DİYARBAKIR'DA SEÇİM BÜROSU AÇTI
İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı Diyarbakır'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Mustafa Cahit Kıraç, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, İl Jandarma Komutanı Albay Hilmi Atabay ile kurum Müdürleri karşıladı.
Eski görev yaptığı Diyarbakır Valiliği makamında ağırlanmaktan onur ve gurur duyduğunu belirten İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyarbakır'ı ve halkını çok sevdiğini belirterek, "Türkiye'nin sorunlarını çözme yöntemi olarak önüne sandığı koymuş olmasını en değerli kazanımı olarak görüyorum. Her ne kadar Türkiye'nin içerisinde bunu halen anlamamış olanlar varsa da öğreteceğiz, kabullenmemiş olanlar varsa kabullendireceğiz. Bu da bu demokratik anlayışa sahip olan insanlara düşmektedir. Bu, siyasi istikrarı sağlayacak olan yegane enstrümandır" dedi.
Gelişmiş bir demokrasiyi hedeflediklerini, yaşanan süreçte vahim tecrübeler edinerek yürüdüklerini söyleyen Ala şunları söyledi: "Etrafımızdaki ülkeler, bizden daha çok yeraltı kaynaklara sahip. Petrol, doğalgaz ve piyasası olan yeraltı kaynaklara sahip ülkelerdir. Ama onlar bizim gelişmişlik düzeyimizde henüz değiller. Çünkü siyasi istikrar yok, demokrasi yok. Bu siyasi istikrarı zedelemeye yönelik girişimleri tabii biz millete ihanet olarak değerlendiriyoruz, millette yönelik görüyoruz ve şiddetli tepki gösteriyoruz. Çünkü millet de bunu arzu ediyor. Çünkü millet de kendisinin bize emanet ettiği o iradeyi çok ciddi bir şekilde korumamızı arzu ediyor."
Diyarbakır'da seçimleri kazanan hangi aday olursa olsun onu saygıyla selamlayacaklarını vurgulayan Bakan Ala, "Arzu ederiz ki Ak Parti hükümetiyle paralel projeleri olan, aynı hedefleri olan arkadaşlarımız burada yetki sahibi yapılsınlar, belediyelerde yetkilendirilsinler ve o ortak projeleri birlikte gerçekleştirelim. Merkezin imkanlarını Diyarbakır'ın talep ve ihtiyaçlarıyla buluşturalım. Bunda bir rol alalım. Diyarbakır'ın bir bakanı var, iki bakanının olmasının bir zararı yoktur. Diyarbakır'ın bendeki yerini hiçbir zaman tarif edemem. İnsanın hayatını etkileyen dönemler oluyor. Diyarbakır görevi dönemim de benim için böyle bir dönem oldu" dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Ala BDP'nin çözüm sürecinde somut adım atılmadığı yönünde eleştiriler yapması yönündeki soruya şöyle cevap verdi: "Gerçekten iyi niyetle bir şey gerçekleştirmeye çalışanlar, iyi niyetli eleştirileri ortaya koyarlarsa gerçekten bu size fırsat verir. Ben de bu çerçevede ele alırım. Bu eleştirilerden kendimize düşeni alırız. Gerçekten biz de çok hızlı bir şekilde yol almak istiyoruz, ama Türkiye ne zaman kendi projelerini kendi iradesiyle ortaya koymaya çalışsa çeşitli engellemelerle karşı karşıya kalıyor. Eğer bu sorunlar, bu engeller önümüze konulmazsa biz bu sorunu çok daha hızlı bir şekilde daha kapsamlı ve daha tatmin edici bir biçimde çözeriz. Çünkü buna yürekten inanıyoruz. Bunu bir politik dil olarak da söylemiyoruz. Bu olaylardan dolayı içimiz acıyor. Türkiye'de yaşayan 76 milyon kardeşimin hiçbirinin, hak ve özgürlüğünün garanti altına alınmadığını hissetmesini arzulamam. Onun en yüksek standartta gerçekleştirilmesini arzu ederim. Bizim siyaset anlayışımız da bu. Bugüne kadar yapılanlar bunu zaten gösterdi. Bundan sonra ortaya koyduğumuz hedefler de bunu gösteriyor. Vatandaşımızdan talebimiz; istikrarımızı sağlam tutacak, daha da güçlendirecek inisiyatifi onlar da seçimlerde ortaya koyarlarsa görecekler ki çok hızlı bir biçimde bu konuda da mesafe alacağız. Önümüze o engellerin konulması da bizi caydıramayacak. Onları da bertaraf edip yolumuza devam ediyoruz."
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, daha sonra Ak Parti Yenişehir İlçe seçim bürosunun açılışına katıldı. Seçim büroları ve faaliyetlerini önemsediğini belirten Bakan Ala, "Bizim farkımız şudur, biz sizden destek alıp Ankara'ya gittiğimizde, sizleri unutan ve orada statüko ve müttefiklerinin taleplerini yerine getiren bir kadro olmadık hiçbir zaman. Biz milletimizin desteğini, milletimizin hizmetine dönüştüren bir anlayışın temsilcileriyiz. Emin olun ki o jakoben anlayışa hiçbir zaman hiçbir şekilde, hiçbir şartta hizmet etmeyeceğiz. Biz sizden aldığımız emaneti, size geri getirip hizmet olarak döndüreceğiz. Şimdiye kadar yaptıklarımız bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır" dedi.
Çözüm sürecine de değinen Bakan Efkan Ala şunları söyledi: "Çözüm sürecini başlattık inşallah sonlandıracağız. Sizlerin desteğini alıp da, çocuklarımızın başörtülü bir biçimde okullara gidemeyeceği bir Türkiye'yi biz yaşatanların yerini şimdi sizden aldığı destekle başörtülü, başı açık hiç bir ayrım gözetmeden bütün kardeşlerimizin, çocuklarımızın her türlü okula, kamu kurumlarda çalışabildiği, meclise girebildiği bir Türkiye gerçekleştirdik mi beraber, gerçekleştirdik. Bu din ve vicdan özgürlüğü önündeki engeli hep beraber kaldırdık. İşte bunlar sizlerin verdiği oylarla iş başında olan meclis, hükümet yaptı. Biz hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün vatandaşlarımızın bütün temel hak ve özgürlüklerin eskiksiz bir biçimde yerine getirilmesini kendimize hedef koyduk. Bunu da sizin desteğinizle yapacağız. Bunu yaparken de sizin bizin istediğiniz biçimde dirayetli bir şekilde yapıyoruz. Burada milletin seçtiği kim varsa o olacaktır. Millet ne isterse mecliste de o olacak. Siz bizi desteklemeye devam edin biz size hak, özgürlük getirmeye hizmet getirmeye devam edelim. Türkiye'de olup biten ne biliyor musunuz. Bu bürokratik devletten demokratik devlete dönüşen, yaşanan sancılar bunu hazmedemeyenlerin, milli iradeye gaspı ve taarruzu var. Hiç bakmayın, hiç önemsemeyin biz bunları geçiyoruz. Yolumuza devam ediyoruz."
İNŞALLAH MAHCUP OLMAYACAĞIZ
Bakan Ala ve beraberindekiler Sur İlçesi'ndeki Ulucami'ye giderek burada akşam namazı kıldı. Cami çıkışında tarihi Hasan Paşa Hanı'nda çay içen protokol tarihi caddedeki esnafları ziyaret etti. Gazi Caddesi'nde yürüyerek halkı ve esnafı ziyaret eden Bakan Ala, burada gazetecilerin çözüm süreciyle birlikte huzur ve güvenin kent sokaklarına yansıyıp yansımadığı sorusuna şöyle cevap verdi: "Millette ümit, iştiyak, arzu ve destek var. Gerçekten Türkiye'ye ve Türkiye'nin projelerine olan ümidi ve desteği burada görüyoruz. Vatandaşın bizden beklentileri ve arzularını bir zat yerinde yaşıyoruz. Bir kısmı çoğunluğu dile getiriyor. Dile getiremeyenler gönülden konuşuyor. Onların gönül dilini de anlıyoruz, onlarda bizi anlıyor. İnşallah bu meseleyi sonuçlandırıp, başarılı kılıp mahcup olmayacağız. Bu irade bizde var o istek ve destek de vatandaşımız da var. İnşallah mesele çözülecek Türkiye bu meseleyi arkasında bırakarak yoluna devam edecek. Diyarbakır çok dinamik her geldiğimde daha pozitif bir Diyarbakır görüyorum. Daha ileriye gitmiş, ileriye gitme arzusu kendisinden daha fazla ileri gidiyor. Dolayısıyla yetişmekte biraz zor. Ama Türkiye'yi takip, Türkiye'nin hedefleriyle bütünleşen bir iştiyak, arzu var vatandaşta. Bunu burada yaşıyor ve hissediyoruz. Burada olmam benim için ayrı bir onur."

Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR/ DİYARBAKIR, ()

CA,SS (GG/RT) (FOTOĞRAFLI)