BAYE FELEKE DİZİNİN GALASI YAPILDI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Siverek'teki temasları kapsamında TRT 6 dizinin 'Baye Feleke' isimli dizinin galasına katıldı. Paşa Konağı'ndaki galaya Davutoğlu'nun yanı sıra; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, AK Parti Şanlıurfa ve Diyarbakır milletvekilleri, Siverek Kaymakamı Hamza Erkal, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak ve vatandaşlar katıldı.

Galanın açılışında konuşan Şahin, "TRT 6 ile ilgili her yapımda TRT 6'nın kuruluş aşamasında yaşadığımız sıkıntılar aklımıza geliyor. Kanalın kuruluş aşamasında mevcut yasa çerçevesinde mevzuatta yapabileceğimiz pek bir şey olmadığından TBMM’ye gerekli yasa değişikliğini sunduğumuzda özellikle Kürtçe konuşulmasını arzu eden birkaç kişinin karşı çıkması da beni şaşırtmıştı. Neyse ki, kanun meclisten geçti ve TRT 6 yayın hayatına başladı. Bugün artık Kürtçe konuşmak ve hatta Kürtçe davetiyeler bastırıp bu gala için davetlilere yolladığımızda tepki veren olmadı. Artık bu da normalleşmenin bir işareti olsa gerek" dedi.

Şahin'in ardından kalabalığa konuşan Bakan Davutoğlu, Kürtçe selamlama yapıp, "Bugün Şanlıurfa’da çok güzel bir gün geçirdim. Size Kürtçe ve Zaza’ca iyi akşamlar derken gönlümden iyi akşamlar demişsem bunu ister Türkçe, ister Zaza’ca ifade edeyim, bu muhabbet dilidir, gönül dilidir. İster Yunus Emre’nin güzel Türkçe ile olsun ister. Ezani Muhammed'inin güzel rabbani Arapçası olsun" diye konuştu. 

Bakan Mehdi Eker ise davetlilere Kürtçe hitabının ardından şunları söyledi:

"Türkiye’de biz bir imparatorluk bakiyesiyiz. Burada Kürtler, Türkler, Çerkezler, Araplar, Zazalar, çok sayıda etnik kimlik ve kültür yüzlerce yıl barış içerisinde yaşadık. Biz kendi medeniyet tasarumuz içerisinde barışın kodlarını unutmadığımız sürece birlikte huzur içinde yaşadık. Ne zaman ki; barışın kodlarını kaybettik, şifrelerini unuttuk, Türkiye maalesef kanlı bir türbülansın içerisine girdik, sayın Başbakanımız Türkiye’deki bir siyasi liderin alabileceği en büyük riski alarak, bu meselenin barış içerisinde çözümü ile ilgili çok önemli bir süreç başlattı."

Konuşmaların ardından Baye Feleke'nin ilk bölümü izleyiciler ile buluştu. Galanın ardından Bakan Davutoğlu ve Eker, ilçeden ayrıldı.

MS (HK/SSA) FOTOĞRAFLI)