BAŞARILI SANAYİCİLERE ÖDÜL
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni’nde yolsuzluk operasyonunu ima ederek, “Suç işleyen varsa işlenen suç hiçbir zaman gizlenmez. Onu ayıklamak ayrı bir şeydir. Onu yaparken camcı dükkanına girmiş 20 kişi gibi davranılmaz” dedi.
Bakan Hayati Yazıcı, İzmir Kaya Termal Otel Convention Center'da düzenlen EBSO Geleneksel Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni’ne katıldı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti İzmir milletvekilleri Nesrin Ulema, Hamza Dağ, Ali Aşlık, İlknur Denizli, CHP İzmir milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu ile sanayiciler katıldı.
Yazıcı, törende yaptığı konuşmada, bir ülkenin gücünün ekonomik performansıyla ölçüldüğünü, Türkiye’nin dış ticaret hacminin 389 milyar dolar olduğunu belirterek, bunun fark edildiğini ifade etti. Yazıcı, “Bir yerden bir yere gelmişiz. Biz sokakta, sosyal ortamda, çevrede görüyoruz. İnsanların hayatında sosyal ve ekonomik yaşantısında ne denli değişime yol açtığı ortada. Şirketlerin genel kurullarının elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak bir yazılım kurduk. 400 şirketin genel kurulu elektronik ortamda yapıldı. Toplam süre 62 dakika. Çalışmalarımızı hep paylaşımcı anlayışla yapıyoruz. Önerileri alıyoruz. Ama oybirliği yoksa da biz çok hızlı yürümeliyiz tempolu yürümeliyiz” diye konuştu.
Yolsuzluk operasyonunu ime eden Yazıcı, sanayiciden kaygılanmamasını istedi. Yazıcı, şöyle konuştu:
“Kaygılanmanıza gerek yok. Her şey çıplak, şeffaf ortamda gerçekleşiyor. İnsanlar görevlerini yaparken ölçü olarak hukuku ve kanunu gerçekleştirmek durumda. Adalet peşinde koşarken, adaletin gerçekleştiğini sanarken, o süreçlerde kişi haklarını, başka hak ihlallerine yol açacak uygulamalara girme lüksünüz yok. Amaç kadar araçlar da önemli. Öyle bakacaksınız. Suç işleyen varsa işlenen suç hiçbir zaman gizlenmez. Onu ayıklamak ayrı bir şeydir. Onu yaparken camcı dükkanına girmiş 20 kişi gibi davranılmaz. Herkes yerine oturur gizli saklı hiçbir şey kalmaz Türkiye büyük bir ülke, hukukun üstünlüğünün egemen olduğu bir ülke. Eksikliklerimiz yok değil var ama tamamlayacağız.”
KOCAOĞLU, TEŞVİK İSTEDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise kentteki organize sanayi bölgeleri doluncaya kadar komşu illere uygulanan teşviklerle aynı teşviklerin verilmesini ve İzmir Alsancak Limanı’na üçüncü nesil gemilerin yanaşmasını sağlayacak çalışmanın tamamlanması için ÇED sürecinin hızlandırılmasını talep etti. Kocaoğlu, Alsancak Limanı’nın küçüldüğüne dikkat çekerek, “İzmir Efes, Milet olmasın, liman kenti deniz kenti kalsın diye körfezi temizlemek istiyoruz” dedi. Kocaoğlu, EXPO alanı olan İnciraltı’nın yeniden planlanarak, kaybedilen EXPO 2020 için şova harcanacak olan 3 milyar doların 1 milyar doların bu bölgeye yatırım yapacak sağlıkçılara teşvik olarak verilmesi durumunda EXPO’nun kazanılmış gibi olacağını ifade etti.
207 FİRMAYA 548 ÖDÜL VERİLDİ
Toplamda 207 firma ve iki girişimciye plaket ve başarı belgesi olmak üzere 548 ödülün verildiği törende aynı zamanda marka başarısı gösteren 14, EBSO üyeliğinde 25 yılı geride bırakan 53 firma ve 67 meslek komitesinde üretim, yatırım, ihracat, vergi ve istihdam kriterlerinde ilk üç sırada yer alan firmalara da başarı belgeleri takdim edildi. Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni’nde, üretim, yatırım, ihracat, vergi ve istihdamda başarı gösteren Büyük Firma ve KOBİ kategorilerinde ilk 5’er firma, Ar-Ge’de başarılı 5, inovasyonda başarılı 3, EBSO üyeliğinde 50 yılı geride bırakan 6 firma ile yılın başarılı kadın ve genç girişimcilerine plaketleri takdim edildi.
EN YÜKSEK YATIRIMI İZMİR DEMİR ÇELİK YAPTI
Törende 'En Yüksek Yatırım Ödülü'nü İzmir Demir Çelik firması 348 bin 316 liralık yatırımla aldı. 'KOBİ’lere Özel En Yüksek Yatırım Ödülü' Enternasyonal Gravür Teknolojisi’ne 9 bin 466 lira yatırım yaptığı için verildi. 'En Yüksek Üretim Ödülü', TÜPRAŞ’a, 'KOBİ’lere Özel En Yüksek Üretim Ödülü', Dirinler Döküm Sanayi’ne, 'En Yüksek İhracat Ödülü', TÜPRAŞ’a, 'KOBİ’lere Özel En Yüksek İhracat Ödülü', Batı Basma İthalat İhracat A.Ş.’ye verildi. 'En Fazla İstihdam Ödülü', İmbat Madencilik Enerji Turizm’e, 'KOBİ’lere Özel En Fazla İstihdam Ödülü', Eminoğlu Mermer’e, 'En Yüksek Vergi Ödülü', Philsa Philip Morris Sabancı’ya, 'KOBİ’lere Özel En Yüksek Vergi Ödülü' Form Mukavva Ambalaj’a verildi. 'Başarılı Ar-Ge Çalışmaları Ödülü', Ajan Elektronik’e, 'Başarılı İnovasyon Çalışmaları Ödülü' Baylan Ölçü Aletleri firmalarına takdim edildi.
Çevre kategorisinde iki, çevre uygulama kategorisinde iki, çevre alanında kurumsal sosyal sorumluluk kategorisinde üç ve tema ödülünde de iki firma ödüllendirildi.
BAKANA SPOR AYAKKABI HEDİYESİ
Tören sonunda Bakan Yazıcı sahneden inerken, Eda Dişbudak adlı bir iş kadını ayakkabı kutusu ile sahneye çıktı. Katılımcılar 'Yeni bir protesto mu var?' diye birbirine bakarken Dişbudak’ın, Bakan Yazıcı’ya hediye ettiği ayakkabı kutusundan kendi özel tasarımı olan spor ayakkabı çıktı.

ED(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)