Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA,() - ENERJİ Bakanı Yıldız, petrol çıkarılan bölgelere pay verilmesi tartışmalarını değerlendirerek; " Bununla beraber ayrı bir devlet hakkı oraya verilmek istenmesini sade bir duygu olarak görmüyoruz ve bunu son derece sakıncalı buluyoruz" dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TBMM'de gündeme dair açıklamalar yaptı.  Bakan Yıldız, petrolden yerel yönetimlere pay tartışmalarına değinerek; "Son zamanlarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizden çıkarılan petrol ile ilgili ayrı bir hak isteme, ayrı bir devlet hakkı istemeyle alakalı konular dillendiriliyor. Bunu son derece yanlış ve sakıncalı buluyoruz. Biz nasıl Antalya'nın turizmi, Rize'nin çayı, hangi mamüller Türkiye'nin 4 bir yanında dolaşıyorsa bu yapının da aynı şekilde Doğu ve Güneydoğu Anadolu demeden, Batısıyla Doğusuyla, Kuzeyiyle Güneyiyle hep beraber bir bütün olduğunu biliyoruz. Bir Cumhurbaşkanı adayı şu anda kalkıyor, 77 milyonu kucaklamak üzere yola çıktığını söylüyor ama burada ayrı bir pay verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bunu çok yanlış buluyoruz. Biz orada 1 milyar TL'lik yatırım yapıyoruz. Ve yaptığımız yatırımın oradaki vatandaşımıza istihdam sağladığını biliyoruz. Bununla beraber ayrı bir devlet hakkı oraya verilmek istenmesini sade bir duygu olarak görmüyoruz ve bunu son derece sakıncalı buluyoruz. Biz hiçbir resmi zorunluluğu olmamasına rağmen yolları yeniden yaptık, bilinmesini istiyoruz. Biz bütün yapıları çevreye duyarlı olarak korumak istiyoruz" diye konuştu.

"PARASINI ÖDEYENLE ÖDEMEYEN ARASINDAKİ AYRIMI MUTLAKA KAMUOYUYLA PAYLAŞMAK ZORUNDAYIZ"

Bakan Taner Yıldız, Doğu ve Güneydoğu'da elektrik kesintisi nedeniyle yapılan eylemleri de değerlendirdi.Selahattin Demirtaş'ın sözlerini eleştiren Taner Yıldız; "Bakın dün jandarmadan 2 askerimiz yaralandı. Böyle bir eyleme girilmiş olmasını ve bunun sayın Demirtaş tarafından da desteklenmiş olmasını da çok üzücü buldum. Biz, orada ilçelerin isimlerini vermeyeceğim, Dicle bölgesinde kayıp-kaçak oranının yüzde 75-80'lere çıktığının bilinmesi lazım. Biz, 77 milyona hizmet etmek zorundayız. Elektriz arz güvenliğiyle ilgili bir sıkıntımız yok. Ama biz, parasını ödeyenle ödemeyen arasındaki ayrımı mutlaka kamuoyuyla paylaşmak zorundayız. Bu bir havuz arkadaşlar. Ödemeyenlerin parasının, ödeyenler tarafından daha fazla ödenmesi doğru bir işlem değil. O yüzden, kasten veya sehven parasını ödeyemeyenler mutlaka ödeme yapmaları lazım. Biz oradaki vatandaşımızın dokusunun, yapısının sağlam olduğunu biliyoruz. Ama bir kısım yönlendirmeler de olduğunun bilgisi biz de var. Gerek PKK'nın gerekse farklı unsurların 'elektrik paralarını ödemezseniz iyi olur' dediğini biliyoruz." O yüzden vatandaşlarımıza elektrik paralarını zamanında ödemelerini, eğer ödeme kabiliyetlerinde herhangi bir düşüklük varsa, borçların yapılandırıldığını bir kez daha belirtmek istiyorum. Yapılan elektrik kesintilerinin, orada dağıtım şirketlerinin binalarını taşlayarak hatta içine iki arkadaşımız içerdeyken yakmaya çalışılarak sonuçlandırılmasını üzücü buluyoruz" diye konuştu.

"IŞİD BEJİ RAFİNERİSİNİ ELE GEÇİRMİŞ DURUMDA"

Irak'tan alınan petrol sevkiyatında bir sorun olmadığını dile getiren Yıldız, şunları söyledi; "Kuzey Irak'ta ve Irak'ın tamamında üretildiği kadar biz ileticeğiz. Onlarda dünya piyasalarına ulaştırılacak. IŞİD Beji rafinerisini ele geçirmiş durumda. Onun dışında petrol üretimi Irak'ta yapılıyor. Sınırlı da olsa."

BAKAN'A 'KEDİ' SORUSU

Bakan Yıldız, bir gazetecinin 'Yerel seçimde elektrikle yaşanan sıkıntılar Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanır mı?' sorusuna şöyle yanıt verdi; "Bir sıkıntı öngörmüyoruz. O günde yaklaşık 8 bin arkadaşımız görev yapmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin oy tasnifinde herhangi bir şey sözkonusu olmaz. Belçika'da son yapılan seçimlerde 4 saat oy tasnifini durdurdular. Bizim böyle bir şeyimiz sözkonusu değil."

Taner Yıldız 'Kedilere yönelik tedbir var mı?' diye sorulması üzerine; "Ben orada bir bütünün bir parçasından bahsettim. Ama onu bir bütün olarak sunmanın da doğru bilgilendirmeye girmediği kanaatindeyim. Böyle bir hadisenin olup olmadığını sektördekiler bilirler. Ama bunu tamamıymış gibi gösterilmesini de ben esprilere olan ihtiyacımızdan kaynakladığı kanaatindeyim. Bizim böyle bir katkımız olduysa iyidir" dedi.

FOTOĞRAFLI