Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, () - ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tüm şehirlerin 2071 yılına kadar yetecek su ihtiyacını karşılamak için çalıştıklarını belirterek, Türkiye'nin yüzde 99.9'una sağlıklı ve yeterli miktarda içme suyu temin ettiklerini söyledi.
Avrupa Birliği (AB) Eşleştirme Projesi kapsamında, Afyonkarahisar Güral Otel'de düzenlenen 'Su Kalitesi İzleme Konusunda Kapasite Geliştirme Eşleştirme Projesi'nin kapanış toplantısına katılan Bakan Eroğlu, projenin Türkiye, Hollanda, İspanya ve Fransa ortaklığıyla yürütüldüğünü belirtti. Akarsu kaynaklarının ülkelerin can damarı olduğunu vurgulayan Eroğlu, su kaynakları ve kontrolünün önemine vurgu yaptı. Su kaynaklarının iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Eroğlu, "Su, hayat demektir. Su yoksa hayat da yok demektir. O bakımdan bütün ülkeler suya çok önem veriyor. Su, Türkiye için de çok önemli. Bu nedenle Orman ve Su İşleri Bakanlığı adıyla bakanlık kurduk, Su Ölçüm Genel Müdürlüğü oluşturduk. Yapılanmamız mükemmel" dedi.
TÜRKİYE SU ZENGİNİ DEĞİL
AB'ye tam üyelik müzakereleri kapsamında çevre faslının açıldığını hatırlatan Bakan Eroğlu, Türkiye'nin çevre konusunda çok yol aldığını söyledi. Atık suların artık su yataklarına, denizlere bırakılmadığını vurgulayan Eroğlu, atık suyun arıtılarak tarımsal sulamada kullanılacağını, birçok şehirde katı atık bertaraf tesisleri kurulduğunu belirtti.
Türkiye'nin her yerine sağlıklı ve yeterli içme suyu temin ettiklerini aktaran Bakan Eroğlu, tüm şehirlere 2071 yılına kadar yetecek su ihtiyacını karşılamak için çalıştıklarını açıkladı. Bakan Eroğlu, "En büyük yatırımlarımız, içme suyu temini ve atık suların toplanıp arıtılması yönünde. Şu anda 76 şehrin modern ileri içme suyu arıtma tesisini inşa ettik. Vatandaşlarımızın yüzde 99.9'una sağlıklı, yeterli miktarda içme suyu temin etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye, su zengini bir ülke değil. Bu nedenle su yönetiminin çok akıllıca yönetilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Kapanış toplantısına Bakan Eroğlu'nun yanı sıra, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Ron Keller, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı katıldı.

OB(HA/SS) (FOTOĞRAFLI)