Şahin ÖZER/CEYHAN (Adana), () - KÜLTÜR ve Turizm bakanı Ömer Çelik, İsrail'in Gazze'de katliam yaptığını, Ak Parti'nin bu katliama karşı sesini yükselterek Gazzelilerin yanında olduğunu belirterek, "Gazze halkı ile tarihtaş olduğumuzu kendileri ile duygudaş olduğumuzu kendileri ile yoldaş olduğumuzu ve ebediyen kardeş olduğumuzu bir kere daha ifade ediyoruz" dedi.

Bakan Ömer Çelik, Adana'nın Ceyhan İlçesi'nin Bota Mahallesi'nde belediye tarafından düzenlenen İftar programına katıldı. Adana Valisi Mustafa Büyük, Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşların katılımıyla gerçekleşen iftarda bir konuşma yapan Bakan Çelik, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini değerlendirdi.

BAŞBAKANIMIZ 1'İNCİ TURDA SEÇİLECEK

Türkiye tarihinde ilk defa halkın Cumhurbaşkanı seçeceğini bunu da Ak Parti'nin sağladığını belirten Çelik şunları söyledi:

"Halk madem ki Ak Parti döneminde her şeyin başı olacak her şeyin patronu olacak, o zaman Cumhurbaşkanı doğrudan halk seçsin denildi ve bu gerçekleştirildi. 12'inci Cumhurbaşkanı adayımız Başkanımız, Genel Başkanımız her yerde gördüğünüz gibi mitingler yapıyor ve bir Cumhurbaşkanı seçiminde sizlere nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını, 2023'e, 2053'e, 2073'e girerken bir Cumhurbaşkanı olarak nasıl bir vizyonla Türkiye'yi görmek istediğini ortaya koyuyor. Sonuçta siz karar vereceksiniz, siz takdir edeceksiniz ve teveccüh gösterirseniz inşallah 1'inci turda 10 Ağustos'ta Türkiye Cumhuriyeti'nin 12'inci Cumhurbaşkanı ve halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Sayın Başbakanımız olacak."

VESAYETİ ABDULLAH GÜL KALDIRDI

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamının seçilmiş hükümetler üzerinde bir vesayet makamı olarak kurgulandığını ifade eden Çelik şöyle devam etti:

"Hükümetlerin halka yaslanan bir icraat yapmaması için, halktan oy aldıktan sonra bir takım güç gruplarına teslim olmalarını sağlamak üzere devlet erki adına Cumhurbaşkanlığı hükümet üzerinden, sivil siyaset üzerinden bir vesayet makamı olarak kurgulanmıştır. Geçmişte kısmen merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal bu vesayeti kırmaya çalıştı. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı döneminde demokrat ve devlet adamı kişiliği ile bu vesayeti ortadan kaldırdı. Şimdi ise kurumsal olarak vesayet makamı olarak kurgulanmış bu yerin halkın cumhurbaşkanını seçmesi ile topyekun vesayet mekanizması olmaktan çıkacak. Tarihi bir seçimin arefesindeyiz. Halkın iradesini alan hiç kimsenin artık halk üzerinden baskı kurmaya çalışan vesayet makamlarına güç odaklarına ekonomik çıkar gruplara teslim olmayacağı şekilde tüm devlet demokratik şekilde düzenleniyor. İşte halkın cumhurbaşkanını seçmesi demek vesayetin bu topraklardan tamam kalkması demektir."

ANADOLU DEĞERLERİ, ÇATI ADAYI KABUL ETMEYECEKTİR

Konuşmasının devamında MHP ve CHP dışında bazı siyasi partilerin Cumhurbaşkanı Adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nu desteklemesine değinen Ömer Çelik, "Çatı adayı olarak öne sürülen ve 9 partinin desteğini aldığını iddia eden organizasyon gördüğünüz gibi kimlerle iş birliği yaparak, nasıl bir profil ortaya koyarak Cumhurbaşkanlığı seçimini yürütmeye çalışıyor. Özelikle Ceyhanlının dikkatini çekmesi gerekir. Çatı aday bir elinde Türk sol dergisi ile ki bu dergi Türkiye'deki bütün halkımızın Anadolu değerlerine saldıran bir yayın yapıyor ve diğer taraftan radikal sol parti ile iş birliği yaparak gelip Anadolu'nun cumhurbaşkanı adayı oluyor, Anadolu'nun değerleri bunu kabul etmeyecektir"

GAZZE'DE BOMBALANAN İNSANLIKTIR

Konuşmasının sonunda İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama değinen Bakan Çelik şunları söyledi:

"Bu mübarek Ramazan Ayı'nda İslam dünyasının bir çok yerinde kan dökülüyor. En son yüreğimizi kanatan içimizi acıtan haberler Gazze'den geliyor. Başbakanımız ve Ak Parti bu katliama karşı açık bir şekilde sesini yükseltiyor. Ama görüyorsunuz dünyanın başkentlerinde halklar, vicdan sahibi insanlar, hasiyet sahibi insanlar sokaklara dökülerek bu katliamı protesto ettikleri halde başkentler sessiz kalıyor, siyasi güç odakları sessiz kalıyor. Hepinizin gördüğü gibi kardeşlerimiz masum insanlar çocuklar katledilmiş. İsrail'in bugün bir mahalleye yaptığı saldırıda bir günde 50 kişi öldü. Bunların 14'ü çocuk 7'si kadın. Hep beraber göreceğiz bu zulmü yapanlar bir gün bunun hesabını verecekler. Ama bu zulmün karşısında susanlar tarihe kara bir leke olarak geçecekledir. Gazze'de bombalanan sadece Gazzeliler değil, sadece Filistinliler değil Gazze'de bombalanan insanlıktır, insanlığın haysiyetidir, insanlığın şerefidir, geleceğidir."

FOTOĞRAFLI