GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arazisinde bulunan Türkiye Geofit Bahçesi’nin temel atma törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Eker, Türkiye’nin 62 milyar dolar tarım hasılasıyla İtalya, Fransa, İspanya’yı da geride bırakarak Avrupa’da bir numara olduğunu söyledi.
Eşi Yasemin Eker ile birlikte Yalova’ya gelen Bakan Eker, ilk olarak Yalova Valisi Esengül Civelek’i ziyaret etti. Vali Civelek, Bakan Eker’e ziyaretin anısına tablo hediye etti.
Daha sonra Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arazisinde bulunan Türkiye Geofit Bahçesi’nin temel atma törenine katılan Bakan Eker, Geofit Bahçesi’nin önemini vurgulayarak, bugünün sadece Yalova için değil Türkiye için de büyük önem taşıdığını söyledi.
Gelecek bilimcilerin dünyada mücadelenin 3 saha, alan üzerinde olacağını söylediğini anlatan Bakan Eker, bunların gıda, su ve enerji olduğunu vurguladı. Suyun yüzde 75’inin gıda için kullanıldığının hesap edilmesi halinde mücadele sahasının ikiye indiğini belirtti.
Tarımın gelişmesinin daha çok araştırma ve verimli hale getirilmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan Bakan Eker, şöyle devam etti:
"Türkiye önemli bir konumda. Tarımı stratejik bir sektör olarak ele alıyoruz. Geleneksel anlayışın dışına çıkardık. Bu anlayış sektörü büyütmedi. Bakın, biz geldiğimizde bu anlayış hâkimdi henüz. Biz bu anlayışın temelini değiştirdik. Bakış açısını değiştirdik. Ne oldu peki bir gelişme sağlandı mı? Evet, sağlandı. Türkiye 23 milyar dolar tarım hâsılası elde ediyordu. 23 milyar dolar tarım hâsılasıyla dünyanın 190 ülkesi içerisinde 11’inci sırada yer alıyordu, büyüklük hâsılası itibariyle. Avrupa’nın dördüncü sırasında ancak yer bulabiliyordu. Biz yeni bir stratejik bakış açısıyla tarım sektörünü ele aldık. Gerek destekleme sistemini, gerek koruma sistemini, gerek üretim sistemini hepsini yeniledik. 2008’den bu yana. Türkiye 60 milyar doların üzerinde tarım hâsılası elde etti. Geçen sene 62 milyar dolar tarım hâsılası elde etti. 62 milyar dolar tarım hâsılasıyla da biz İtalya, Fransa, İspanya’yı da geride bıraktık. Avrupa’da bir numara olduk. Dünyanın da artık 11’incisi değil, dünyanın 7’nci büyük tarımsal gücüne sahip ülkesi haline geldik."
'BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNİ TEMİNAT ALTINA ALIYORUZ'
Türkiye Geofit Bahçesi’nin dünyanın bu alandaki bir numarası olacağını belirten Bakan eker, Geofit Bahçesi hakkında şu bilgileri verdi:
"Yumrulu ve soğanlı bitkiler. Hani laleyi biliriz. İstanbul’un sembolü ve 400 sene önce o lalenin soğanlarının atlı arabalarının içerisinde dört nala bu topraklardan götürülüp Avrupa’ya, Hollanda’ya kaçırılışının hikâyesini hepimiz biliriz. Kaydetmediğimiz, Anadolu’dan zaman zaman alınıp götürülmüş ve başkaları tarafından muhafaza edilip başkaları adına kaydedilmiş bu şekilde maalesef geçmişte çok bitki çeşidi olmuş. Biz şimdi onları burada teminat altına alıyoruz. Dünyanın bir numarası olacak. Böyle bir bahçe. Bu sadece burada 17 bin metrekarelik sergi alanından ibaret olmayacak. Serası, yetiştirme, ıslah alanları, eğitim faaliyetlerinde kullanılacak alanlarıyla büyük bir kompleks. Araştırması, muhafazası, koruması, sergisi, hepsi bir arada. Bizim kültürümüzde desenleri, renkleri, motifleriyle kültürümüzü ilmik ilmik dokumuş olan bu nadide coğrafyanın, bu nadide çiçeklerinin hepsi bir arada olacak. Geofit bahçesi bu manada hem bir koleksiyon, yani hepsinin toplandığı bir bahçe, hem bunların muhafaza edildiği, hem koruma altına alındığı, kayıt edildiği, ıslah çalışmalarının, yani yeni renklerin, desenlerin, şekillerin gelecekte çiçeklere yansıtılacağı bir çalışmanın da aynı zamanda merkezi haline gelecek."
Konuşmaların ardından Bakan Eker ve eşi Yasemin Eker, Yalova Valisi Esengül Civelek, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Ak Parti’li Yakup Koçal butona basarak Türkiye Geofit Bahçesi’nin temelini attı.
Bakan Eker ve eşi, temel atma töreninin ardından enstitünün ürettiği kivilerin standını gezerek tadlarına baktı. Geofit türlerinin bulunduğu bahçeyi de gezen Bakan Eker ve eşine burada çiçek sunuldu.