SAVCI, BAŞSAVCININ HABERİ OLMADAN İKİNCİ İŞLEMİ NASIL YÜRÜTÜR?
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, partisinin İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Bakan Yazıcı, Danıştay’ın Adli Kolluk Yönetmeliği’nde yapılan değişikliği iptal etmesiyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:
“O süreci getiren uygulamalara ilişkin bir iki noktanın altını çizmek istiyorum. Hukukçu kimliğimle anlamakta zorluk çektiğim hususlar var. Elbette ki mahkemeler bağımsızdır. Savcıların görev ve yetki alanları bellidir. Türkiye parlamenter rejimle idare ediliyor. Erkler ayrılığı var. Yasama, yürütme, yargı erkleri var. Milet adına görev yapıyorlar. Anlamadığım şey şu: Bir yerde bir savcı görev ve yetkisi içinde çalışmalarını icra ederken başsavcı dediğimiz kişinin bilgisi ve haberi olmadan ikinci bir işlemi nasıl sürdürür. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum. 5-6 yıl hakimlik yaptım. Bu konuda çok da iddialıyım. İkincisi, usul de amaçlar kadar önemlidir. Siz bir noktaya odaklanıyorsunuz, oraya giderken başka alanlara zarar verecek hak ihlallerine yol açacak uygulamalar içine giremezsiniz. Yargısal faaliyetlerin adalet merkezli olması lazım. Yapılan faaliyetin başka yansımaları varsa, başka alanlara da sonuçları algısı itibariyle sirayet edecekse, o zaman o mühendislik faaliyetine dönüşür ve elbette o çerçevede ülkenin yönetimi, yasama yürütme sorumluluğunu üstlenmiş birimlerinin de bundan bilgisi olması gerektiğini düşünüyorum.”
'BAKANLIĞIN DENETİM MEKANİZMASINI DEĞİŞTİRDİM'
Bakan Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda denetim mekanizmasını nasıl değiştirdiğini şöyle anlattı:
“Bizim bakanlığın denetim organı vardı. Teftiş Kurulu Başkanlığı adını taşıyordu. Bazen soruyordum. 'Savcı çağırıyor' diyorlardı. Müfettiş inceleme yaparken suç işlendiği kanaatine kapılmış. Benim de o suçun faillerinden biri olduğunu düşünmüş ve suç ihbarında bulunmuş. Hiç kimsenin haberi yok. Böyle bir şey olabilir mi? Mekanizmayı değiştirdim. Tek kişi yanılmış olabilir, gözünden kaçmış olabilir. İsmini değiştirdim. 'Rehberlik ve Denetim Başkanlığı' koydum. Bir müfettiş soruşturma raporunu yazar. Rapor okumaya gider, eksiklik varsa süzgeçten geçirilir, ondan sonra soruşturmaya geçilir. Savcıların görev ve yetkilerini kullanırken en azından biglilendirmeleri gerekir, talimat alma anlamında değil.”
'İSTİHBARATIN HABERDAR OLMAMASINI ANLAMIYORUM'
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, 14 ay teknik takip yapılan bir konudan Türkiye’nin istihbarat ve benzer birimlerinin haberdar olmayışını anlamakta zorluk çektiğini vurgulayarak, “Kimse kaygıya kapılmasın. En kutsal varlık insandır. En üstün güç hukuk ve adaletir. Adalet mülkün temelidir. Hak üstün, kurallar önemli. İnşallah Türkiye mühendislik süreçlerini aşacak. Elbette ki suçlu varsa kanıtlarıyla birlikte yargı önüne gider, hesabını verir” dedi.

ED(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)