Arif ARSLAN/ BATMAN,()-İÇİŞLERİ Bakanı Efkan Ala, devletin içine bir grup ve yapının çöreklendiğini, bir çok insanın dinlendiğini belirterek, "Şu anda gereği de yapılıyor. Biz hiçbir kurum içinde suç işlenmeyeceğinin garantisini veremeyiz. Suç işleyenler varsa gereği de yapılır, gereği de yapılıyor. Bunlar ihanete varan yaklaşımlardır. Bu konuda çok daha vahim sayı var" dedi.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, 2004-2006 yılları arasında valilik yaptığı Batman'a bugün ilk kez bakan olarak geldi. Valiliği ziyaret eden Ala, hayatının dönüm noktalarından birinin Batman olduğunu belirterek, "O dönemin sıkıntılı sorunlarını Batmanlılarla birlikte aştık. En iyi ne varsa buradadır. Batman bir yerde kendi memleketimdir. Bölgede ilk ziyaretimden biri de Batman'dır. Önümüzdeki seçimde Batmanlıların tercihine saygı duyuyorum. Fakat bizimle beraber hareket ettiklerinde uyguladığımız projelerde her imkanı sunacağız" dedi.
"SÜREÇ HEPİMİZ İÇİNDİR"
Bakan Ala, çözüm sürecinin herkes için en sağlıklı şekilde süreceğine inandığını belirterek, "Seçim dönemindeyiz. Propagandalar elbette olacak. Halk daima tercihini de yapar. Burada demokrasinin kaybetmeyeni halktır. Demokrasiyi en iyi bilen bir şehirdeyiz. Seçimlerin tüm milletimize hayırlı olmasını diliyorum. OHAL döneminden bugüne baktığımızda vatandaşın hak ve özgürlüklerini koruma altına alınmasında inanılmaz mesafe kat edildi. Daha da kat edeceğimiz çok mesafe var. Bugün daha ciddi problemler var. Ancak geçmişe göre daha çabuk aşabileceğimiz sorunlar var. Türkiye'deki demokrasi standardının yükseltilmesine çalışacağız" dedi.
"VAHİM SAYI VAR"
İçişleri Bakanı Efkan Ala, son dönemlerde gündeme gelen telefon dinlemelerinin kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade etti. Ala, "Devletin içine giren bir grup ve yapı çöreklenmiş. Problem varsa bu işi örtmeyiz. Milletle beraber çözeriz. İnsanların özel hayatını, iletişim bilgileri ile birlikte çok insan dinlenmiştir. Şu anda gereği de yapılıyor. Biz hiçbir kurum içinde suç işlenmeyeceğinin garantisini veremeyiz. Suç işleyenler varsa gereği de yapılır, gereği de yapılıyor. Bunlar ihanete varan yaklaşımlardır. Bu konuda çok daha vahim sayı var. Hukuk ve ahlakın almayacağı bir durum ortaya çıkmıştır. Bu hoşlanmadığımız ve ihanete varan faaliyettir. Devletin en önemli birimlerine kriptolu telefonlar dağıtılıyor. Sonra da dinleniliyor. Bu telefonların dinlenilmesi vatana ihanettir. Devlete karşı işlenilecek en ağır suçtur. Gereğini yapmak da sorumluluğumuzdadır" dedi.
"TÜRKİYE'DE SİYASİ İSTİKRAR VAR"
Bakan Ala, vatandaşların çözüm sürecini yakından izlediğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Her şeyden önce Türkiye'nin siyasi istikrarı var. Türkiye'nin etrafındaki ülkelerdeki istikrarsızlık ortada. Çözüm sürecini aşağıya çekmek millete yapılmış bir saldırıdır. Milletten aldığımız destekle daha da güçlenip yolumuza devam edeceğiz. Çözüm sürecinde ilk defa istikrarlı bir siyasi atmosferde sürüyor. Bu süreci milletle birlikte yönetiyoruz. Anneler bir daha ağlamayacak. Gerekenleri açıklamıyoruz ama bazı çalışmaları da hızla sürdürüyoruz. Bu irade ortaya çıktıktan sonra tüm bölgelerde bir karara vardığını gören, meselenin çözümünün farkında olanlar, bunu sekteye uğratacak girişimlerde bulundular. 76 milyonun memnun olacağı sonuçla bu işi bitireceğiz. Bize güvensinler, biz başka hesabı olmayan bir kadroyuz. Temel hak ve özgürlüklerin eski anlayışla örselenmesine izin vermeyeceğiz. Çözüm sürecinin sonunda 76 milyon insan kazanacak. Demokratikleşme paketi çıkıyor. Bu Türkiye'ye yeterli mi, elbette değil. Çünkü yüksek demokrasi hedefimiz var. Yolumuz ve istikametimiz doğru. Problemler çıkmazsa daha hızlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz."
"ÖZGÜRLEŞMENİN, HÜRLEŞMENİN BEDDUASI MI OLUR"
İçişleri Bakanı Ala, daha sonra Ak Parti seçim lokalini ziyaret etti. Ala, burada toplanan vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, çözüm sürecine dikkat çekti. Ala şöyle dedi:
"Türkiye'yi aldığımız yer ile bugün getirdiğimiz yerle kıyas bile edilemez. Ama bundan sonra önümüze koyduğumuz hedeflere de sizlerin desteğiyle varacağız. Birlikte varacağımız yerleri bazı insanlar hayal bile edemiyor. Birlikte o hedeflere varacağız. Çünkü biz insan nedir, insan hakları nedir, insan nasıl bir kıymete sahiptir iyi biliyoruz. Bunu sizden aldığımız emanetin kıymetini bilerek yerine getiriyoruz. Milli ve manevi değerlerimizin her zaman garantisi olmuş Batman, gelişmeleri çok iyi takip ediyor. 28 Şubat'ta neler yapıldı buna tekrar değinmeye gerek yok. Siz iyi biliyorsunuz. Ekonomik alanda yaptıklarımızı iyi biliyor ve yaşıyorsunuz. 28 Şubat'ta bütün milletimizin din ve vicdan özgürlüğü zaptu rapt altına alınmak istendi ve alındı. Bunun bin yıl süreceği söylendi. Başörtülü kardeşlerim okullara bile alınmadı. Aldığımız mesafeye bakın, her çocuğumuz okullarda Kuran-ı Kerim öğrenme imkanına sahip mi? Sahip. Peygamberimizin hayatını öğrenme imkanına sahip mi? Sahip. Başörtülü kardeşlerim okullara girebiliyor mu? Kamuda, Meclis'te yan yana oturabiliyor mu? Hepsi oluyor. Böyle bir özgürleşmenin, hürleşmenin duası mı olur, bedduası mı?"
Bakan Ala, ana dil önündeki engellerin kaldırıldığını belirterek, "İnsanlığın, insan olanın utandığı anadiliniz önünde birçok engel var mıydı? Meramı anlatmak bile yaşadığımız ülkede suç sayılıyordu. Şimdi böyle bir şey var mı? Kardeşlerim almamız gereken çok mesafe var ama aldığımız mesafeye baktığımızda Allah şükür diyoruz. Tüm bunları sizlerin desteğiyle gerçekleştirdik. Çözüm sürecini de ortaya koyduk. Onu da sonuçlandıracağız. Kimsenin evine ateş düşmeyecek inşallah. Bunu birlikte yapacağız yaşayacağız inşallah. Hiçbir annenin ağlamasını arzu etmiyoruz. Ama bunu lütuf olarak da söylemiyoruz. Mühim olan demokrasinin pınarlarıdır. Burada ne kadar güçlü bir çay akıtırsanız, Ankara'ya gelene kadar o nehir olur. Biz sizden aldığımız oyla Ankara'da başkalarının dediğini yapanlardan değiliz. Bana çok şey öğrettiğiniz kardeşlerim, değerli kardeşim Emin Ekmen'i başkan seçtiğiniz takdirde birçok projeyi gerçekleştirmeyi görev biliyorum" dedi.

AA(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)