Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK, ()- EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin rahmetli Turgut Özal döneminde başlayan ihracat, ihracata dayalı üretim ve istihdamla büyüme hedefi ile yalpaladığını ve zigzaglar çizdiğini belirterek, “Son 12 yılda birinci aşamayı, yani edilgen ekonomiyi tamamladık. Şimdi etken ekonomiye geçmemiz gerekiyor. 50-100 yıllık geleceğimizi, hammadde ve enerji olarak sürdürülebilir bir şekle getirmemiz gerekiyor” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti Belediye Başkan Adayı Nurullah Cahan'a destek için geldiği Uşak’ta, Karahallı ve Ulubey ilçesinde seçim bürosu açılışlarına katıldı. İlk olarak Karahallı’yı ziyaret eden Bakan Zeybekci, burada partisinin seçim irtibat bürosunun açılışını yaptıktan sonra halka ve partililere seslenmek için geldiği kürsünün yüksekte olduğunu görünce, “Halkımıza hiçbir zaman yüksekten bakmadık" diyerek, vatandaşların arasına gidip, buradaki bir bankın üzerine çıkıp, konuşmasını yaptı.

"ADANA'DA TIR'LARI DURDURANLAR, BU VATANA İHANET İÇİNDEDİR"

“İhanet içinde olanlara, ülkeye kastedenlere sözüm; köpekler istedi diye atlar ölmez” diyerek konuşmasına başlayan Zeybekci, “Bizlerin kardeşlerimizle alıp veremediğimiz hiçbir şey yok. Ama içlerinde bir yerlere alet olmuş, bir yerlere ruhlarını satmış olanlar var. Onlar Türkiye’yi karıştırmaya kalktılar. Bu ülkeye inanan, bu bayrağı seven, vatanını seven birisi çıksın, 'Adana'da o MİT'in TIR’larının yakalanması doğrudur' desin. Onu yapanlar o TIR’ları durduranlar, Türkiye'yi dünyaya rezil etmeye kalkanlar, bu vatana ihanet içindedir. Bunun başka hiçbir açıklaması yoktur. Allah, onları bildiği gibi yapacak” dedi.

BAYRAKTAR İÇİN DESTEK İSTEDİ

Partisinin icraatlarına da değinen Zeybekci, daha sonra Ulubey İlçesi’ne geçti. Bakan Zeybekci, burada partisinin seçim irtibat bürosunun için hazırlanan helvanın şerbetini döküp, açılışı yaptı, partisinin Ulubey Belediye Başkan adayı Ragıp Bayraktar için 30 Mart’taki seçimlerde oy istedi. Vatandaşlarla ayaküstü sohbet eden Bakan Nihat Zeybekci, ardından Hasbahçe Polisevi'ne geçti.

İŞADAMLARINA SESLENDİ

Burada Vali Seddar Yavuz, bağımsız Belediye Başkanı Ali Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fuat Kömürcü, Emniyet Müdürü Ogün Toprak ve daire müdürleri tarafından karşılanan Bakan Zeybekci, yemeğin ardından işadamlarına seslendi. Türkiye'nin 12 yılda 35 milyar dolarlık ihracattan 152 milyar dolarlık ihracata ulaştığını açıklayan Zeybekci, “Ayrıca 48 milyar dolarlık müteahhitlik ve turizm gibi hizmet gelirlerine sahip olduk. Milli gelirimiz 830 milyar dolara yükseldi. Türkiye dünyanın 16’ncı büyük ekonomisi, Avrupa'nın 6’ncı büyük ekonomisi oldu. Şu anda İstanbul’a dünyanın en büyük havaalanını, en büyük kanalı, İzmir-Ankara Otoyolu’nu yapacağız. Marmara Denizi'nin üzerine dünyanın en büyük köprüsü yapılacak. Bakanlık olarak serbest ticaret anlaşmalarına ağırlık verdik. Japonya, İran, Hindistan gibi ülkelerle bunları sağladık. AB, Türkiye için stratejik bir süreç. Bu süreci yürütürken gümrük birliği maalesef kısa süreli bir hedef için konmuş. 4-5 yıllık bir hedef konmuş. Sanayi ürünleri ile sınırlanarak birşey imzalanmış. Burada asla kabul edilemeyecek olan AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği anlaşması var. Bu anlaşma bir ortaklık demektir. AB, bu anlaşmadan sonra bir serbest ticaret imtiyazı almış. AB, üçüncü bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzaladığı zaman, o üçüncü ülke Türkiye'de AB üzerindeki tüm haklara sahip oluyor. AB anlaşmalı ülkeler ürünleri Türkiye'ye girebilirken, Türkiye bu ülkelere giremiyor. Bu kabul edilemeyecek bir durum. Bu konuda itirazlarımızı yaptık” diye konuştu.

“TÜRKİYE'DE KAOS ORTAMI YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Türkiye'nin rahmetli Turgut Özal döneminde başlayan ihracat, ihracata dayalı üretim ve istihdamla büyüme hedefi ile yalpaladığını ve zigzaglar çizdiğini söyleyen Bakan Zeybekci, “Son 12 yılda birinci aşamayı yani edilgen ekonomiyi tamamladık. Şimdi etken ekonomiye geçmemiz gerekiyor. 50-100 yıllık geleceğimizi, hammadde ve enerji olarak sürdürülebilir bir şekle getirmemiz gerekiyor. Türkiye üzerinde çeşitli oyunlar oynanıyor. Türkiye'de oynanan oyunun devasa boyutlarda olduğunu yeni yeni anlıyoruz. Başbakan dinleniyor, bakanları dinleniyor, yaklaşık olarak kayıtlı 1.5 milyon insan dinlenmiş. Bu nasıl bir paranoya ve sapkınlıktır. Nasıl bir dehşetik projedir ki Türkiye'yi bu hale getirmiştir. İstiyorlar ki Türkiye'de kriz çıksın, faziler tavan yapsın, satın alma alışveriş dursun, insanlar işsiz kalsın, huzursuzluk çıksın. Türkiye'de kaos ortamı yaratılmaya çalışılıyor. Dünya ticareti nasıl yapıyorsa, hangi kurallara göre oynuyorsa bizde artık aynı şekilde oynuyoruz. Öncelikle cari açıktan çok daha önemli olan ARGE, inovasyon ve teknoloji açığımızı kapatacağız” dedi.

Bakan Zeybekci, yemeğin ardından Uşak Milletvekilleri İsmail Güneş ve Mehmet Altay, Uşak Belediye Başkan Adayı Nurullah Cahan ve partililerle birlikte Dikilitaş Mahallesi'nde bir kahvehanede vatandaşlara seslendi. Bakan Zeybekci'ye Baltalı Yaren Ekibi tarafından poşu bağlandı. Uşak programını tamamlayan Bakan Zeybekci, Kütahya'ya hareket etti.

YK (AÖ/SSA) (FOTOĞRAF)