RAPOR KONUSU TRAJİKOMİK BİR OLAY 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrasında basın açıklaması yaparak, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını değerlendirdi. Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in 7 günlük iş göremez raporunu değerlendiren Arınç, "Rapor konusu trajikomik bir olay. Herhalde tekmelerken, ayak bileğini burkmuş olmalı diye düşündüm. Ben burada doktoru suçlayamam. İçinizden birisi de herhangi bir şikayet ile gitse, belirtilere göre, iş görmezlik raporu veya şunları tespit ettim 2 günde iyileşir der" dedi. 
Soma'daki maden kazasında hayatını kaybedenlerin sivil şehit sayılması için bugün alınan bir kararın olmadığını belirten Arınç şunları söyledi: "Bu feci bir olay. Vefat edenlerin hepsi erkektir. Bu arkadaşlarımızın ailelerini düşünüyoruz. Ölenleri geri getirme imkanımız yok. Kanundaki tabir ölüm aylığıdır. Genel sağlık sigortası ve SGK'ya göre çalışma yapıyoruz. İnanıyoruz ki onlar şehittirler. Pozitif ayrımcılığa tabi tutarak düzenleyebilir miyiz? Kanunen şehit sayılmalarından ziyade belki, şehitlerimize özellikle geçen yıl çıkardığımız kanunla tanınan hakları burada vefat eden insanlarımız için de uygulayabilir miyiz? Bugün için bir karara varmadık. Mevcut yasa zaten, bu imkanları veriyor. Genel sağlık sigortası ve SGK'ya yeni bazı hükümler koymak suretiyle hak sahiplerinin alabileceği imkanı devlet olarak biz verebilir miyiz? Bir düzenlemeyi umarım ki yakın zamanda sizlere açıklama fırsatımız olur."
Soma'da yere düşen bir kişiye tekme atarken görüntülenen ve 7 günlük iş göremez raporu alan Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in durumuna ilişkin bir soruya Arınç, "Ben de o görüntüleri izledim. Herhalde bizim çok arkamızdaydı o olaylar. Ben onu görmedim. Çıplak gözle baktığım zaman, bu fotoğrafta veya videoda, yerde birisi var. İki tane özel harekatçı veya emniyet mensubu, onu yere yatırmışlar, etkisiz hale getirmişler. İsminden bahsettiğiniz kişi onu tekmeliyor. Bu çok feci bir olay, yerindedir diyecek halim yok. Zaten polis etkisiz hale getirmiş, yerde olan bir insana niçin tekme atılır. Atılmaması lazım. Taşıdığı sıfat itibariyle böyle bir şeyi düşünmemek lazım. Kendisi keşke böyle bir şey olmasaydı diye açıklama yapmış. Olayı tasvip etmiyorum, savunacak durumda değilim. Kim olursa olsun" diyerek yaşanan olaya tepki gösterdi. BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARLIĞI SORUŞTURMA SONUNDA GEREĞİNİ YAPACAKTIR
"Başbakanlık Müsteşarlığı, olay ve kişiyle ilgili olarak idari soruşturma yaparsa, bunun sonucunda sayın Başbakanımız da müsteşarlıkta, mutlaka gerekeni yapacaktır" diyen Bülent Arınç, "Yerde yatan bir kişiye tekme atmış, eğer o kişi şikayet ederse, bu bahsettiğiniz kişi hakkında bir adli soruşturma yapılabilir. Darp tekmelemek diyoruz. İdari bakımdan ne yapılabilir. Bunu yapmaması gerekir. Niçin yapmıştır? Bu da bir idari soruşturmaya konu olabilir. İdari soruşturma sonucunda da elbette bunu atayan makam, kendisi hakkında bir işlem yapabilir. Olay ve kişiyle ilgili olarak, idari bir soruşturma yapılırsa, bunun sonucunda sayın Başbakanımız da müsteşarlıkta, mutlaka gerekeni yapacaktır" ifadelerini kullandı.
İNANIYORUZ Kİ ONLAR ŞEHİTTİRLER BUGÜN İÇİN BİR KARARA VARMADIK
Soma'daki maden kazasında hayatını kaybedenlerin sivil şehit sayılması için bugün alınan bir kararın olmadığını belirten Bülent Arınç, "Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız bir taslağı bizimle paylaştı. Maden faciasında vefat eden işçilerimizin şehit olması konusunda konuşma yapılmıştır, ama verilen bir karar yok. Bu feci bir olay. Vefat edenlerin hepsi erkektir. Bu arkadaşlarımızın ailelerini düşünüyoruz. Ölenleri geri getirme imkanımız yok. Hak sahiplerine, yardım kampanyaları açılmıştır, burada toplananlar hak sahiplerine ulaşacaktır. SGK kanunda, iş kazaları sonucunda vefat edenlerle ilgili özel hükümler var. Burada prim ödeme gün sayısının önemi yok. O gün bile işe başlasa, ölüm geliri bağlanmaktadır. Kanundaki tabir ölüm aylığıdır. İş adamlarının sosyal amaçlı talepleri var. Ev ve konut gibi. Genel sağlık sigortası ve SGK'ya göre çalışma yapıyoruz. İnanıyoruz ki onlar şehittirler. Pozitif ayrımcılığa tabi tutarak düzenleyebilir miyiz? Kanunen şehit sayılmalarından ziyade belki, şehitlerimize özellikle geçen yıl çıkardığımız kanunla tanınan hakları burada vefat eden insanlarımız için de uygulayabilir miyiz? Bugün için bir karara varmadık. Mevcut yasa zaten, bu imkanları veriyor. Genel sağlık sigortası ve SGK'ya yeni bazı hükümler koymak suretiyle hak sahiplerinin alabileceği imkanı devlet olarak biz verebilir miyiz? Bir düzenlemeyi umarım ki yakın zamanda sizlere açıklama fırsatımız olur" diye konuştu.

Hakime TORUN/ ANKARA, ()

HT (RT)