İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Ak Parti adayı Binali Yıldırım hakkında sert açıklamalar yaptı. Kocaoğlu, İzmir Limanı operasyonunda polisin savcının talimatlarını uygulamaması yönünde telefon konuşmalarının tapeleri basına yansıyan İzmir Valisi Toprak’ı bu konuşmaları yapıp yapmadığını açıklamaya ve istifaya çağırdı. Kocaoğu, Yıldırım’ın yaptığı bazı açıklamalara ise “Koskoca bir yalan”, “Tam bir komedi”, “Lafla İzmirli olunmaz” gibi yanıtlar verdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Torbalı Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi açılışı törenle yapıldı. Kocaoğlu, tören alanına 'İzmir Aziz’dir Aziz kalacak' sloganlarıyla girdi. Tören alanında 'İzmir’in onuru ve umudu halkın başkanı Kocaoğlu' pankartları dikkat çekti. Torbalılar da açılışı yoğun ilgi gösterdi. Kocaoğlu’nun boynuna köylüler, çiftçilerin taktığı poşu bağladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan tören Torbalı Belediyesi halk dansları topluluğu ve Ahmetli Köyü Yörükler Derneği gösterisiyle devam etti. Törene CHP İl Başkanı Ali Engin, ilçe belediye başkanları, aday adayları da katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Limanı operasyonu öncesi polise Savcının talimatlarının uygulanmaması doğrultusunda talimatlar verdiği iddia edilen, bu konuda telefon konuşma dökümleri yayınlanan İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı bu konuşmaları yapıp yapmadığını açıklamaya ve istifaya çağırdı Kocaoğlu “Hazin bir konu. İzmir’e bir Vali geldi. Nereli olduğunu sonra öğrenirsiniz. Dikili’de ve Seferihisar’da jeotermalli ilgili önerilere “yok’ dedi. İl Özel İdaresi mallarıyla ilgili önerimize, kanunu uygulayacağı söylemiyle karşı çıktı. Sana kanun Emniyet Müdürü’nü yanına al, polis şeflerine talimat ver mi diyor? Bir Vali Başsavcı, savcının verdiği talimatı uygulmasınlar, başsavcıyı, savcıyı oyala, “yakalıyoruz yakalayacağız’ de, “vakit geçir’ der mi arkadaşlar?” dedi.
VALİYİ İSTİFA ETMEYE ÇAĞIRIYORUM
Kocaoğlu, “Basında yeralan tapeler ortaya çıktıktan, yayınlandıktan İzmir Valisi artık İzmir’ kendi ayakları ile terk etmek zorundadır. Cumhuriyet döneminde bugüne kadar hiçbir dönemde böyle bir Vali görülmedi. Böyle bir Vali de inşallah bir daha hiçbirimiz görmeyiz. Buradan kendisine açıkça soruyorum. Bu konuşmayı yaptın mı yapmadın mı? Polis şeflerine müdürlere bu talimatı verdin mi vermedin mi? Yani “delilleri karart. Adamı koru, görevini yapma’ dedin mi demedin mi? Bunu açıkla ki İzmirli de senin Valilik mi yaptığını yoksa başka şeyler mi yaptığını öğrensin. Buradan Vali’yi Devlet Valisi olmadığı için, zanlıları koruduğu için acilen istifaya çağırıyorum. Bu memleket sahipsiz değildir. Burası İzmir’dir, İzmir çukurudur. Bu memlekete Kurtuluş Savaşı’ndan bu tarafa bir İzmir duruşu vardır. Biz İzmirliyiz, yaparız, gerekiyorsa Vali’nin nereye gitmesi gerekiyorsa oraya göndeririz” dedi.
Kocaoğlu herkesi siyasetini, siyasetin kuralına göre yapacağını, hiç kimsenin polis kordonunda, taşıma sivil polislerle gezmeyeceğini belirterek “Bir adayın talimatıyla Vali görev yapmayacak. Burası İzmir. Bu ne biçim iştir? Vali’ye güvenme, Emniyet’e güvenme. Sade vatandaş, namuslu insanlar kime güvenecek? Torbalı benim hayatımda en önemli yerlerden bir tanesidir. 26 Kasım 2011 tarihinde Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan 2'nci operasyonda burada bir temel atma töreninde konuşma yaptım. Adalete hepimizin ihtiyacı olacağını ilk kez söyledim” dedi
BİZ YAN GELİP YATMADIR; CEZAEVİNDE SİZ YATIRDINIZ
Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’ne de operasyon yapıldığını, 130 kişiye dava açıldığın, 20-30 arkadaşının tutuklu kaldığını söyledi. AK Parti adayı Binali Yıldırım’ın “Oyu al yan gel yat” sözüne dikkat çeken Kocaoğlu “Biz oyu aldık. Onurumuzla çalıştık, ürettik. Ama siz yan gelip yatırmadınız. Zorunlu olarak bayan arkadaşları Bergama ve Şakran, erkek arkadaşları Buca Cezaevin’nde yatırdınız. Biz yan gelip yatmadık. Çalıp çırpmadık. Biz CHP’liyiz. İnsan odaklı çalışıyoruz. Ulu Önderimizin bize emanet ettiği değerleri korumak için siyaset yapıyoruz. Zenginleşmek için yapmıyoruz yapmayacağız. Yolsuzluk konuşmayalım. Bunları söylemek bile bizi üzüyor, rencide ediyor. Biz geleceği konuşalım. Şu bu partiye, bu partiye oy verin demiyorum. Namusluya oy verin. Oy verin ki hem bizi hem sizi korusun. Bu seçimler namusluya oy verilecek seçimler. Namusluya oy verin, o ne yapacağını bilir” dedi. Kocaoğlu, Torbalı’da aday olan Ufuk Yörük ve Belediye Başkanı İsmail Uygur’a güvenmelerini istedi.
STATLAR RANT OYUNU; AVM YAPACAKLAR
Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka ve Göztepe yapılacak statlarla ilgili de sert açıklamalar yaptı. Kocaoğlu, “Karşıyaka’nın göbeğinde, Karşıyaka Spor sahasında sahildeki ve Konak’ın göbeğinde Gürsel Aksel Stadı’nda, bir rant oyunu oynanıyor. Bu iki kıymetli arazi stad yapacağız diye AVM’ye, dükkanlara çevrilecek. Bu iki tane yere 15-20 bin kişilik statlar zaten sığmıyor. Sığsa da bu kentte trafik kilit olacak. Biz Örnekköy’de bir spor kompleksi yapmak için 75 dönüm arazide yüzme havuzu, spor salonları, açık antreman sahaları ve 25-30 bin kadar istenirse kapasiteli stat yapalım size teslim edelim, bir kuruş ta istemiyoruz diye mektup yazdık. Göztepe’ye de Uzundere toplu konutlarının arkasında hazine arazisinden 50-100 dönüm tahsis edilirse aynı tesisi yapacağımızı ilettik. Buralar spor okulu olsun, altyapı yetişsin. Mal sizin olsun, her şey sizin olsun. İki şey istedim. Karşıyaka’daki tesisin KSK’ye Uzundere tesis Göztepe’nin kullanımına verilmesi talep ettik. Yok. Karşıyaka stadında İzmir Büyükşehir Belediyesi tapulu malı yok. Alsancak Statında 4 bin 236 metre tapulu arazimiz var. Vermedim. Alsancak statını ancak o şeklide ham yapmaktan kurtardım. Gürsel Aksel Stadı, Göztepe şanslı. Büyükşehir Belediyesi’nin bin küsur meterake tapulu malı var. Onlar da kurtaracak” dedi
Eski Çamlık Gazinosu’nun yıkıldığı 1700 metrekarelik alana 2008 yılında yapılmaya başlanan Kültür Merkezi 16 milyon TL’ye maloldu. Merkez, kurdele kesimiyle açıldı.

UB(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)