BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de yasa dışı 500 binin üzerinde kişinin dinlendiğine dair haberlere ilişkin, "Ne kadar keyfi dinlemelerin olduğunu bugün ortaya çıkıyor" dedi.
Bakan Fikri Işık, ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Ordu'ya geldi. Ankara'dan Samsun Çarşamba Havalimanı'na gelen ve buradan da karayolu ile Ordu'nun Ünye'ye İlçesi'ne geçen Bakan Fikri Işık, Ünye Sanayi Sitesi'nde işyerlerini ziyaret ederek burada bulunanlarla sohbet etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Işık, yerli otomobil, yasa dışı dinleme, ekonomi ve seçim çalışmalarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Ocak ayı sanayi üretim endeksinin bugün açıklandığını, önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 7.3 artış yaşandığına vurgu yapan Bakan Işık, şöyle dedi:
"Sanayi üretim endeksi önceki aya göre yüzde 1.1 artış gösterdi. Önemli olan beklentileri aşan şekilde önceki yılın Ocak ayına görede yüzde 7.3 artış gösterdi. Bu Türkiye'de felaket tellallığı yapanlara aslında sanayici, üretim yapan insanımızın verdiği en güzel cevaptır. Bu noktada Türkiye üretmeye devam ediyor. Türkiye yatırıma devam ediyor. Geçen gün işsizlik rakamları açıklandı pek çok medya 'İşsiz sayısı arttı' halbuki Türkiye'de 600 bine yakın insan 1 yılda iş buldu. Takdir edersiniz ki Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyona yakın gencimiz çalışma yaşına giriyor. Bu noktada gelen veriler Türkiye'nin geleceği açısından umut verici."
Yerli otomobil için çalışmaların sürdürüldüğünü, TÜBİTAK tarafından yürütülen AR-GE projesinin içeriğini daha sonra açıklayacaklarını belirten Bakan Işık, Türkiye'nin otomobil üretiminde malesef o dönemin siyasetçilerinin aymazlığı yüzünden treni kaçırmış bir ülke olduğunu ifade etti. 1960'ların başında Güney Kore'nın açlık çekerken  Türkiye'nin kendi otomobilini yaptığını vurgulayan Bakan Işık, şöyle konuştu:
"Aslında 1970'lerde bir Türk markasıda var, yok değil. Ama daha sonra Türkiye'de gelişen şartlar, iç siyasi çekişmeler Türkiye'nin kendi enerjisini üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama yönelik harcamayıpta birbirini yemeye harcamasından dolayı biz dünyanın yakaladığı ivmeyi yakalayamadık ve bugün Güney Kore'nin geldiği nokta belli. Türkiye'de biz hala yeni bir babayiğit arama noktasındayız. Bu Türkiye açısından acı. Aynı şekilde biz uçak maceramızı da malesef başarısızlıkla sonuçlandırmayı becermiş, dönemin siyasetçilerine sahibiz. Ama artık çağı ıskalamak istemiyoruz. Bu noktada dünyanın otomobilde gittiği yön elektrikli araçlar. İşten yanmalı motorlara dayalı bir üretimde kapasite sorunu oluşmaya başladı dünyada. O noktada rekabet çok fazla. Ama elektrikli otomobilde önümüzde ciddi bir alan var. TÜBİTAK yaptığı ikinci aşama çalışmasını şuanda tamamlamak üzere. Değerlendirmeler yapıldı. Son değerlendirme için şuanda çalışılıyor. Bu çalışmanın sonucunda 100 milyon liraya kadar elektrikli otoyla ilgili destek verilecek. Ümit ediyorum ki bu ayın sonuna kadar bu çalışmayı sonuçlandırıp sizinle paylaşırız. Yoğunlaşmamız gereken diğer bir alanda yerli otomobil konusunda hibit otomobil. Hem elektrikli hem içten yanmalı motorun birlikte kullanıldığı hibrit otomobil. Bunun üzerinde de çalışmalarımız sürüyor. Bu bir AR-GE projesi. AR-GE projesinin içeriğini daha sonra açıklayacağız."
Işık, bir gazetecinin Türkiye'de 500 binin üzerinde kişinin yasa dışı dinlendiğine ilişkin soruyu yanıtlarken elinde rakam olmadığını, ancak keyfi dinlemeler olduğunun ortaya çıktığını ifade ederken, "İktidarımızın ilk döneminde yasa dışı dinlemelerin cezasını artırmıştık. Son dönemde 17 Aralık sürecinden sonra bunu daha ağır şartlara bağladık. Belli ki devletin içerisine çöreklenmiş bazı çeteler 'Devlet de, hükümet de biziz. Güç bizde, kanun dinlemeyiz' anlayışıyla sahte örgütler oluşturarak bu dinlemeleri yapmışlar. Ümit ediyoruz ki kim yasa dışı dinleme yaptıysa bu ortaya çıksın ve hak ettiği cezayı hukuk devleti içerisinde alsın" dedi.
Yasadışı dinlemenin Türkiye için çok büyük bir yük olduğuna da dikkat çeken Bakan Işık şöyle devam etti:
"Türkiye bu yükü kaldıramaz. Yasa dışı dinleme Türkiye için çok büyük bir yüktür. Yasal dinleme dahil son çare olmalıdır. Kişinin özel hayatının dokunulmazlığına en çok hakimler karar verirken dikkat etmelidir. Savcılar talebi yaparken dikkat etmelidir. Yasa dışı dinleme hiçbir yönüyle kabul edilemez, mazur görülemez. Hele bu yasa dışı dinlemelere bir de montajlar yapıp ekleme, çıkarmalar yapıp, farklı alanlarda farklı amaçlarla yapılan pek çok konuşmayı birleştirerek kamuoyunda siyasi operasyon yapmak çok ahlaksızca ve çirkince bir iştir. Bunların mutlaka hukuk önünde hesabı sorulmalıdır. Bu yanlışları yapanlar mutlaka bedelini ödemelidir. Yoksa Türkiye bu yükten başka türlü kurtulamaz. 17 Aralık süreciyle verdiğimiz mücadelenin de özünde bu var. Türkiye'de pek çok çete, mafyayı temizledik. Siyaset mekanizması üzerindeki pek çok vesayeti kaldırdık. Belli ki son vesayet de; bu paralel Bu yapı. Bu paralel yapının Türkiye'nin milli çıkarlarına ne denli zarar verdiği her gün belgelerle ortaya çıkıyor. İnşallah bu yapıyıda temizleyeceğiz."
Işık, 17 Aralık sürecinden sonra AK Parti oy oranının yüzde 2.2 oranında arttığını, 30 Mart'ta seçmen tercihinin ortaya çıkacağını söyledi. Bakan Işık, daha sonra karayoluyla Çatalpınar İlçesi'ne hareket etti.

NK(MS/İD) (FOTOĞRAFLI)