Recep DEMİRCİ/ERZİNCAN, () - MİLLİ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İsrail'e dünyada kötü söz söyleyebilen olmadığını savunarak, "İsrail ne yaparsa yapsın hiç kimse sesini çıkarmıyor. İsrail’in insafına bırakılmıştır. Batının yapabileceği hiçbir şey yoktur. İsrail'in kayıpları arttıkça, İsrail ateşkesi kendisi isteyecektir" dedi.
Bir dizi ziyarette bulunmak amacı ile Sivas’tan Erzincan’a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Abdurrahman Akdemir’i makamında ziyaret etti. Vali Abdurraman Akdemir’in verdiği brifing ardından soruları yanıtlayan Yılmaz, bir gazetecinin "ABD’nin Gazze saldırıları boyunca İsrail’e 1 milyar 225 milyon dolarlık silah satmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Büyük bir basın güçleri, finansal güçleri var. Siyasetçiler yeniden seçilebilmeleri için basının kendilerine saldırmaması lazım. Mali kaynaklara ulaşılabilmesi lazım. Bir de geçmişteki soykırım suçlamasını koyduğunuzda İsrail ne yaparsa yapsın hiç kimse sesini çıkarmıyor. Bundan sonra bu olay tamamı ile devam eder. İsrail’in insafına bırakılmıştır. Batının yapabileceği hiçbir şey yoktur. Mevcut Amerikan yönetimin bu Ortadoğu’da barış istediğini biz de inanıyoruz. Ancak istemek yetmiyor. Sonuçta elini uzatması gereken yine İsrail. İsrail’in bu elini uzatmaya zorlamak lazım." 
Filistin ile İsrail’in iki bağımsız devlet olarak yan yana yaşaması gerektiğini işaret eden Bakan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak BM Güvenlik Konseyi’nin de böyle karar olmasına rağmen İsrail hiç birisine uymuyor. Uyduracak bir güçte yok. Uluslararası sözleşmeler kendiniz uyarsanız uyarsınız. Yoksa uluslararası bir güç yok. Hele de Amerika da yanında ise. Amerika’da mevcut yönetim Ortadoğu’da barış istese de İsrail’in oradaki ekonomik, finansal gücü, birde antisemitizm propagandası ile herkesi sindirmiş durumdalar. O halde bunu tek durduracak İsrail’in içinden. Dışarıdan durduracak hiçbir şey yok. İslam dünyasını görüyorsunuz kendi içlerinde parçalanmış. İslam coğrafyasında tek başı dik, alnı açık, her gördüğünü söyleyen tek ülke Türkiye. Bunun yolu, Filistinliler'in kendini savunması. Çünkü şu ana kadar 1000'in üzerinde insan öldü. İsrail’den de 50-60, Filistinliler'in açıkladığı 100’ün üzerinde ölü var. Dolayısı ile İsrail’in kayıpları arttıkça, İsrail ateşkesi kendisi isteyecektir. Birinci husus demek ki sabırla mücadeleye devam. İkinci husus İsrail’in içindeki ehli insaf sahibi insanların bu yapılanın doğru olmadığını, uluslararası toplum nezdinde itibar kaybına uğradıklarını, bakın Güney Amerika’daki iki devlet büyükelçiliklerini çekti. Nihai umut uluslararası baskının artması. Batıdan böyle bir baskı gelebilmesi mümkün değil. Birde İsrail’in içindeki ehli insaf sahibi Yahudiler. Genelleştirmek lazım. Bunlardan da insaf sahibi olanlar vardır. Kendi yöneticilerine seslerini gür çıkarırsa, yapılanların doğru olmadığını söylerlerse Ortadoğu’da kalıcı, sürdürülebilir bir ateşkes sağlanır diye düşünüyoruz. Şu anda bu batılı ülkeler bu İsrail’in her yaptığı şeye ses çıkarmayarak İsrail’e iyilik yapmıyorlar, kötülük yapıyorlar. İki yanlıştan bir doğru çıkmadığı gibi iki kötülükten de bir iyilik çıkmaz. Allah Filistinli kardeşlerimizin yardımcısı olsun. 'Men sabere, zafere' diye güzel bir söz vardır. 'Kim sabrederse zafer onundur'. Zafer nedir? 'En büyük zafer barıştır."

FOTOĞRAFLI