ADALET Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi hakkında açıklamalarda bulundu.
Bakan Ergin, Ankara'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hiç zaman kaybetmeden bunların adımları gelecek. Hemen pratik olarak hazırlanıyor. Ama yasa gerektirenlerin taslak metinleri elimizde hazır bunların son redaksiyonlarını yapıyoruz. Bu süreç içerisinde yapılan eleştiriler ortaya atılan fikirler bizim ilgi alanımızda bunları da takip ediyoruz. Dolayısıyla bu süreç içerisinde makul önerileri de bu paket içerisinde ya da yaptığımız yapacağımız değişiklik düzenlemelerde değerlendirme imkanımız olabilir.Mesela seçim sistemi ve barajla ilgili hususu biz seçenekli olarak paylaştık kamuoyu ile bakarsınız kamuoyundan ya da değişik STK’lardan siyaset kurumlarından farklı öneriler gelebilir bunlarda elbette ki değerlendirilir" dedi.
Bakan Ergin, gazetecilerin BDP’liler ile yaptığı görüşmenin içeriği hakkındaki sorusuna, "Biz zaman zaman ihtiyaç olduğunda görüşme yapıyoruz. Ama bu görüşmelerde kamuoyuyla paylaşmamız gereken hususlar olduğunda da paylaşıyoruz" diye yanıt verdi.
Demokratikleşme Paketinde yer alan nefret, ayrımcılık, yaşam tarzına müdahale gibi suçların TCK’ya girmesiyle ilgili de Bakan Ergin şunları söyledi:
"Bunların tanımı belli. Gerek AGİT gerek Avrupa Konseyi’nin gerek evrensel hukuk kurallarının öngördüğü hususlar var insanların dili, dini, rengi, cinsiyeti, aidiyeti bunlardan dolayı farklı bir uygulamaya maruz kalması bunlardan dolayı aşağılanması, bunlardan dolayı bir suça muhatap olması halinde aynı eylemin normal hadiselerdeki cezasından biraz daha farklı ağırlaştırılmış cezalar öngören ve genelde literatürde nefret suçu olarak adlandırılan uygulamayı Türk Ceza Yasamıza da monte etmeyi arzu ettik. Bununla ilgili esas itibariyle ceza yasamızda buna benzer düzenlemeler olmakla beraber. Farkındalığı biraz daha artıracak ve bu konuda Toplumun dikkatini yoğunlaştıracak çalışmalar var bir de herkesin yaşam tarzının müdahale edilemez olduğuna dair bir takım düzenlememiz olacak. Bunlar da devletin kamu gücünün güvencesi altında olacak."

(EG/SS)