Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay), () - MİLLİ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hatay'ın Suriye'deki iç savaştan dolayı sıkıntılı dönemler yaşadığını belirterek, "Hudut karakolları ve hudutlarda güvenlik tedbirlerini arttırıyoruz" dedi.
Hatay'ın İskenderun İlçesi'ne gelen Bakan İsmet Yılmaz, İskenderun Demirçelik Fabrikalarını ve Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'ni gezdikten sonra İskenderun Belediye Başkanı Ak Partili Seyfi Dingil'i ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz, Türkiye'nin OYAK'la gurur duyması gerektiğini belirterek, "Türkiye'de ödenen toplam verginin yüzde 1'inden fazlasını OYAK tek başına ödemekte. İhracatın yaklaşık yüzde 2.7'sini tek başına OYAK yapmakta. Geçtiğimiz yıl demir çelik sektöründe Avrupa'da ki ve dünyadaki diğer bölgelerdeki demir çelmik sektörü zarar ederken İSDEMİR ve ERDEMİR, OYAK'ın hakim ortak olduğu şirketler kar etti. Bu birlik barış ahenk içerisinde biz OYAK olarak şunu söylüyoruz. Biz Türkiye ile birlikte büyüyeceğiz. Hem Türkiye'yi büyüteceğiz hem de Türkiye ile büyüyeceğiz" diye konuştu.
'ERMENİSTAN'IN YAPTIĞINI TÜRKİYE YAPSAYDI İNSAN KAYBINI TAHMİN EDEMEZDİK'
Suriye'de yaşanan iç savaşa da değinen Yılmaz şöyle devam etti:
"Hatay'ın muhakkak ki sınırlarında Suriye ile olan sıkıntılı dönemi var. Ancak her geçen gün gerek hudut karakolları gerekse hudutlarda güvenlik tedbirlerini arttırma yolunda çalışmalarımız devam ediyor. İstiyoruz ki bir vatandaşımızın burnu kanamasın. İnanın ki sadece bizim vatandaşımız değil öbür taraftaki insanın da burnu kanamsın. Bakın bizim Kars'ta bir vatandaşımız Ermenistan'a geçti diye çoban hayvanlarını otlatırken çekip vurdular. Biz diyoruz ki; sadece Türkiye'deki insanlarımızın burnu değil o taraftaki insanlarımızın da burnu kanamsın. Biz hukuka saygı içerisinde insan hayatının da en değerli şey olduğunu da dikkate alarak hem güvenlik güçlerimiz hem silahlı kuvvetlerimiz, hem jandarma hem de polis bütün güvenlik ile ilgili birimlerimiz gereken hassasiyeti göstererek en az hasarla bu süreci, biz buna 'Fetret devri' diyoruz, atlatmaya çalışıyoruz. Ama güvenlik tedbirlerini arttırıyoruz."
'BU ÜLKE HERKSE YETER'
Suriyelilerin Türk halkı için bir imtihan olduğunu söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:
"Allah göstermesin komşunuzun evinde bir yangın çıkmıştır. Yangın çıktığında ne yaparsınız. Kendinizi güvende hissedeceğiniz komşunuzun bahçesine geçersiniz. O sırada iki alternatifiniz var. Ya bahçenizin kapısını kapatırsınız. Ya da zorda kalan yangın içinde olan komşunuza kapınızı açarsınız. Türkiye ikinciyi yaptı kapısını açtı. Allah göstermesin tam tersi de olabilirdi. Ama şunu söylüyoruz biz bir imparatorluk bakiyesiyiz. Burası bir ırkın oluşturduğu devlet değil. Dolayısıyla bu coğrafya Osmanlı bakiyesi herkesin sığınabileceği bir yer. Onun için Kuzey Irak'takiler kimyasal silah saldırısı olduğunda ilk sığınacakları akla gelecek yer burası. Azerbaycan da bir sıkıntı olduğunda ilk sığınacakları yer burası. Balkanlarda bir sıkıntı olduğunda sığınacakları yer burası. Suriye de olan bir sıkıntıda da ilk sığınacakları yer burası bunun ne olduğunu görmek için Çanakkale'ye gitmek Çanakkale ruhunu yaşatmak gerekir ki Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözüdür. Bu ülke herkese yeter ve bu asil millet kendi kapısına gelen misafiri geri çevirmez."

UA(BK/SS) (FOTOĞRAFLI)