Hasan KIRMIZITAŞ/GAZİANTEP, () - ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, binlerce kişinin beklediği taşeron işçilere ilişkin yasanın 17 Aralık ile başlayan sürecin ardından yasama alanının farklı alanlara kaymasından dolayı seçim sonrasına kaldığını söyledi. Bakan Çelik, şu an Başbakanlıkta olan yasanın meclisin tatile gireceği Haziran ayına kadar çıkmış olacağını ifade ederek, "Bu yasanın çıkması ile hem taşeronlar rahat edecek hem de bizim üzerimizden önemli bir yük kalkmış olacak" dedi.
Seçim bölgesi olan Şanlıurfa'da temaslarını sürdüren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 80 yerel televizyonun ortak yayınına katıldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, binlerce insanı ilgilendiren taşeron yasasının yerel seçimler öncesi çıkmasının amaçlandığını ancak 17 Aralık operasyonu ile bunun gerçekleşmediğini kaydetti. 17 Aralık operasyonu sonrası taşeronlara ilişkin sürecin uzadığını anlatan Bakan Çelik, "Yeni yasa ile taşeronların durumu netleşiyor. Yani yasal hakları, kıdem tazminatları, örgütlenme hakları gibi her konunun yer aldığı tasarı şu anda Başbakanlık'ta. Hizmet alımı ve asıl işçi ayırımını getirerek aynı işyerinde iki farklı statüde çalışmayı önleyeceğiz. Ancak 17 Aralık'ta yaşananlar maalesef bu süreci uzattı. Yaşanan sürecin ardından meclis gündemine önemli yasalar geldi ve yasama faaliyeti bu alana kaydı. Bu nedenle taşeron işçilere ilişkin yasa seçim sonrasına kaldı. Meclis Haziran'da kapanıyor ve biz meclis kapanmadan bu yasayı çıkaracağız. Böylece hem taşeronlar rahatlayacak, hem de bizim üzerimizden yük kalkacak, çünkü bu konuda biz de çok yorulduk" diye konuştu.
TERSİNE GÖÇ BAŞLIYOR
Yanlış ekonomi politikaları ile sanayileşmenin 8-10 şehre toplandığını, bu durumun batı ile doğu arasında uçurum oluşturduğunu anlatan Bakan Çelik, "Sanayileşmeyi 8-10 şehre toplayınca doğu illerinden buralara göç edildi. Fakat biz şimdi batıda olan her şeyi doğuya da yapmaya başladık. Buralarda istihdam ve yatırımı başlattık. Teşvikleri 8-10 şehir ile sınırlamayıp Türkiye'nin 81 iline yaydık. Deyim yerindeyse suyu tersine akıtma niyetindeyiz. Şu anda bakın Doğu ve Güneydoğu'ya geri dönüşler başladı. Bu bölgelerin değiştiği imajını oturtmamız lazım. Bunun için de öncelikle buradan göç etmiş insanların gelerek oluşan ortamı yerinde görmeleri lazım. Bu bölgelere yapılan yatırımları en çok buralarda göç eden insanlar takip ediyor. Bölgenin turizmini geliştirerek insanları bu bölgeye çekmemiz ve değişimi görmelerini sağlamamız gerekiyor. Bunu yaparsak geri dönüşler hızlanacak. Gelişmişlik düzeyini görenler bu bölgede yatırıma ve istihdama yönelecek" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN 40-50 YILI HEBA OLDU
Bakan Çelik, Avrupa'nın 1950'li yıllarda sanayileşmesini tamamladığını Türkiye'nin ise bunu son dönemde yapabildiğini anlattı. Bakan Çelik, "Bakın Türkiye'nin 40-50 yılı kayıptır. AK Parti iktidarıyla Türkiye'nin son 10 yılında yapılanlar ile bu seviyeye gelindi. Rahmetli Erbakan'ın 1970'li yıllarda söylediği sanayileşmeyi o dönem yapılabilse belki de bugün 40-50 yılımız heba olmayacaktı. Bu bölgelere yapılan Et Balık Kurumu ve Çimento fabrikaları Erbakan'ın yatırım hamlesinin ürünüdür. Belki o dönem sanayileşme yapılabilse hem yıllarımız boşa gitmeyecek, hem de insanlar başka bölgelere, illere göç etmek zorunda kalmayacaktı. Yanlış politikaların ürettiği göç büyükşehirlerde de maalesef çarpık yapılmaya yol açtı, bu gerçeği de göz ardı etmemek gerek" dedi.
3 DÖNEMDE SON SÖZ BAŞBAKAN'IN
Bakan Çelik, siyasette 3 dönem kuralarının değişip değişmeyeceğine ilişkin kararın ne olacağını bilemediğini ve bu konuda Başbakan Erdoğan'ın son sözü söyleyeceğini ifade ederek şöyle konuştu:
"Siyasette uzun yıllardır yer alıyorum. Artık kendime, aileme zaman ayırmak istiyorum. 3 dönemin sonunda dinlenmek arzusundayım. Tabi bu benim bireysel düşüncem. Şartlar neyi getirir onu bilemem. Alınacak her türlü karara uyarız. Tabi TBMM dışında olmak başlatılan projeleri takip etmemek anlamına gelmez. Kabinede yer almış, partinin yetkili kurulundan birisi olarak elbette yapılan projeleri ve verdiğimiz sözlerin sonuçlanmasını takip ederiz. Fakat bu konuda son sözü alınacak karar doğrultusunda Başbakan söyler ve bizde çıkacak karara uyarız."
İSTİKRAR BOZULMAMALI
30 Mart yerel seçimlerinin yaşanan olaylardan ötürü yerelden çıktığını ifade eden Faruk Çelik, "Seçimler artık çok önemli. Türkiye'nin istikrar ve istikbali önemli. Türkiye'nin istikrarının bozulmasının neye mal olacağını kestirmek çok zor. Türkiye, baktığınız zaman Özal dönemi haricinde hep koalisyonlarla yönetildi ve hep kaybetti. Dünya aya giderken bizim yıllarımız heba oldu. AK Parti iktidarı ile her alanda istikrar yakalandı. Onun için seçimlerde herkes sağduyulu davranıp istikrarın sürmesi için oy kullanmalıdır. Eğer memnun değilseniz sandıkta tavrınızı koyun ancak 12 yıldır var olan kazanımları artırmak ve istikrar için herkesin sağduyulu olmasını istiyoruz" diye konuştu.

(HK/BT) (FOTOĞRAFLI)