Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Bilgi Ekonomisi Küresel Forumu açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bilim ve teknoloji alanında atılan her adımın başka alanlarda 5-10 adım daha fazla ilerleme sağlayacağını belirtti.
Bilim ve teknolojideki küçük ilerlemelerin hayata çok daha fazla etkileri olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, "Son 11 yılda düşük teknolojili üretim seviyesinden orta teknolojili üretims eviyesine doğru hızlı bir geçiş yaptık ve bunda başarılı olduk. Ancak, 2023 yılına kadar üretim içerisinde yüksek teknolojili ürünlerin payını gelişmiş ülkelerde olduğu gibi en az yüzde 20'ler seviyesine çıkarmak mecburiyetindeyiz. Bütün firmaların, sektörülerin, sivil toplum kuruluşlarının ilgili her kesimin kedini buna göre hazırlaması, değiştirmesi ve dönüştürmesi gerekiyor. Bunun da ötesinde bir çok yeni sektörde yenilikçi firmaların kurulmasına uygun bir zemin hazırlamak gerekiyor. Biz, bakanlık olarak, hem mevcut sektörlerin Ar-Ge kapasitesini arttıracak, hem de araştırma-geliştirme yoğun sektörlerin gelişmesine öncülük edecek bir rol üstleniyoruz" diye konuştu.
MİLLİ GELİRİN YÜZDE 3'Ü KADAR AR-GE HARCAMASI YAPMA HEDEFİMİZ VAR
Bakan Nihat Ergün, Türkiye'nin son 11 yılda Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yaklaşık olarak 2 kat arttırdıklarını kaydederek, "10 yıl önce Türkiye'de milli gelirin yüzde yarımı kadar Ar-Ge harcaması yapılırken, bugün milli gelirin yüzde 1'i kadar bir Ar-Ge harcaması yapılmaktadır. Ama 10 yıl önce Türkiye'nin milli geliri 230 milyar dolardı. 10 yıl sonra bugün Türkiye'nin milli geliri 800 milyar dolar seviyesine çıktı. Milli gelirimizin 3 kat arttığını düşünürsek, Ar-Ge harcamaları bu dönbem içerisinde 6 katlık bir artış göstermiştir. 2023 yılında ise, milli gelirimizin 2 trilyon dolara ulaşması hedeflenmektedir. Yani milli gelirin yüzde 3'ü kadar Ar-Ge harcaması yapma hedefimiz var. Bu hedefi dikkate aldığımızda 60 milyar dolarlık bir Ar-Ge harcamasını 2023 yılında yapan ülkelerden birisi haline gelmiş olacağız" dedi.