Serdar ÖZGÜR/KARAMAN, () - ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un tahliye olmasını değerlendirerek, ''Bu kadar uzun süre tutukluluk yaşanması tasvip edilebilecek bir husus değil. Dünya standartları ne ise o standartlara, özellikle tutukluluk süresinin çekilmesi gerekiyor. Bizim Türkiye'de özellikle yargıda bir mantalite değişimi, çağdaş norm ve standartlara uygun bir yapının mutlaka oluşması gerekiyor'' dedi.
Dün, memleketi Karaman'a gelen ve çeşitli ziyaretlerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bugün de seçim çalışmaları kapsamında esnafı ziyaret etti. Partisinin il başkanlığını da ziyaret eden Bakan Elvan, burada gazetecilerin sorularını cevapladı.
'TUTUKLULUK SÜRESİ DÜNYA STANDARTLARINA ÇEKİLMELİ'
Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un tahliye edilmesiyle ilgili soruya Bakan Elvan, şu yanıtı verdi:
''Karar gereği kendisi serbest kaldı. Bu kadar uzun süre tutukluluk yaşanması tasvip edilebilecek bir husus değil. Dünya standartları ne ise o standartlara, özellikle tutukluluk süresinin çekilmesi gerekiyor. Bizim Türkiye'de özellikle yargıda bir mantalite değişimi, çağdaş norm ve standartlara uygun bir yapının mutlaka oluşması gerekiyor.''
'BİNLERCE DİNLEMEYİ YADIRGIYORUZ'
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın dinlemelere ilişkin soruşturmasıyla ilgili soruya karşılık ise Bakan Elvan, binlerce kişinin dinlenmesini yadırgadıklarını belirtti. Dinlenen sayısının fazla olduğuna dikkat çeken Elvan, ''Özellikle geçmiş yıllarda oldukça yüksek miktarda dinlemelerin olduğunu görüyoruz. Dün bu rakamlar telaffuz edildi. Bu rakamların doğru olduğunu ben dün de ifade ettim. 2014 itibarı ile bu oranda ciddi bir azalma söz konusu. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Devlet Denetleme Kurulu ve HSYK’nın bu konuda inceleme başlattığını ifade ettim. Bu çalışmalar neticesinde resim çok daha net bir şekilde ortaya çıkacak. Ama çok sayıda kişinin; 300, 500, 1000, 2000 gibi çok yüksek rakamlarda dinlemelere anlam vermemiz mümkün değil. Bunu yadırgıyoruz. Gereken inceleme ve teftişe yönelik çalışmalar sürüyor'' dedi.
'3'ÜNCÜ KÖPRÜNÜN AYAKLARINI SUYA İNDİRECEĞİZ'
Bakanlığının çalışmalarını da anlatan Elvan, İstanbul'daki 3'üncü havalimanı ve Kanal İstanbul Projesi'nin çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 3'üncü köprü çalışmalarının da hızla devam ettiğini ifade eden Elvan, şöyle konuştu:
''Çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Bu çalışmada herhangi bir aksama söz konusu değil. Geçen hafta otoyol üzerinde incelemelerde bulunduk. İnşallah bu ay 15 Mart itibarıyla körfez geçişine yönelik olarak köprünün ayaklarını suya indireceğiz. Bu yapacağımız asma köprü bağlantılarıyla birlikte aşağı yukarı 4.5 kilometre uzunluğunda olan bir köprü. Dünyanın 4'üncü büyük asma köprüsü. Bu köprüyü hızla inşa edeceğiz. Yine, İstanbul- İzmir Otoyolu'na yönelik de çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Ayrıca bu ayın 13’ünde Çayyolu Metrosu'nu Ankara’da açacağız. Eskişehir- İstanbul hattına yönelik Yüksek Hızlı Tren çalışmalarımız da sürüyor. Önemli bir kesimin de test sürüşlerine başlandı.''
'PARTİ KAPATMA, MUHTIRA; HEPSİ AŞILDI'
Türkiye'deki istikrarın bozulmasını arzu eden kesimlerin olduğunu ifade eden Bakan Elvan, ''Bunlara karşı mücadelemiz devam edecek. Türkiye’de istikrar devam edecek. Kimse bundan kuşku duymasın. Halkımız emin olsun. İktidara geldiğimiz günden bugüne kadar çok değişik engellerle karşı karşıya kaldık. Partimizi kapatma girişimleri oldu. Muhtıra verme girişimleri oldu. Bunların hepsi aşıldı. Bu süreci de inşallah halkımızın büyük desteğiyle aşacağız. Büyük projelerimize imza atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.
Bakan Elvan, açıklamalarının ardından esnaf ziyaretlerini sürdürdü, kadınlara '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' nedeniyle çiçek dağıttı.

SÖ(İA/CK) (FOTOĞRAFLI)