CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Kart, "Meclis Başkanı yetkisini kullanmış ve Anayasa Komisyonu'nu göreve davet etmiştir. Bu yönde talimat vermiştir. Bu gelişmeleri Adalet Komisyonu ile paylaştık. Adalet Komisyonu'nun öncelikle Anayasa Komisyonu müzakerelerin bekleyip beklememe konusunda müzakereleri başlatması gerekiyor. Karşımızda bir duvar görüyoruz. Şuanda AKP muhtemel uzlaşma imkanını ortadan kaldırıyor. AKP'nin başından beri samimi olmadığını biliyoruz" dedi.

CHP'li Anayasa Komisyonu üyeleri Atilla Kart, Uğur Bayraktutan, Rıza Mahmut Türmen, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. 24'ncü yasama döneminde ilklerin yaşandığına belirten CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, HSYK tasarısıyla ilgili olarak Anayasa Komisyonu'na mensup 9 üyenin Anayasa Komisyonu'nun tali komisyon olarak toplanması için yetkilerini kullandıklarını, 9 üyenin hazır olmasına rağmen Komisyon Başkanı, Başkanvekili ve Komisyon Sözcüsünün bulunmadığını söyledi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun bir yakının hayatını kaybettiğini öğrendiklerini belirten Kart, başsağlığı dileklerini iletti. Meclis Başkanlığı'na konuyla ilgili bilgi verdiklerini ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in kendilerine gönderilen yazıda Anayasa Komisyonu'nun tali komisyon olarak toplanması konusunda görüş belirtildiğini belirten Kart, "Meclis Başkanı yetkisini kullanmış ve Anayasa Komisyonu'nu göreve davet etmiştir. Bu yönde talimat vermiştir. Bu gelişmeleri Adalet Komisyonu ile paylaştık. Adalet Komisyonu'nun öncelikle Anayasa Komisyonu müzakerelerin bekleyip beklememe konusunda müzakereleri başlatması gerekiyor. Karşımızda bir duvar görüyoruz. Şuanda AKP muhtemel uzlaşma imkanını ortadan kaldırıyor. AKP'nin başından beri samimi olmadığını biliyoruz" dedi.

Kart, sözlerini şöyle sürdürdü: "Meclis Başkanı içtüzüğün 14'ncü maddesinden kaynaklanan yetkisini kullanıyor. Bence o görevini o tasarı geldiğinde yapmalıydı. Komisyon Başkanı Komisyon iradesinin yerine geçerek 'ben komisyonu toplantıya çağırmayacağım' diyor. Böyle bir şey olmaz. Komisyon Başkanı'nın iradesi komisyonun iradesi demek değildir. Meclis Başkanı bir anlamda bunu önlemiş oluyor. TBMM çatısı altında Meclis Başkanı'nın iradesine rağmen iktidarın Anayasayı ayaklar altına alan, Anayasal suç boyutlarına, adli suç boyutlarına ulaşan ilişkilerinden bahsediyoruz" diye konuştu.

HSYK'DA GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ KONUSU

Bir gazetecinin, HSYK 1'nci dairesinde yapılan değişiklikle ilgili sorusu üzerine Kart, "Bu HSYK değişikliği tasarısı aslında uygulamaya girdi. O bildiriyi yazan, imzalayan o kişiler üzerinde artık her nasıl bir nüfuz uygulandıysa onların görevden çekilmeleri sağlanıyor. Onların yerine hükümetin HSYK içindeki çekirdek kadrosundan görevlendirme yapılıyor" dedi.