gibi düşmana korku salıyorsun ey Erzurum" diye konuştu.
HOCASINI JANDARMAYA ŞİKAYET ETMİŞ
'Dik dur eğilme Erzurum seninle' sloganlarının atılması üzerine Erdoğan, Erzurum'un vatanında fitne çıkaranı birbirinden ayırdığını belirtti. "Biz hükümet olarak Pensilvanya'daki bu zatın yalanlarına malesef aldandık. Başkalarının hesabına çalıştığını bilemedik. Pensilvanya'daki zat gençliğinde Erzurum'da Alvarlı Efe Hazretlerinin medresinine gidip geliyor. Kendi yazığı kitapta Efe hazretlerinin torunu olan Sadi hocadan ders aldığını, onu tecrübesiz ve bilgisiz bulduğundan anlaşmazlık nedeniyle medreseden ayrıldığını söylüyor. Bir gazeteci kardeşimiz Alvarlı'nın torunu Nakıp efendiye ulaşmış. O da bu kardeşimize meselenin aslını anlatmış. Medreseye bir gün jandarmalar gelmiş. Sadi efendinin koluna kelepçe takıyor, Gürcükapı'ya karakola götürüyor. Halk karakolun önüne yığılıyor. Erzurum'da kıyamet kopuyor. Kısa süre sonra hadise anlaşılıyor. Sadi efendiden şikayetçi olan genç Pensilvanya'daki zat. Jandarmaya gitmiş 'Sadi Efendi Atatürk aleyhine konuşuyor' diye şikayette bulunmuş ve bu yalanla da Sadi Efendiyi tutuklatmış. Takiyenin, yalanın, fitenin ne zaman başladığını görüyorsunuz değil mi?" dedi.
"Bizim bu ülkede ihanetimiz olmadı" diyen Erdoğan, Saidi Nursi'yi Fethullah Gülen'e örnek verdi. Saidi Nursi'nin Sibirya'ya sürüldüğünü, fırsat bulduğu an tekrar vatanına geldiğini ifade eden Erdoğan, Gülen'in Pensilvanya'da inziyaya çekilmesini eleştirdi. Yeniden ceket konusuna giren Erdoğan, "Bak rahmetli Teyyo Pehlivan yalancı değil, ama nüktedandı. Latife yapardı, abartırdı, herkes gülerdi" diye konuştu.
Dinlemelerle ilgili düşüncelerini tekrarlayan Erdoğan, Gülen cemaatine ait yurt dışındaki okulların her yıl düzenlediği 'Türkçe olimpiyatları' için bundan böyle salon ve statların tahsis edilemeyeceğini ifade ederek, Türkçe olimpiyatları defterinin kapandığını söyledi. Erdoğan, "Erzurum'da yürekli bir kardeşimizi İçişleri Bakanı yaptık. Paralel yapıyla, ağababalarıyla yiğitçe aslanca mücadele ediyor şimdi. Bizim işimiz buraya gönül veren aşağıdaki kesimle değil. Bizim işimizi tepedeki karar organlarındaki takımla" dedi.
MHP HANGİ YÜZLE OY İSTEYECEK
'Dik dur eğilme Erzurum seninle' diye sloganların atılmaya devam etmesi üzerine Başbakan Erdoğan, "Dik dur eğilme Erzurum seninle" diye karşılık verdi. MHP'nin Lideri Devlet Bahçeli'nin iktidarı devrederken bıraktığı borçları olduğunu savunan Erdoğan, "Bu MHP hangi yüzle oy isteyecek" dedi. Erdoğan, daha sonra 11 yıllık iktidarları döneminde Erzurum'a yapılan yatırımlardan söz etti.
Turgay İPEK/ Nursima KESKİN / Hümeyra PARDELİ/ Kerim BURUCU/ ERZURUM, ()-

NK(KS/AAA) (FOTOĞRAFLI)