Birkan YILDIZ/ANKARA, () - BAŞBAKAN Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreci ile ilgili yaptığı açıklamada; "Yol haritasını' önce biz kendimiz olgunlaştıracağız, sonra da devletin bütün kurumlarımız paylaşacağız. Bu safha zor bir safhadır, inşallah ben Eylül ayına kadar bu safhayı tamamlayacağımızı düşünüyorum" dedi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısı öncesi, Genel Merkez önünde bekleyen basın mensuplarına açıklama yaptı. Atalay, Gazze'den Türkiye'ye getirilen yaralılara ilişkin bilgi verdi. Dün Ankara'ya getirilen yaralıların hayati tehlikesi olmadığını belirten Atalay; "Hastaların sevkinde büyük zorluklar çekiliyor. Dün 40 yaralıyı getirmek istemiştik ancak 18 getirebildik" diye konuştu.
Beşir Atalay, IŞİD tehdidi altındaki Ezidilerle ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirtti. Atalay, yardım çalışmalarında bulunan 2 gazetecinin tedavi için Türkiye'ye getirildiğini hatırlattı. Gazze ve Ezidiler'le ilgili insani yardım faaliyetleri hakkında bilgi veren Atalay; şöyle konuştu:
TİKA, AFAD ve Türk Kızılayı tarafından bir çok yardımımız Gazze'ye akmaya devam ediyor. Irak'ta şu anda olağanüstü karmaşa var. Siyasi çatışmalar devam ederken bir yandan da IŞİD'in yol açtığı çok ciddi insani dramlar var. Şu anda 50 bin Yezidi hareket halinde. Bunlara dönül yardımlarımızı yürütüyoruz. Türkiye'ye bin 700 civarında Yezidi var. Dışarıdan hala nüfus gelme ihtimali var. O yüzden Zaho'da Yezidiler bir kamp kurulmasına karar verdik. Dolayısıyla Yezidi nüfusun Türkiye'ye gelmek yerine sınır ötesinde yerleşmesi ama ihtiyaçlarını bizim karşılayacağımız kampların kurulmasını tercih ediyoruz. Türkmenlere şu ana kadar 110 TIR malzeme gönderdiki. Türkmen kardeşlerimizin o tarafta ihtiyaçları önemli oranda sorun değildir, ulaştırıyoruz. Önce Sincar'da Türkmenler için bir kamp kurulması düşünülmüştü, riskli bulunup kurulmamıştı. İyiki de kurulmamış, orası IŞİD'in eline geçti. Şimdi Duhok civarında yer tespit edildi, çadır kent kurulmaya başlandı."
IŞİD militanlarının Türkiye'de tedavi edildiği iddialarını yanıtlayan Atalay, bu konuda ellerinde hiçbir veri bulunmadığını ifade ederken, "Ama yani bizim kendi çabamızla oradan birini getirelim insani yardım, tedavi, öyle bir şey yoktur" dedi.
"ÇÖZÜM SÜRECİ ÇOK HIZLI YÜRÜYOR"
Atalay, çözüm süreci kapsamında HDP'lilerle dün bir araya geldiklerini belirterek; şunları ekledi:
"Çözüm süreci çok hızlı yürüyor. Şu anda yol haritasını olgunlaştırma yönünde çok hızlı bir mesai yapıyoruz. Bir yandan arkadaşlarımız örgüt kesimi, İmralı ile görüşmelerini sürdürüyor. Yol haritasını önce biz kendimiz olgunlaştıracağız, sonra da devletin bütün kurumlarımız paylaşacağız. Sonra tabi diğer taraflada bunlar uygun şekilde paylaşılacak. Bu safha zor bir safhadır, inşallah ben Eylül ayına kadar bu safhayı tamamlayacağımızı düşünüyorum."

FOTOĞRAFLI