GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize'de dün yaptığı 'Paralel devlet' açıklamasının bazı gazetelerde farklı yer aldığını belirterek, "Ben orada ‘paralel devlet mi, paralel yapı mı? Her ikisi de aynı anlama gelir, ama bir tercih yapmak gerekirse de paralel yapıyı daha fazla tercih ederim' demek istedim. Bu iki sözcük arasında gidip geleceksek paralel yapı vurgusunun daha doğru olduğunu ifade etmeye çalışmıştım" dedi.
Trabzon 19 Mayıs Spor Salonu’nda AK Parti Trabzon İlçe Belediye Başkan adayları tanıtım toplantısına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Trabzon ve Rize milletvekilleriyle partililer katıldı. Tören sonrasında salon dışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dün Rize Ak Parti İl Başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmanın bazı gazetelerde yanlış şekilde yer aldığını söyledi. Bakan Yazıcı, Rize’de basın mensuplarına bir değerlendirme yaptığını hatırlatarak şunları söyledi:
"O değerlendirmemin bir gazetede farklı bir şekilde birinci sayfada yer aldığını gördüm. Benim orada söylemek istediğim şudur; Türkiye siyasetinde yakın zamana kadar siyasi kadrolar üzerinde, egemenlik hakkını millet adına kullanan kadrolar üzerinde, bir vesayet vardı. Bu apoletli vesayet ve onlarla birlikte hareket eden bir takım sivil yapılı unsurlardan oluşuyordu. Biz bunlarla mücadele ederek geldik, bu alandaki vesayeti ve benzeri teşebbüsleri önemli ölçüde Türkiye gündeminden çıkarttık. Bugün görülüyor ki bu vesayet hevesi sivil hayattan da gelebiliyor. Dolayısıyla aralık ayının ortalarından beri Türkiye’de yaşananları hükümetimize yönelik, hükümetimizin aldığı desteği azaltmaya dönük, ülkenin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karizmasını çizmeye dönük bir proje olarak görüyoruz. Buna şüphe yok. Buna paralel devlet mi, paralel yapı mı dersiniz, ikisi de aynı sonuca çıkar. Ben orada paralel yapı anlamında bir değerlendirme yapmıştım. Paralel yapı anlamında değerlendirmeyi yaparken tabii ki böyle bir şey olmadığı sonucunun çıkarılmasının doğru olmadığının altını çizmek istiyorum. Sosyal doku içerisinde görev ifa eden ister vakıf, ister tarikat, ister cemaat olsun, destekledikleri herhangi bir kesimin iktidara gelmesi halinde, paydaş olduğu gibi bir davranış içerisine girmemesi gerekmektedir. İktidarın paydaşı hiçbir yapı olamaz."
"PARALEL YAPI VURGUSUNU İFADE ETMEYE ÇALIŞMIŞTIM"
Bakan Yazıcı, "Paralel yapı iddialarını gerçekçi bulmuyorum, kanıtlanması lazım" deyip demediğine ilişkin soruya şu karşılığı verdi:
"Başlıkta öne çıkartılan husus. Sanki bu konuda paralel devlet, paralel yapı vurgusu yapılıyor. ‘Paralel devlet yok’ denilerek bu söylenenlerin olmadığı anlamda bir çıkarsama var. Onun doğru olmadığı söylemek istedim. İddiayı zaten kanıtlayacaksın, her iddianın kanıtlanmaya muhtaç tarafı var. İddialar kanıtıyla birlikte ortaya çıkacak. Bu çok doğru bir şey. Ben orada ‘paralel devlet mi, paralel yapı mı? Her ikisi de aynı anlama gelir, ama bir tercih yapmak gerekirse de paralel yapıyı daha fazla tercih ederim' demek istedim. Bu iki sözcük arasında gidip geleceksek paralel yapı vurgusunun daha doğru olduğunu ifade etmeye çalışmıştım."
NE DEMİŞTİ?
Ak Parti Rize İl Başkanlığı'nda dün bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Hayati Yazıcı, paralel devlet yapılanmalarına yönelik bir soru üzerine şunları söylemişti:
"Tek devlet, vatan, bayrak ve millet diyoruz. Bu topraklarda bu tek devletin yanında hiçbir zaman paralel devlet diye bir yapı söz konusu değil. Ama devletin yönetim şeması içerisinde bazılarının paralel uygulamalar içerisine girdiklerini söyleyenler var. Bunların bir paralel devlet şeklinde değerlendirilmesinin çok gerçekçi olmayacağını düşünüyorum. Böyle bir şey olamaz. Tek devlet var. Devletin yönetim şeması içerisinde yaşanan olayları dikkate aldığınızda paralel uygulamalar olduğu yönünde iddialar var. Bunların kanıt ve belgeleri ile ortaya çıkması gerekir. Öyle bir saptama olursa onu da hep birlikte görürüz."