Hilmi DUYAR- Coşkun YAMAN / BALIKESİR, () - ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son yağışlara birlikte içme ve sulama suyunda büyük bir problem olmadığını belirtirken, kuraklık nedeniyle elektrik ithalatının da söz konusu olmadığını açıkladı.
Bu sabah Balıkesir'e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Ahmet Turhan'ı ve 30 Mart'ta AK Parti'den Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Edip Uğur'u ziyaret etti. Genel müdürlerle birlikte Balıkesir'e geldiğini belirten Bakan Eroğlu, bakanlığının Balıkesir'de yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Eroğlu, barajlardaki doluluk oranıyla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:
"Barajları şehirlerin içme ve kullanma suyu ile birlikte tarım alanlarını sulama ve hidroelektrik enerji üretiminde kullanıyoruz. Son yağışların özellikle sulamada büyük faydası oluyor. Nisan ayındaki yağmurlar sulama ihtiyacını epeyce öteledi. Barajlara nispeten su geldi. Şu an için sulamada büyük bir problem yok. Büyük sulama barajlarının durumunu koordinasyon kurulunda ele aldık. Bir sıkıntı olmayacak gibi görünüyor. Sıkıntı olabilecek barajları da mayıs, haziranda belirleyip, gerekli tedbirleri alacağız. Balıkesir'le birlikte diğer şehirlerde de içme suyunda bir proplem yok. Yeteri kadar içme suyumuz var. 4 Mayıs Pazar günü İstanbul'da Marmara bölgesi için bir toplantı daha yapacağız. Şu an için sıkıntı yok. Sıkıntı olmaması için de gerekli önlemleri alıyoruz."
'ELEKTRİK İTHALATI YOK'
Kuraklık olduğu için elektrik ithalatı yapılacağı yönündeki iddiaları da yanıtlayan Bakan Eroğlu şöyle konuştu:
"Hidroelektrik enerji üretimi açısından geçen seneki kadar elektrik üretimini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Elektrik ithali de sözkonusu değil. Enerji barajlarımızda doluluk oranı yüzde 50'den fazla. Planlarken 'gelen su kadar elektrik üretelim' diye düşünülmüş. Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ile de görüştük. Barajlardaki mevcut suyu kullanarak, elektrik ithalatı yapmadan, gerekli hidroelektrik üretimi sağlayacağız. Özellikle son yağışlar sonrası elektrik ithalatı olacağı kanısında değilim" diye konuştu.
'ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEYE HAZIRIZ'
Ormanlarda yangın sezonu öncesi teyakkuz halinde olduklarını da açıklayan Bakan Eroğlu, "Acil seyyar müdahale ekipleri, yangın söndürme helikopterleri ve uçaklarımız hazır. Tabii burada vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor. Orman yangınlarının yüzde 85'i vatandaşlarımızın tedbirsizliğinden kaynaklanıyor. Ancak, orman yangınlarını söndürmede en başarılı ülkeler arasındayız. Buradaki yangını, odadan bile kontrol edecek sisteme sahibim" dedi.
BAŞKAN UĞUR'U KUTLADI
Valiliğin ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden Bakan Eroğlu, Başkan Ahmet Edip Uğur'a başarı diledi. Bakan Erdoğlu daha sonra ilgili kuruluşların genel müdürleri, bölge müdürleri ve diğer yetkililerle koordinasyon kurulu toplantısına katıldı. Bakan Eroğlu, saat 16.30'da da Balıkesir'den Antalya'ya geçerek Gazipaşa'da bir toplantıya katılacak.
HD,CY(AÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)