Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, () - EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, hafta sonunu geçirdiği Denizli'de, ülke gündemine ilişkin açıklamalar yaptı, faizleri değerlendirdi. Yüksek faizin ülkeye maliyetinin ağır olduğunu belirten Zeybekci, Merkez Bankası'nın piyasayı arkasından takip etmemesi, önüne düşmesi gerektiği uyarısı yaptı. Ülkede faizlerden kimsenin memnun olmadığını belirten Zeybekci, "Faiz demek yatırım yapmamak demek. İstihdam yaratamamak ve büyümemek demek. Ekonominin, ithalata doğru yönelmesi demek" dedi.
Hafta sonunu Denizli'de geçiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne ait Çamlık Ofis'te basın toplantısı düzenledi. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti milletvekilleri Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, İl Başkanı Avni Örki'nin de katıldığı basın toplantısında Nihat Zeybekci, ülke gündemine ilişkin birçok konuda çeşitli açıklamalar yaptı.
"FAİZLERDEN KİMSE MEMNUN DEĞİL"
Hafta içinde Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması'yla ilgili yaptığı temaslar hakkında bilgi veren Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın faiz indirimini de yeterli bulmadığını söyledi. Ülkede faizlerden kimsenin memnun olmadığını belirten Zeybekci şöyle konuştdu:
"Faiz demek yatırım yapmamak demek. İstihdam yaratamamak ve büyümemek demek. Ekonominin, ithalata doğru yönelmesi demek. Eğer faizler yüksekse bir memlekette, uluslararası para piyasaları ülkedeki yüksek faizi cazip bulurlar. Türkiye'de doğru bir akım başlar ve TL'ye aşırı talep gelir. Aynı zamanda ihracatın yavaşlaması, büyümenin de yavaşlaması demektir. İthalatı artırır. Bu açılardan baktığımızda faizin olabildiğince aşağıda olması gibi bir akıl ortaya çıkarıyor."
'MERKEZ BANKASI İLE HÜKÜMET ARASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR'
Faiz oranları hakkında Merkez Bankası ile hükümet arasında görüş ayrılığı olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sadece faizlerin düşürülmesiyle ilgili oranlar ve zamanlama ile ilgili bir sıkıntı yaşıyoruz. Bununda haklı sebepleri olabilir. FED'in parasal daralma kararları ve faiz artırımına gideceği sözleri piyasalarda tedirginliğe neden olabilir. Kırılgan beşli diye isim takılan, ama asla kabul etmediğimiz ülkelerde tedirginlik yaratabilir. Kırılgan Beşliyle ilgili derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin büyümesiyle ilgili aşağı doğru yaptığı büyüme revizyonunun sığ bir değerlendirme olduğunu söylemiştik. Türk ekonomisini bilmemek, geleceğini okumamak demektir. O zamanda söylemiştim, tekrar ediyorum. Dünya Bankası ve kredi kuruluşları Türkiye'nin büyüme oranlarını tıpış tıpış yukarı doğru revize edecekler. Dünya Bankası'ndan başlayarak büyüme beklentilerini yüzde 2.4'ten yüzden 4.5'e çıkardılar. Biz inşallah yüzde 4'ün de üzerinde büyüteceğiz."
"BENİM ŞAHSİ BEKLENTİM YÜZDE 1.5 SEVİYESİNDEYDİ"
Merkez Bankası'nın piyasaları arkadan takip etmek yerine önüne düşmesi gerektiğini belirten Zeybekci şunları kaydetti:
"Piyasa Merkez Bankası'nı yönlendiriyor. Bu da bizim sabrımızı biraz zorluyor. Biz bir an önce düşmesini istiyoruz. Türkiye'nin ihracatı yüzde 10 büyüyor. Haziran rakamlarının yüzde 10'unun üzerinde gelme ihtimali var. İhracatın artması Türkiye'nin büyümesine yüzde 2 baz getirecek. Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indiriminden sonra piyasalara baktığımız zaman, indirimi satın alan piyasalar gelecekle ilgili beklenti faizlerini aşağı düşürmeye başladı. Bu yapılan indirimin yeterli olmadığını gösterir. Biz de piyasanın beklentilerini görüyoruz. Benim şahsi beklentim yüzde 1.5 seviyesindeydi. Bunun yarısı gerçekleşti. Yüzde 1'in Türkiye'ye maliyeti 4- 5 milyar lira demek. Düşmeli artık bu faizler. Türkiye çok güçlü bir ülke."  
FOTOĞRAFLI