Hakime TORUN/ ANKARA, () - BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrasında basın açıklaması yaparak, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını değerlendirdi. 
Türkiye'de, madenlerin kapatılmasının söz konusu olmadığını belirten Arınç, "Madenlerin kapatılması konusu geçmişte de söylendi, bugün de söylenebilir. Biz bunu gerçekçi bulmuyoruz. Türkiye için özellikle gerçekçi bulmuyoruz. Çok samimi kanaatim ekonomik açıdan sürdürülmesi gereken bir iştir. Maden de ağır risk var. Tehlikeli çalışma sınıfı içerisinde. Bu şartlar altında bu üretim devam etmemeli. Alınan bütün tedbirlere rağmen, yetersizse, bir yerde ortaya çıkacak sebep de böyle basit şekilde önlenemiyorsa, ölüm mukadderse, o zaman bizim kapatmayı, bunun dışındaki tedbirleri düşünmemiz lazım" dedi.
Bakanlar Kurulu'nun ana gündeminin Soma'daki maden kazası olduğunu belirten Bülent Arınç, şunları söyledi: "Görevlendirmeler yapıldı. Kendi alanları ile ilgili olarak, topyekûn çalışma alanını ilgilendiren konularda ek tedbirler konusunda neler yapılması gerektiği üzerinde duruldu. Yasalar çıkmıştır bundan sonra gerekirse çıkacaktır. Önemli olan bu yasaların uygulanmasıdır. Yasaların hayata geçirilmemesi bu konuda ihmalleri görülenler varsa, bunların tespiti edilmesi bizim açımızdan önemlidir."
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞIMIZ DA BİRKAÇ GÜN ÖNCE 3 AYRI DENETİM HEYETİ OLUŞTURMUŞTUR
Somaya ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulmasının Meclis'te kabul edilmesini hatırlatan Arınç, "Adli soruşturma başlamış, bir kısım kişiler tutuklanmış. Sadece Adli yönden bir araştırma ile sınırlı olmamış, idari soruşturma da başlatılmıştır. Sadece, işveren, işverenin aldığı tedbirler, kusurlar söz konusu değil, bunlar adli yargının içinde kalacaktır. Ancak bazı kurumların da ihmalleri, eksikleri söz konusu ise, kişiler ve kurumlar bazında da idari soruşturma yapılmaktadır. Enerji Bakanlığımız 14 Mayıs tarihinde olayın aydınlatılması varsa sorumluların tespit edilmesi amacıyla idari soruşturma başlatmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız da birkaç gün önce 3 ayrı denetim heyeti oluşturmuştur. Kapsamlı bir denetim ve araştırma talimatları verilmiştir. Başbakanlığımız gerekli görürse başka denetim mekanizmalarını da harekete geçirecektir" açıklamasında bulundu.
ÖLÜM MUKADDERSE O ZAMAN BİZİM KAPATMAYI BUNUN DIŞINDAKİ TEDBİRLERİ DÜŞÜNMEMİZ LAZIM
Türkiye'de, madenlerin kapatılmasının söz konusu olmadığını belirten Bülent Arınç, "Madenlerin kapatılması konusu geçmişte de söylendi, bugün de söylenebilir. Biz bunu gerçekçi bulmuyoruz. Türkiye için özellikle gerçekçi bulmuyoruz. Çok samimi kanaatim ekonomik açıdan sürdürülmesi gereken bir iştir. 15 milyar ton rezervi bulunan bir ülkede, her şeyi ithal yoluyla ikame etmeye kalksanız, cari açığımız bugünkünden 100 misli fazla olur. Bu, dünyanın hiçbir yerinde ekonomiyi karşılamaz. Bu kömürü çıkarmalıyız, ısınmada, aydınlanmada kullanmalıyız. Madenlere sahipsek, bu madenlerimiz bulmalı, çıkarmalı değerlendirmeliyiz. Ama kesinlikle, buradan çıkaracağımız 15 milyar tonluk kömür rezervi, bir kişinin canının bedeli değildir. Tedbirleri almamız gerekir. Eğer bu tedbirleri alamıyorsak, biz her zaman 301 kişinin ölümüyle değil, 10, 20, 30 kişinin göçüktü, metan gazıydı…karşılaşacaksak o zaman madenleri, kapatmaktan bahsedebiliriz. Yoksa her sektörün kendi içinde riski vardır. Ulaşımda, sağlıkta da böyledir. Maden de ağır risk var. Tehlikeli çalışma sınıfı içerisinde. Bu şartlar altında bu üretim devam etmemeli. Alınan bütün tedbirlere rağmen, yetersizse, bir yerde ortaya çıkacak sebep de böyle basit şekilde önlenemiyorsa, ölüm mukadderse, o zaman bizim kapatmayı, bunun dışındaki tedbirleri düşünmemiz lazım" diye konuştu.
SORULARA DA KISITLAMA GETİRELİM LÜTFEN Bülent Arınç, "Toplantıların uzadığına yönelik eleştiriler geliyor. Bel ki ben uzatıyorum, ama sorulara da kısıtlama getirelim lütfen. Herkes her şeyi sorarsa, biz herhalde 11'i buluruz" dedi.

HT (RT)