AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç, Döşemealtı'ndaki engelli rehabilitasyon merkezinin, Büyükşehir Belediyesi eski başkanı CHP'li Mustafa Akaydın'ın eşi Günseli Akaydın'ın başkanlığı yaptığı dernek üzerinden bir tür 'arpalık', 'yandaşları memnun etme yeri' gibi kullanıldığını iddia etti.
Gökcen Özdoğan Enç, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in ilk döneminde temeli atılan ve Mustafa Akaydın döneminde tamamlanan Engelli ve Rehabilitasyon Merkezi'nin, 26 bin metrekare alan üzerinde 14 bin metrekare kapalı alana sahip, aynı anda 500 öğrencinin yararlanabileceği ve 12'si süit odada olmak üzere 85 yatak kapasitesine sahip oteliyle Batı Avrupa'nın sayılı tesislerinden biri olduğunu söyledi.
Sahip olduğu yarı olimpik yüzme havuzu, hidroterapi havuzu, sera, hobi bahçesi, hayvanat bahçesi ve kafeteryasıyla rehabilitasyon merkezinin çok nitelikli bir yapı olduğunu kaydeden Enç, yönetimin Mustafa Akaydın'ın eşi Günseli Akaydın'ın başkanlığını yaptığı Engelli Bireyler Derneği'ne 15 Eylül 2010'da protokolle devredilmesiyle birlikte merkezin sahip olduğu potansiyelin hayata geçirilemediğini söyledi.
500 ÖĞRENCİLİK MERKEZDE 8 ÖĞRENCİ
Tüm giderleri Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanan merkezde 85 personel çalıştırıldığını, farklı niteliklerde 25 kiralık aracın kullanıldığını aktaran Milletvekili Enç, çalıştırılan çok sayıda personel ve kiralanan taşıtlara karşın merkezde eğitim alan öğrenci sayısının ancak 163 olduğunu söyledi. Bu öğrencilerin hepsinin de haftada 2 gün 45'er dakika eğitim aldığını belirten Enç, "Bunun açık ifadesi şudur; 500 öğrenci kapasitesine sahip bu merkezde 8 öğrenci tam gün eğitim almaktadır" dedi.
Engelli ve Rehabilitasyon Merkezi'ni 2 hafta önce ziyaret ettiğini anlatan Enç, o ziyaretin kendisi için tam bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi. "İş atölyeleri kurulmamış, iş alanlarının hiçbiri faaliyette değildi. Sadece hobi atölyeleri var ve bunlara devam eden öğrenci sayısı da 30 civarında. O zaman bu kadar personel burada ne yaptı" sözleriyle açıklamalarını sürdüren Enç, şunları söyledi:
"Çok sayıda personel çalıştırılarak ve araç kira bedelleri şişirilerek, belediye zarara uğratılmıştır. Merkezin aylık gideri 337 bin 890 TL olurken, aylık gelir ancak 66 bin 668 TL olmuştur. Aylık ortaya 271 bin 222 TL zarar çıkarken bu zarar yıl hesabına göre 3 milyon 254 bin 664 TL'ye ulaşmaktadır. Orada nasıl sistem uygulandığını çözebilmiş değiliz. Parasal kısmını bir tarafa bırakıyoruz. Tamamen iyi niyetle yapılmış bir yerin beceriksizlik yüzünden işletilemediğini ve kamunun zarara uğratıldığını ifade edebiliriz."
Gökcen Özdoğan Enç, merkezin verdiği eğitimin karşılığı olarak Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 66 bin 668 TL de destek aldığını söyledi. Engelli bireylere yönelik rehabilitasyon merkezi tam kapasite işletilebilmiş olsaydı Bakanlıktan alacağı eğitim desteğinin aylık 220 bin TL'ye ulaşacağını belirten Enç, ayrıca 85 yatak kapasiteli sosyal tesisin de bu güne kadar amacına uygun çalıştırılmadığını gözlemlediklerini aktardı.
Tüm bunlarla birlikte merkez binasının birçok yerinin bakımsızlıktan çökmüş durumda olduğunu aktaran Enç, “Antalya'ya yakışmayacak görüntüler. Nasıl bu hale çevirdiler anlayamadım. Konuyla ilgili yasal anlamda soruşturmalar başladı" dedi.
Anlattığı durumu 'Beceriksizlik örneği' olarak nitelendiren Enç, "Durum tespitini yaptık ama süreç onun da ilerisine geçecek. Bunun hesabı sorulacak. Eğitim alan kişi sayısı ortada ama onlarca personel, araç kiralamalarına ilişkin belgeler de var, usulsüzlük olduğu aleni belli. Ne yazık ki, bir tür arpalık, yandaşları memnun etme yeri gibi kullanılmış" diye konuştu.

EB(SU/SS) (FOTOĞRAFLI)