ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in işçi ve işveren sendika konfederasyonları başkanlarının ile yaptığı Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı sona erdi. Bakan Çelik, "Ne hükümet ne de tarafların bir zorlaması söz konusu değil. Demokratik bir platformda çalışmalarımız devam ediyor. Ortak bakışımız şudur; sorun alanları var. Ama her yiğidin yoğurt yemesi farklı olduğu gibi her kesimin de bu soruna bakışı farklılık arz ediyor. Bunları ne kadar uyumlaştırabilirsek o derece başarılı olacağız. Uyumlaştıramazsak ise bunu açıkça ifade edeceğiz. Yapılacak olan tıkanan notları açmaktan ibarettir" diye konuştu.
"10 GÜNLÜK SÜRE İÇERİSİNDE BİR KEZ DAHA BİR ARAYA GELECEĞİZ"
Bakan Çelik, "Uzun süredir gündemde olan alt işverenlik bir başka ifade ile alt işverenlerin yanında çalışan taşeron işçilerimiz diye bilinen işçilerimiz ve esnek çalışma modelleri buna bağlı olarak alt işverenlerle ilgili kıdem tazminatı gibi ana başlıklar kamuoyunda yoğun bir şekilde konuşuluyor. Biz de defalarca bir araya gelerek konuştuğumuz konu başlıkları idi. Bugüne kadar konuşulan tüm tarafların taşeron işçilerinin taleplerini, taşeron işverenlerin taleplerini, iş dünyamızın taleplerini ve işçi sendikalarımızın taleplerini özet bir metne dönüştüren bir takdimi taraflara yapmış bulunduk. Üzerinde 3-4 saatlik bir tartışma yaptık. Fakat şöyle bir noktaya gelindi; Bu konuların özetlenen, geçmişten bugüne taşınan bu konuların teknik boyutu önemli. Üzerinde teknik düzeyde çalışmamız gerektiği bir ittifak oluştu. Taraflar ve teknik heyet bu hafta içerisinde tekrar en kısa zaman içerisinde belki 10 günlük süre içerisinde bir kez daha bir araya gelip burada özetlenen bu bilgilerin uzlaşmaya dönüşüp dönüşemeyeceği, hangi konularda uzlaşmaya dönüşüp dönüşemeyeceği konusunu birlikte netleştirmiş olacağız. Taraflarla birlikte bugün çok düzeyli ve seviyeli bir toplantıyı gerçekleştirmiş olduk. Ben gerek işveren gerek işçileri temsil eden başkanlara teşekkür ediyorum" dedi.
"TÜM SÖYLENENLERİN ÖZETLENDİĞİ BİR TASLAK OLUŞTURDUK"
"Bize gelen tüm kesimlerin talepleri bir özet şekline dönüştürüldü" diyen Bakan Çelik, şunları söyledi; "Bunlar yasal düzenlemeye nasıl uyarlanır diye bakanlık olarak bir çalışma yaptık. Bizim bir taslağımız değil. Bakanlığın bir taslağı değil. İşçi kesiminin bir taslağı değil. İşveren kesiminin bir taslağı değil. Tüm söylenenlerin özetlendiği bir taslağa dönüştürdük. Bunun üzerinde bir çalışmanın doğru olacağı konusunda yapılan değerlendirmelerden çıkan bir neticeyi sizlerle paylaşmış oluyoruz. Umuyorum ki kısa süre içerisinde yapacağımız toplantıda nelerde uzlaşıldığı ve nerelerde uzlaşılamadığı konuları çok daha netlik kazanmış olacak" diye konuştu.
"YAPILACAK OLAN TIKANAN NOTLARI AÇMAKTAN İBARETTİR"
Esnek çalışma ile ilgili uzaktan çalışmanın gündem maddeleri arasında yer olduğunu belirten Bakan Çelik, "Bir de istihdam büroları ile ilgili durum vardı. Oralarda tarafların çekinceleri var. O çekinceler üzerinde çalışmaları yapıp son şeklimizi vermiş olacağız. Ne hükümet ne de tarafların bir zorlaması söz konusu değil. Demokratik bir platformda çalışmalarımız devam ediyor. Ortak bakışımız şudur; sorun alanları var. Ama her yiğidin yoğurt yemesi farklı olduğu gibi her kesimin de bu soruna bakışı farklılık arz ediyor. Bunları ne kadar uyumlaştırabilirsek o derece başarılı olacağız. Uyumlaştıramazsak ise bunu açıkça ifade edeceğiz. Yapılacak olan tıkanan notları açmaktan ibarettir" dedi.