ADALET ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Balıkesir İl Teşkilatı, büyükşehir ve ilçelerdeki belediye başkan adaylarını belirlemek için temayül yoklaması yaptı.
Gala Yaşam Merkezi'nde yapılan temayül yoklamasına AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, AK Parti Ankara Milletvekili Bülent Gedikli, AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Cemal Öztaylan ve Tülay Babuşçu ile partililer katıldı.
Temayül yoklaması için 6'sı büyükşehir olmak üzere 26 sandık kurulurken, bin 569 partili büyükşehir, 2 bin 800 kişi ilçe belediyeleri için oy kullandı. Birçok partilinin büyükşehir aday adayı olmayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Edip Uğur için oy kullandığı öğrenildi. AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan oyunu kullanırken, “Merak ediyorsanız oyumu Edip Uğur için attım” dedi. Bandırma Gençlik Kolları üyeleri ise 'Rabia' işaretli tişörtleriyle temayül yoklamasında ilgi odağı oldu.
ADAY OLMAYANLAR İÇİN DE OY KULLANDILAR
Temayül yoklaması ile ilgili bilgi veren AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, “Büyükşehir için 3, ilçe belediyeleri için 75 adayımız var. Ancak bizdeki temayül yoklamasının şöyle bir özelliği var: Temayül yoklamasında partililere 'Büyükşehir ya da ilçe belediyeleri için kimi tercih ediyorsunuz?' diye bir soru yok. Anket sorusu gibi 'Büyükşehir ya da ilçeler için kimi aday olarak görmek istiyorsunuz?' diye soruyoruz. Bu yüzden partililerimiz aday olanlarla aday olmayan ancak gönlünden geçen isimler için de oy kullanabiliyor. Bu temayül yoklamasının partimiz ve adaylarımız için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
ADAYLAR KASIM SONUNDA BELLİ OLUR
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, “AK Parti, Türkiye'de demokrasinin güçlenmesini fevkalede önemseyen ve bu yönde çok önemli adımlar atan bir siyasi partidir. Biz ülkemizde demokrasinin güçlenmesini temin etmeye çalışırken, parti içi demokrasiye de büyük önem veriyoruz. Parti içi demokrasinin en önemli tezahürlerinden biri de temayül yoklamasıdır. Temayül yoklaması bizim için en önemli değerlendirme kriterlerinden birisi ancak tek başına belirleyici bir kriter değil. Temayül yoklaması ile kamuoyu anketleri, yerel yönetim başkanlarının raporları, akademisyenlerin, kanaat önderlerinin, milletvekillerimizin düşünceleri bir rapor halinde üst kurulumuzda değerlendirilerek, en iyi, en uygun adaylar bulunacak. Kasım ayı sonuna doğru adaylarımızın büyük bölümünü açıklamış oluruz” diye konuştu.
Muhalefetin Balıkesir ile birçok ilin büyükşehir olmaması için çaba gösterdiğini kaydeden Türel, “Bugün Balıkesir'i büyükşehirle taçlandırmanın şerefiyle bu temayül yoklamasını gerçekleştiriyoruz” dedi.
ANTALYA İÇİN ADAY OLACAK MI?
Menderes Türel, Antalya Büşükşehir Belediye Başkan aday adaylığı ile ilgili bir soru üzerine, “Ben şu anda çok önemli bir görevi ifa ediyorum. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısıyım. Görevimi layıkıyla yapmaya çalışıyorum. Bunun dışında başka konularla meşgul değilim. Bizim adaylığımız kendi irademizin dışındaki unsurlara bağlı. Önce halkımızın tercih etmesi ve böyle bir talep göstermesi lazım. Biz bunu kamuoyu anketleri ile en iyi şekilde ölçüyoruz. Tabii o da yeterli değil halkımızın tercihi doğrultusunda genel merkezimizin de Başbakanımızın ve üst kurulun da bir karar vermesi lazım. Ben AK Parti'de hiçbir zaman o ya da bu makam için değil hizmet için siyaset yaptım. Benim için yine en iyi hizmeti nerede yapacaksak orada oluruz” ifadelerini kullandı.
Saat 15.00'te sona eren temeyül yoklaması sonrası sandıktaki oy pusulaları tutanak eşliğinde Türel başkanlığındaki Divana teslim edildi. Zarflar Genel Merkezde açılıp, değerlendirilecek.