Bünyamin YIL/ADANA, () - ADANA'da 4 yıl önce hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak, 2 ayda bir tebliğ edilen görevden uzaklaştırma yazısı bu kez gelmeyince, belediyedeki makamına gelip, koltuğuna oturdu. Seçimi kazanan MHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Sözlü mazbatasını alıncaya kadar başkanlık görevinin kendisinde olduğunu söyleyen Durak, ilk iş olarak 'Dürüst kalmak esastır, önemli olan yetkiliyken dürüst kalabilmektir' yazılı pirinç levhayı yeniden yerine astıracağını belirtti.
'NİSAN 1 ŞAKASI MI?'
5 dönem seçim kazanan ve 30 Mart yerel seçimlerinden bağımsız aday olup, bir hafta sonra MHP lehine adaylıktan çekilen Aytaç Durak'ın makam koltuğuna oturacağı bilgisi, ilk anda belediye çevresinde 'Nisan 1 şakası' olarak yorumlandı. Ancak, Aytaç Durak'ın yakınları, saat 11.00'da belediyeye gelip, makamına oturacağını, MHP'li Hüseyin Sözlü mazbata alıncaya kadar görevin devam ettiğini belirtti. Saat 11.00 sıralarında Aytaç Durak'ın destekçileri belediye binası önünde toplandı. Yaklaşık 300 kişinin bekleyişi sürerken, güvenlik görevlilerinin başkanlık makamının giriş kapısını kilitli tutulması gerginlik yarattı. Tartışmalar arasında getirilen anahtarla kapının kilidi açıldı.
'MHP'Lİ SÖZLÜ'YE GÖREVİ TESLİM EDECEĞİM'
Durak, destekçilerinin alkışları arasında belediye binasına geldi. Tiyatro salonu önünde konuşan Durak, 4 yıldır 2'şer aylık sürelerle görevden uzak tutulduğunu, son uzatmanın 31 Mart'ta sona erdiğini belirtip, "Dün itibarıyla İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmam sona erdi. Artık görevden uzaklaştırılmış değilim. Bu nedenle yeni seçilen MHP'li Belediye Başkanı arkadaşımız mazbatalarını alıp, gelinceye kadar bu görevimi sürdüreceğim. Bir gün mü olur, 3 gün mü olur, bilemiyorum. Mazbatası verildikten sonra Hüseyin Sözlü'ye görevi teslim edeceğim" dedi.
5 yıl önce kendisinin de MHP'nin adayı olarak girdiği seçimi kazındığını hatırlatan Durak, bu seçimde de MHP'li Hüseyin Sözlü'nün kazanmasından son derece mutlu olduğunu dile getirdi. Daha sonra destekçilerinin alkışları arasında Durak, belediye binasına girdi. Bu sırada Durak'a çiçek vermek isteyen bir kadın baygınlık geçirdi. Durak'ın önünde yere yığılan kadını yanındakiler kenara alıp, ambulans çağırdı. Durak, 4 yıldır uzak kaldığı makamına girerken destekçilerinin kendisine uzattığı çiçekleri kabul etti.
VASİYETİMDİR
Makamına oturmadan, masanın önünde açıklamalarını sürdüren Durak, 4 yıllık süreçte belediyede iki önemli değişiklik olduğunu söyledi. Durak, şöyle konuştu:
"Görevden uzaklaştırılmamdan hemen sonra 'Dürüst kalmak esastır, önemli olan yetkiliyken dürüst kalabilmektir' yazan pirinç levha maalesef buraya gelenler tarafından söküldü. Neden korkuluyor? İnşallah yarın bu pirinç levhayı yerine astıracağım. Tahmin ediyorum, ümit ediyorum, Hüseyin Sözlü arkadaşımızın görev süresince de o levha yerinde kalacaktır. Bir vasiyet olarak ilelebet kalmasını isterim. İkinci panom ise 1 Mayıs 1984'te söylediğim 'Siyasi ayrıcalığı belediye sokmayacağım' başlığıyla çıkan gazete kupürüydü. Bunu büyütüp makam odama astırmıştır. Bu makamda hep bu ilkeleri korudum. Hep oradan güç aldım. Çünkü belediye hizmet yeridir. Şimdi burada siyaset yapmak hiç istemiyorum. Artık siyasi hayatım noktalanmıştır."
Durak, konuşmasının ardından destekçilerinin ısrarlarıyla koltuğa kısa süreli oturdu. Daha sonra makamın arkasındaki dinlenme odasına geçti.

BY(OA/AAA)(FOTOĞAFLI)