Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere yurt genelinde artan terör saldırılarının ardından devlet otoritesini pekiştirmek amacıyla 81 ilde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaç duyulan her yerde görevlendirilmesi talimatını vermişti. Ankara Barosu, 'fişleme' yapılacağı iddiasıyla genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay'a başvurdu.

Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, 5 Ağustos 2015 tarihinde valiliklere bir genelge göndermişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla gönderilen genelgede, terörle mücadelenin etkinliğini arttırmak amacıyla merkezde Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ve Başbakanlık Takip Merkezi, illerde İl Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Merkezi, ilçelerde de İlçe Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Merkezi oluşturulacağı belirtildi.


Genelgede, il ve ilçelerdeki dernek, sivil toplum kuruluşu, platform, sözde mahkemeler ve halk meclisleri, yerel basın, internet haber siteleri ve sosyal medya hesapları hakkında rapor tutularak merkeze gönderilmesi talimatı verildi. Ankara Barosu, alınan kararlara karşı çıkarak konuyu Danıştay'a taşıdı.


Ankara Barosu Başkanlığı tarafından Danıştay'a sunulan dava dilekçesinde, söz konusu genelgenin temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu savunuldu. Dilekçede, "emniyet ve jandarmaya genel fişleme yetkisi" verdiği iddia edilen genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.