BAŞKASININ BİZE KÖTÜLÜK YAPMASINA GEREK YOK
Bursa'da bazı sanayi kuruluşlarını inceleyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) da işadamları ile bir araya gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayicilere yaptıkları desteklerle ilgili bilgi verdi. Bakan Işık, geçmişte yaşanan bazı hataların Türkiye’nin gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek, Devrim Otomobili ve yerli uçak projelerindeki örneklerden bahsetti. Yanlış yaklaşımlardan dolayı başarısızlıkların yaşandığını ifade eden Bakan Işık, "Eğer o gün o engellemeler yapılmasıydı gerekli destek verilseydi Türkiye’nin geleceği durumu tahmin edemeyiz. Başkasının bize kötülük yapmasına gerek yok. Devrim otomobilinin öyküsünü biliyorsun. O gün Güney Kore açlıkla mücadele ederken bu gün otomotiv üretiminde önemli bir yerde" dedi.
ORTA VE YÜKSEK TEKNOLOJİYE GEÇMELİYİZ
Türkiye’nin 2023 yılında en güçlü ekonomilerden birisi olma hedefi bulunduğunu hatırlatan Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "İhracatımız 36 milyar dolardan, 152 milyar dolara çıktı. 230 milyar dolar milli gelir, 800 milyar dolara yükseldi. Kişi başı milli gelir 3 bin 300 dolardan 10 bin 500 dolara yükseldi. İhracatta milli geliri arttırmak için milli geliri arttırmamız gerekli. 3 bin 300 dolar, orta gelir tuzağıdır. Türkiye bunu bugünlere getirdi, ama şimdi buradan bir sıçrama yapmak zorundayız. Sanayi sektöründen hizmet sektörüne kayma var. Sanayide karlılık düşüyor. Türkiye üretimdeki düzeyini yükseltemediği için sanayide karlılık düşüyor. Düşük teknolojide rekabet fazla karlılık azalıyor. Yapmamız gereken orta ve yüksek teknolojiye geçmek. Türkiye’nin ihraç ettiği ortalama malın kilogram fiyatı 1.58 dolar. Avrupa’da bu 4-5 dolar. Almanya’da 7 dolara geldi. Bu gün bir fabrikamızda ürettiği malın kilogram fiyatı 10 dolar olduğunu öğrendim. Bununla gurur duydum. Bugünkü seviler yeterli olmamalı. Orta gelir tuzağını aşmalıyız. Bunun için 15 bin dolar seviyesine gelmeliyiz. Bunu yapacak bir irademiz var. Yapmamız gereken toplumu bir bütün halinde seferber etmek."
2014 İÇİN 1 MİLYAR 576 MİLYON DOLAR BÜTÇE AYIRDIK
Üniversite, sanayi işbirliğinin yıllarca kurulamadığını ifade eden Bakan Işık, üniversitenin ve sanayinin kendi içine kapandığını, kamunun da ‘Para isteme benden, buz gibi soğurum senden’ dediğini belirtti. Gümrük Birliği ile birlikte bazı şeylerin değiştiğini kaydeden Bakan Işık, "Gümrük duvarlarının yıkılmasıyla sanayi daha da rekabetçi alana kaydı. Bilginin ete kemiğe bürünmesini bilginin üretildiği yerlerin sürece dahil olmasıyla olur. Bizde kamu olarak diyoruz ki 'Üniversite, sanayi gelin siz işbirliği yapın, biz de işbirliğini destekleyelim’ Katalizör görevi görelim’ diyoruz. Sanayici ürün geliştirirse destek veriyoruz, bu projenin içinde üniversite varsa hele ki 10 milyon doların üzerindeki projelerde üniversite olmazsa olmaz diyoruz. Üniversitelerde heyecan var. Sanayicimiz atılımlar gerçekleştiriyor. Doğrudan destek olarak bakanlığımız tarafından 2014 yılında 1 milyar 576 milyon TL kaynak ayırdık. En önemli endişemiz bu paranın yerinde harcanması" dedi.
ARTIK MEVZUAT HAZRETLERİNE TAKILMAK YOK
Türkiye’nin rekabet eden, rekabet gücünü arttıran bir ülke haline gelmesi gerektiğini dile getiren Bakan Işık, Bakanlık olarak yatırımcılara bir çok destek sağladıklarını vurguladı. Bakan Işık, ‘Kimsenin biz destek alamadık, yurt dışına gittik’ diyemeyeceğini belirterek şunları kaydetti: "Devlet üretene fren değil, gaz veren bir mekanizmayız. Artık mevzuat hazretlerine takılmak yok. Gerektiğinde mevzuat düzenlemesi yapıp üretimin önündeki engelleri kaldıracağız. Önümüzdeki hafta mecliste bakanlığımızla ilgili görüşülecek 4 madde var. Ofset uygulamasının önünü iyice açıyoruz. Diğeri bir noktadaki yerli üretimle yabancı üretim arasındaki fiyat farkı yüzde 15’e kadar yerli üretim lehine olursa o ürünü mecbur hale getireceğiz. Yani yerli üretim yüzde 15 daha pahalı dahi olsa kamu kurumları onu almak zorunda. Yeni bir ürün geliştirdim, ama benim iş bitime belgem yok kamu ihalelerine giremiyorum diyen girişimci kardeşlerimize bakanlık olarak iş bitirme belgesini biz veriyoruz. Her hangi bir Ar-Ge faaliyetinde elde edilen ürün veya mülkiyet devredilirse üretime dönüştürülür veya herhangi bir üretimin parçası haline gelirse o geldiği parça kadar üretilen kurumlar vergisini yarısında devlet olarak vazgeçiyoruz."
Bakan Işık, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) desteklenmesi için çalışmalarının olduğunu dile getirirken, TÜBİTAK, KOSGEB, bakanlık, kalkınma ajanslarının üretim yapanların emrinde olduğunu söyledi.
BAKANDAN İŞ ADAMLARINA MORAL DESTEĞİ
Son dönemde yaşanan olayların iş adamlarının moralinin bozmaması gerektiğin ifade eden Bakan Işık, "Yaşanan dalgalanmaların geçici olduğunu ifade ediyorum. Türkiye’nin bu son vesayet mekanizmasından kısa süre içinde kurtulacağını Allah’ın izniyle düşünüyoruz. Planlamalarınızı yaparken moral bozukluğu, ümitsizlik içinde olmamanız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Türkiye pek çok badireyi atlattı. Bunu da kısa sürede atlatacak. Türkiye emin adımlarla yoluna devam edecek. Türkiye’nin kalkınması gelişmesinde en önemli şehirlerden birisinin Bursa olacağını biliyorduk. Bu noktada kanatimizi pekiştirdi. Sizleri kutluyorum, tebrik ediyorum” diye konuştu.