GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, geçtiğimiz günlerde Meclis'ten çıkarılan kanunla miras yoluyla artık arazilerin bölünemeyeceğini söyledi.

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Çankırı'ya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 1 Haziran'da belediye seçimlerinin yapılacağı Şabanözü İlçesi'ne giderek esnaf ve vatandaşları ziyaret etti. Daha sonra Valiliğe geçen Bakan Eker'e Vali Vahdettin Özcan tarafından ilin sorunları hakkında bilgi verildi. Ak Parti Çankırı Milletvekilleri İdris Şahin ve Hüseyin Filiz'in de yer aldığı ziyarette Bakan Eker, bakanlığının çalışmaları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

YILLIK ZARAR 17 MİLYAR LİRA

Bakan Eker, yıllarca bölünüp parçalanarak kullanılmaz hale gelen verimli toprakların artık bundan sonra çıkarılan kanunla bölünemeyeceğini bildirdi. Eker, "Asıl olan Türkiye'de parçalanmak suretiyle verimsiz hale gelen tarım arazilerinin parçalanmasının önlenmesidir. Mirasçılara kendi aralarında tabi bir şekilde önerdiğimiz yollar var. O yollardan tabi birine başvurmak sureti ile araziyi böldürmeden müşterek bir şekilde, mümkünse ya birbirlerine devretsinler, veya ortak kullansınlar, veya bir şirket haline getirsinler. Mirasçılar, kendileri bir Limited şirket haline getirsinler. Eğer bunların hiçbirisini yapmıyorlarsa, kendi aralarında anlaştıkları birine devretsinler. Biz hissedarların hiçbirisine ait herhangi bir kısıtlama getirmiyoruz. Yasal olarak hepsinin hakları saklı. Ancak diyoruz ki, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de tarım arazileri miras yoluyla bölünmesin. Çünkü bu, Türkiye'ye çok büyük zarar veriyor. Mevcut parçalanmış ve bölünmüş yapıdan ötürü Türkiye'nin ortalama yıllık kaybı, en az 17 milyar lira. Eski para ile 17 katrilyon lira" dedi. 



Cumhuriyet tarihinin en yüksek desteğini ödediklerini de belirten Bakan Eker, "9.7 milyar lira bu sene çiftçiye veriyoruz. Bunun iki katından fazlasını her yıl arazilerin parçalanmış olmasından dolayı Türkiye kaybediyor. Bu kadar önemli bir husus. Hiçbir gelişmiş ülkede böyle bir şey yoktur bizdeki gibi. Bunu biz sağlarsak, köyden kente göç kontrol altına alınır. Çünkü amacımız burada arazinin başında oturan bir çiftçinin karnını doyurabilecek kadar üretim yapabilen bir işletme büyüklüğünü bir işletme ölçeğini yakalamaktır. Esas gaye budur" dedi.

ÇİFTÇİYE KURAKLIK VE DON MÜJDESİ

Bakanı Eker, 2014 yılı içerisinde kuraklık, don, dolu, sel gibi bütün tabi afetlerden etkilenen ve ürünleri yüzde 30'un üzerinde zarar gören, zarar gördüğü tespit edilen üretici borçlarının bir yıl süre ile erteleneceğini söyledi. 

2014 YILINDA ÇİFTÇİYE 9,7 MİLYAR DESTEK

2014 yılında toplam 9 milyar 700 milyon liralık destek sağlanacağını belirten Bakan Mehdi Eker, çiftçiye yılın ilk 4 ayında 4,4 milyar Türk Lirası ödeme yapıldığını söyledi. Eker, "Bu ayda 1 milyar 651 milyar ödeme yapıyoruz. Bu ayki ödemelerimiz Mayıs ayının son haftası ödenecek. 800 milyon lirası yağlı tohumlara prim desteği, 420 milyonu küçük baş hayvan desteği, koyun, keçi desteği. 100 milyon lirası hububat desteği, 35 milyon lirası sertifikalı tohum desteği. Buzağı ve diğer balıkçı gemisi desteği olmak üzere toplam 1 milyar 651 milyon lira olacak ve Mayıs ayı sonu itibarı ile 6 milyar lira ödemiş olacağız. Yani 9 milyar 700 milyon liranın 6 milyar lirası Mayıs ayı sonu itibariyle ödenmiş olacak. Geriye kalan 3 milyar 700 milyon lirayı da yılın geri kalan 7 ayında ödeyeceğiz" dedi.

BAKAN EKER BAŞAĞA OLDU

Çankırı Belediyesi'nce ziyarete açılan Buğday Pazarı (Hazımiye) Medresesi'ne geçen Bakan Eker, mini müzeye dönüştürülen medresenin tüm odalarını gezip, Çankırı kültürü hakkında bilgiler aldı. Mini Yaran Odası'nı da ziyaret eden Bakan Eker'e burada başağa fesi giydirildi. Bakan, Başağa minderine oturarak poz verdi.

EY (AY/SSA) FOTOĞRAFLI)