CUMHURBAŞKANI adayı Selahattin Demirtaş'ın seçim kampanyasıyla ilgili açıklamalar yapan Hakların Demokratik Partisi milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Nursel Aydoğan başarılı bir kampanya dönemi geçtiğini söyledi. Aydoğan, Demirtaş'ın adaylığının heyecan ve umut yaratttığını, Kürkçü ise HDP'nin anlaşılması için seçimlerin iyi bir fırsat olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın seçim kampanyası çerçevesinde düzenlenen 'Ezilenlerin Seçeneği ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri' konulu panel Tepekule Kongre Merkezi'nde yapıldı. Panelde Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Nejla Kurul, HDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) eski Başkanı Kemal Bülbül görüşlerini açıkladı. Panelin moderatörlüğünü HDP ve SYKP merkez karar üyesi Kemal Kalyon yaptı.
Nursel Aydoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminin Selahattin Demirtaş'ı aday göstermeleriyle birlikte Türkiye genelinde heyecan ve umut yarattığını söyledi. Aydoğan "Umuyorum ki bu heyecan, motivasyon oya da yansır. Hepimizi bu noktaya getiren adayın popülerliği, kullandığı dil, halkları bir arada tutan söyleminin yanısıra bizim ilkelerimizdir. Anlaşılan bu imkan daha önce bulunsaydı Türkiye halkları buluşma daha önce yakalansaydı bugün aldığımız mesafeyi daha önce alabilirdik. Yeni yaşam çağrımız Türkiye'de ezilen ve ötekileştirenler için yeni bir yaşam umudu olmuştur" dedi.
İlk kez Kürt kimliğiyle bir aday çıkarılmasının heyecan yarattığını belirten Aydoğan, birinci parti çıktıkları Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kentlerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy oranlarının artacağını belirtti. Hem Kürtlere hem de Türkiye halklarına çağrıda bulunmak istediini belirten Aydoğan, "Kürtlere çağrımız var. Kürtler için önemli bir nokta yakalandı .Siyasal görüşü ne olursa olsun bu seçimlerde Kürtlerin Selahattin Demirtaş'a oy vermesini istiyoruz. Kürt kimliğinin kabulü açısından bu son derece önemlidir. Türkiye halklarının da ilk kez bu seçimlerde adayımıza destek vereceğine inanıyorum" dedi.
SYKP Eş Genel Başkanı Nejla Kurul ise yaptığı konuşmada Demirtaş'ın gençliği, gülümsemesi, cümlelerindeki samimiyetinin yanında Kürt haraketi, kadın hareketi, LGBT mücadelesinin sonucunun sandığa yansıyacağına inandığını belirtti. Recep Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu'nun mal varlıkları açısından zengin, Demirtaş'ın ise halkın içinden biri olduğunu belirten Kurul, seçimlerde farklılıkları en birleştirici olanan tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
PSAKD eski Başkanı Kemal Bülbül ise seçim sürecinin anahtar sözcugünün Aleviler olduğunu, herkesin Alevilerin ne yapacağını merak ettiğini söyledi. Alevlerin tarihte yaşadıkları zülümlere karşın bugün sistem içinde olmalarının travma hali olarak açıklanabileceğini belirten Bülbül, Alevilerin seçmen düzeyinde kaldığını siyaset yapmaları için teşvik edilmeleri gerektiğini söyledi.
HDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, yıllardır süren mücadelinin sonunda bugün Cumhurbaşkanlığı seçiminin kendilerine kaç kişi olduklarının sayılması için bir fırsat doğurduğunu söyledi. HDP'nin anlaşılması için seçimin bir fırsat olduğunu belirten Kürkçü "Bugünkü olumlu havada adayımız Demirtaş'ın şahsi meziyetlerinin, tercihlerin görülebilir olmasında payı var. Ancak mücadeleyi bugüne kada getirerek, ona söylecek söz, üzerinde yükselecek kitleselik sağlamakta mücadele katkı veren herkesin payı var" dedi. Kürkçü, medyada kendilerine yönelik oluşturulmak istenen bakış açısıyla ilgigli bir uyarıda bulunarak "Bize sunulan sureti değil kendi hakikatımızı bilerek hareket etmeliyiz. Biz şık ve cici değliz. Mazbut değiliz. Asla olmayacağız. Bizi toplumun en aşağısına itenlerin karşısında toplumun en üstünü talep ediyoruz. Sizin kalıplarınıza girecek değiliz. Kendi kalıplarımız içinde kendi hareketimizi kuracağız. Bunu söyleyebilmeliyiz" dedi.

FOTOĞRAFLI