AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, öğrenci evleri tartışmasında konunun bireyin hak ve özgürlüğüne müdahale gibi algılanmaması gerektiğini söyleyerek, “Bütün vesayet rejimlerimden kurtulmaya çalışan, bireyin hak ve hürriyet sınırlarını genişleten ve bunu 10 yıldan beri yapmaya çalışan bir iktidar yeni vesayet alanları oluşturabilir mi?” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere İstanbul'dan karayolu ile Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesi’ne geldi. Bakan Şahin, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi önünde Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem ve vatandaşlar tarafından karşılandı.
Çerkezköy'de belediye tarafından yaptırılan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi eğitim-öğretim ve yaşamevi açılışı için tören düzenlendi. Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, insanların yaşam kalitesini yükseltmek ve 76 milyonun kardeşliğini sağlamak için yola çıktıklarını söyledi. Bakan Şahin, göreve başladıktan sonra engelli bir grubun bakanlığın önüne gelerek ‘Biz sadaka değil, iş istiyoruz’ dediğini hatırlatarak, “Ben de onlara ‘siz ne istiyorsanız ben de onu istiyorum’ dedim. Son 2 yılda kamuda 14 bin engelliyi memur yaptık. Haziran ayında bir sınav daha yapılacaktı. Bu sınavı Nisan ayına çektik. Her engelli grubunu kendi içinde sınav yapıyoruz” diye konuştu.
Törende konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz ise, engellilerin en önemli sorununun erişilebilirlik olduğunu belirtti.
YAŞAMEVİ AÇILIŞINI YAPTI
Konuşmaların ardından Bakan Fatma Şahin, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem ve protokol üyeleri kurdele keserek yaşamevinin açılışını yaptı. Ardından binayı gezen ve yetkililerden binaya ilişkin bilgi alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ebru Atölyesi’nde engelli Berkay Üresin’in ebru yapışını izledi. Berkay Üresin ile sohbet ederek ‘Sen ebruda usta olmuşsun’ diyen Şahin, daha sonra Çorlu’ya geçti.
ÇORLU’DA HUZUREVİNİ GEZDİ
Çorlu'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ait Huzurevine gelen Bakan Şahin’i Kaymakamı Hulusi Doğan, Çorlu Belediye Başkanı CHP’li Ünal Baysan ile huzurevi müdürü ve burada kalanlar karşıladı. Huzurevinde kalanların bulunduğu toplantı salonuna geçen Bakan Şahin, burada bir süre sohbet etti. Huzurevinde kalan yaşların söylediği türkü ve şiirleri dinleyen bakan Şahin, “Sizin aksakalınız, ak saçınız kendiliğinden olmuyor. Orada büyük bir hayat bilinci var tecrübe var ki ve o hayat tecrübesini gençlere aktarmak, geleceğe taşımak bizim en büyük hedef ve idealimiz” diye konuştu.
Bakan Fatma Şahin huzurevinin ardından Ak Parti Çorlu İlçe Başkanlığını ziyaret ederek Tekirdağ hareket geçti.
ÖĞRENCİ EVLERİ TARTIŞMASI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çerkezköy ve Çorlu’daki ziyaretlerinin ardından il merkezine geçerek Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’yı makamında ziyaret etti. Bakan Şahin gazetecilerin öğrenci evleri tartışmasını hatırlatması üzerine en büyük sorunun tartışmasını bilmemekten kaynaklandığını söyledi. Her sorunu tartışırken ayrıştırıldığını ve kutuplaştırıldığını belirten Bakan Şahin şunları söyledi:
“Sorunu tartışırken bilimsel ve istatiksel tartışmamız lazım. Ve hele söz konusu öğrencilerimiz ise asla bu konuyu siyasallaştırıp bu kutuplaşmanın içerisine koymamamız lazım. Türkiye’de hızla büyüyen Üniversitelerimiz var. Bu bizim devlet politikamızdır. Yaklaşık 10 yıldan beri sürekli artan öğrenci nüfusu var. Bu sayı şu anda 179 bin oldu. Bu bizim devlet politikamızdır. Bunun yanı sıra yeni kurulan vakıf ve özel üniversiteler var. Dolayısı ile bazı illerde öğrencilerin barınma sorunları ortaya çıktı. Bizim en büyük kalkınma gücümüz beşeri sermayemizdir”
“ÖZEL HAYATA MÜDAHALE SUÇ OLACAK”
Demokratikleşme paketi ile özel hayata mücadeleyi suç kapsamında sokacaklarını ifade eden Şahin, “Bunu çözelim derken özel hayata müdahale ve özgürlüklerin kısıtlanması gibi söylentiler çıkınca bu işin içinden çıkmak da zor oluyor. Birbirimizi kırıp döküyoruz. Sayın başbakanımızın 3 hafta önce açıkladığı demokratikleşme paketinde biz yaşam tarzına müdahaleyi Türk Ceza Kanunu’na göre suç ilan ediyoruz. 1 yıldan 3 yıla kadar ceza getiriyoruz. Çok net açık. Bütün vesayet rejimlerimden kurtulmaya çalışan bireyin hak ve hürriyet sınırlarını genişleten ve bunu 10 yıldan beri yapmaya çalışan bir iktidar yeni vesayet alanları oluşturabilir mi? Bunları çok iyi anlamımız gerekir. Bakanken sosyolojik olarak tartışabiliriz. Ana baba olarak tartışabiliriz, toplumun kültürü noktasında tartışabiliriz. Hepsinin amacı çocuklarımızı daha iyi yetiştirmek” şeklinde konuştu.
BAKANDAN USLÜP UYARISI
Konuyu tartışan taraflara üslup uyarısı yapan Şahin, “Tartışırken söz konusu bizim çocuklarımız, geleceğimiz ise üslubumuza çok dikkat etmemiz gerekir. Bu hassasiyeti çok iyi korumamız gerekiyor. Onları farklı şekilde kutuplaşmanın bir parçası yapmamamız gerekiyor. Sorun ortada sorunu çözmek için yetkili birimler çalışıyor. Sorunu başka şeylerle karıştırıp çözülmez hale getirmenin de bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
Bakan Şahin, Aydın’ın Nazilli ilçesindeki bir yurtta kalan bir kız çocuğuna cinsel istismar olayını soran gazetecilere ise “Biz büyük bir bakanlığız. İnsan odaklı çalışıyoruz. Orada meydana gelen olayla ilgili gerekli mercilere talimat verdik. Olay kurum içerisinde değil kurumun dışında birilerinin yaptığı olaydır. Ama biz bu konuda çok hassas olmak zorundayız. Kim olursa olsun gözünün yaşına bakmayız. Bakanlık olarak araştırıyoruz. Kurum yöneticilerinin de güvenlik zafiyeti varsa gerekeni yapacağız” diye cevap verdi.
Valilik ziyaretinin ardından Bakan Şahin, Beyazay Derneği’nin ‘aydınlan-aydınlat’ projesinin açılış törene katılmak üzere Tekirdağ T Tipi Cezaevine gitti.