Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, () - BAŞBAKAN Yardımcısı Beşir Atalay, 30 Mart'taki seçimin önemli olduğunu, herkesin siyaset yapmasını isterken, "Kimse, şiddete sığınmasın, şiddetin gölgesinde siyaset yapmasın. Hedefimiz; 'Çözüm süreci'nin hedefi de Türkiye'de terörü, şiddeti bitirmek ve siyaset alanını açmak. Sorunu olan herkes gelsin siyaset yapsın. Türkiye'de devlet olarak nevruzu kutluyoruz. Maalesef Güneydoğu'da BDP kutlanma anlamından çıkarıp, siyasileştiriyorlar. Halbuki Nevruz bir bahar bayramıdır" dedi.
Atalay, Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şubesi'nde düzenlenen istişare toplantısı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 3 günlük Doğu Anadolu Bölgesi ziyaretinde valiler, jandarma ve emniyet yetkilileri ile bölgedeki seçim güvenliği hakkında toplantı yaptıklarını söyledi. Nevruzun bir bahar bayramı olduğunu ifade eden Atalay, şunları söyledi:
"Bu geniş coğrafyada Nevruz Bayramı kutlanır. Nevruzun en yoğun kutlandığı yerler Türkmenistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türk dünyasıdır, Orta Asya'dır. Orada cumhurbaşkanlarından başlayıp öyle törenler yapılır ki, nevruz en büyük bayramdır. Ama sevinç bayramı, folklör, baharın gelişi. Yeşillikler, çiçekler. Ancak Türkiye'de biz devlet olarak nevruzu kutluyoruz. Maalesef Güneydoğu'da BDP falan biraz bunu, Nevruz'u kutlanma anlamından çıkarıp, siyasileştiriyorlar. Halbuki Nevruz bir bahar bayramıdır. Dünkü gezilerimde de o mesajı verdim. 'Güzel bayramı, bari lekelemeyin' dedim. Yani bunu siyasi motifler içine almayın."
KİMSE ŞİDDETİN GÖLGESİNDE SİYASET YAPMASIN
Atalay, Şırnak'ta miting yaptığını, Cizre caddelerinde esnafla görüştüğünü, Van'da toplantılar yaptığını hatırlatırken, şöyle konuştu:
"Hep şu mesajı verdik. Bu seçim önemli, herkes siyaset yapsın. Kimse, şiddete sığınmasın, şiddetin gölgesinde siyaset yapmasın. Bizim hedefimiz, çözüm sürecinin de hedefi, Türkiye'de terörü, şiddeti bitirmek ve siyaset alanını açmak. Sorunu olan herkes gelsin siyaset yapsın. Ve herkes üslubuna dikkat etsin dedim. Çözüm sürecini zehirleyici üslubunu terk etsinler. Seçim döneminde tabi BDP'nin o bölgede iyi sınav vermediğini de gördüm. Özellikle Van'da bir AK Parti, bir de BDP var. Biz onunla yarışıyoruz. Orada bizim arkadaşlarımızı rahatsız edici konvoyu taşlama gibi hadiseler olmuş onları da uyardım."
'Çözüm süreci' ortamında ilk seçim yapıldığını, BDP'yi de aynı zamanda çok yakından gözlediklerini ve bu konuda samimiyetini göreceklerini belirten Atalay, şöyle dedi:
"O üsluplarla süreci zehirlemesinler, hükümet olarak biz inşallah şiddeti, terörü bitirmeye kararlıyız. Bu nevruzun da dilerim o ortamda, bahar bayramı olarak geçmesi. Bütün vatandaşlarımızın da nevruz bayramını kutluyoruz. Nevruz bizim bayramımız. Oralarda nevruzu siyasi konular içinde yolundan, esas amacından saptırmamalarını da diliyorum. Çok tedbirliyiz, dikkatliyiz, izliyoruz" diye konuştu.
Atalay, bu seçimin Ak Parti ve diğerlerinin referandumu haline geldiğini, buna paralel yapının da katılıp, koalisyonun bir parçası haline geldiğini söyledi. Atalay, şöyle dedi:
"Yani eski Türkiye özlemcileri ile yeni Türkiye hedefi peşinde olan, Türkiye'yi büyütme yolunda çalışmalar yapan bir mücadelesidir. Orada biliyorsunuz ulusalcıları, CHP, MHP, paralel yapısı şuan hepsi birlikte, AK Parti'ye karşı, AK Parti'nin oyunu nasıl düşürebiliriz. Ama onlar o niyeti taşıdıkça, milletimizde çok daha iyi biliyor ve milletimiz de cevabını veriyor. Bu milletin basiretine çok güvenmek lazım. Milletimiz doğrusu olup bitenleri çok iyi kavrıyor. Yanlış yapanlara da cezasını veriyor." 

EG(AY/İD) (FOTOĞRAFLI)