TEKNOLOJİ UYGULAMALARI VE REFERANS MERKEZİ'Nİ AÇTI
Bakan Mehdi Eker, AK Parti Mersin İl Başkanlığını ziyaret etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yer vererek AK Parti teşkilatlarını çalışmaya davet eden Eker, Türkiye'nin istikrarlı büyümesi ve siyaseti nedeni ile hükümetin hedef alındığını anlattı. Eker, daha sonra Alata Tarımsal Biyoteknoloji ve Bahçe Bitkileri Islahında İleri Teknoloji Uygulamaları ve Referans Merkezi'nin açılışını yaptı. Burada da bir konuşma yapan Eker, şunları söyledi:
"Türkiye'nin bu sahada en yetkin, en eski ve 70 yıllık tarihi olan bir bahçe kültürleri araştırma merkezinin yeni bir boyut kazandığı, yeni bir hamle yaptığı ve 21'inci yüzyılda sadece Erdemli, Mersin, Akdeniz Bölgesi'ni değil bütün Türkiye'yi daha iyi bir noktaya taşıyacak bahçe bitkileri, bahçe kültürleri alanında mesafe kat ettirecek ileri teknoloji merkezi kuruyoruz. Dünyada ilk kez çekirdeksiz limon burada üretildi. Bahçe bitkileri ıslahında kurduğumuz bu referans merkezi ile meyve üretiminde büyük bir aşama kaydediyoruz. Buna 2 milyon 300 bin TL kaynak aktarıldı. Eskiden 10 yıl süren bu tür merkezlerin yapım çalışmalarını artık çok şükür 1 yılda tamamlıyoruz. Bakanlığımızın 10 milyon TL olan AR-GE bütçesini de 178 milyon liraya çıkardık. Burada hedefimiz bu rakamları milli gelirinin yüzde 2'sini, yüzde 3'ünü ayıran gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarmak. Sonraki süreçte ileri teknoloji merkezi olarak 7 laboratuvarın bilgi ve teknoloji merkezi, özel ölçümlerin yapıldığı laboratuvar, doku kültürü, meyve ile ilgili laboratuvar, fitopotaloji bitki hastalıkları laboratuvarı, bitki toprak ve gübre analiz laboratuvarı, bitki büyüme laboratuvarı. Bunlar bize şunu getiriyor. Hastalık ve zararlılara, kuraklığa dayanıklı yüksek kaliteli ürünler elde etmemizi sağlıyor. Bitkilerin ıslahında bu merkezimiz ile mevsim ve yetiştirme periyoduna artık bağlı olmayacağız."
Son 90 yıl içerisinde tarım arazilerinin miras yoluyla sürekli bölündüğüne vurgu yapan Eker, şöyle konuştu:
"Bu sorun öyle büyüdü ki, halı büyüklüğüne geldi tarım arazileri. Biz buna son verecek bir uygulama yaptık. Üzerinde 8 yıl çalıştığımız bu problemi en yüksek rahatlık sağlayacak şekilde bir kanun çıkardık. Mecliste bütün partilerin desteği ile çıktı. Bu büyük bir reform. Gıda güvenliğini teminat altına alacak bir gelişme bu. Bu yılın sonunda 6 milyon hektar arazi toplulaştırma yapıldı. Temel meseleleri uzun vadeli düşünce yöntemiyle ele alıyoruz. Stratejik hamlelerle adımlarımızı atıyoruz. Aklın bilimin süzgecinden geçmiş projelerle uygulamalarla destekleme projesini geliştirdik. Destekleme miktarlarını 1,8 milyardan 9,7 milyar dolara çıkardık. İlk 6 ayda 7, 1 milyar dolara yükselecek ve yüzde 70'ini tamamlamış olacağız. Günlük değil, yüzyıllık düşünüyoruz. Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlayacak tarımsal kalkınma hamleleri yapıyoruz."

Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ (Mersin), ()-

FOTOĞRAFLI