YALOVA'DA KONUŞTU
Mustafa Balbay, Yalova'da da CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile birlikte, Yalova Belediye Başkan adayı Vefa Salman'ın seçim bürosunun açılışına katıldı, düzenlenen imza gününde kitaplarını, hayranları için imzaladı. Balbay daha sonra Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Cezaevinden  58 gün önce tahliye edildiğini hatırlatan Balbay, “Bizler salonlara sığmayacak kadar büyüdük, onlar ayakkabı kutusuna sığacak kadar küçüldüler" dedi.
Bu salonda  şu an hissettiklerini 5 yıl boyunca hayal ettiğini kaydeden Balbay, şunları söyledi:
"Şimdi içeride, birinci, ikinci, üçüncü yıl. Ara ara insan soruyor kendine: ‘Balbay, özgürlük ne zaman gelir, ne diyorsun?’ Ben de dedim ki; ‘Beklentini düşük, moralini yüksek tut.’ Hep o şekilde yaşadım. Bu sorular arada bir içten dışa doğru yükseldiğinde hep şunu dedim kendime: ‘Balbay, buradan ne zaman çıkacağın önemli değil. Nasıl çıkacağın önemli. Buradan dimdik çıkarsın ve seni sevenlerin karşısına dimdik gelirsin. Beni bu duygu ayakta tuttu. Mücadeleye beraber yürümeye ben geldim."
Özgür kalmasına rağmen içinde bir burukluk olduğunu söyleyen Balbay, cezaevindeki arkadaşlarının serbest bırakıldığı gün, kendisini özgür hissedeceğini açıkladı.
Hükümetin son kullanma tarihini doldurduğunu söyleyen Balbay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mahkeme salonları birer işkencehaneye dönüştü. Bu zulmün, bu alçaklığın Orta Çağ’da bile görülmediğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Öyle bir yargılama yapılıyor ki, son dönemde polisteki olayları azalttıklarını söylüyorlar. Doğrudur çünkü artık işkence orada değil mahkeme salonlarında. Düşünün, mahkeme salonları bir işkencehaneye dönüşmüş. Eskiden ‘sen bu suçu işledin’ diyorlardı, suçunu kabul ettirmeye çalışıyorlardı. Şimdi mahkeme salonlarında biz işlediğini farz ediyoruz, bunun üstüne senin cezanı vereceğiz, sen bize işlemediğini anlat.’ Mahkemede masum olduğunu anlatmaya çalışıyorsunuz. Yargılama sistemini tersine çevirdiler."
Kendisi hakkında 22 iddianamenin mahkemece birleştirildiğini belirten Balbay, bir sanığın mahkeme heyetine ‘Bari idam edin’ dediğini, mahkeme heyetinin ise kendisine  ‘Olabilirdi, maalesef kaldırıldı’ yanıtını verdiğini belirtip, "İşin şakası dahi kötü" diye konuştu.