AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yeni Anayasa için 60 maddede mutabakat sağlandığını ve yasalaşması konusunda çalışmaların sürdüğünü belirtti. Şahin, "Olmazsa ne olur, metin çıkmazsa ne olur? Önümüzdeki günlerde göreceğiz ama biz Ak Parti olarak hiçbir zaman Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğu hedefinden vazgeçmedik. Şimdi veya imkan bulduğumuzda, Türkiye'ye yeni bir Anayasa kazandırmayı mutlaka gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 1690'ı büyükşehir için olmak üzere toplam 2 bin 827 partilinin oy kullanacağı temayül yoklamasına katılmük üzere Bursa'ya geldi. Bursa Uluslararası Tekstil Ticaret Merkezi (BUTTİM) TÜYAP Fuar Alanı'nda gerçekleşen programın açılışında konuşan Şahin, 29 Ekim'de Cumhuriyet'in ilan edilmesinin 90'ıncı yılının büyük coşku ve heyecanla kutlanacağını söyledi. Şahin, milletin iradesinin Türkiye'ye demokrasiyi getirmek için 11 yıl için çalıştıklarını kaydetti. Cumhuriyet'e sahip çıkacaklarını dile getiren Şahin, "Türkiye Cumhuriyeti'ni daha da güçlü hale getireceğiz. Hamasi nutuklar atarak, güzel sözler söyleyerek Cumhuriyet'e layık olamam. Hizmet ederek, taş üstüne taş koyarak, vatandaşların sorunlarını çözerek Cumhuriyet'e layık olabiliriz" diye konuştu.
'DAHA BAŞARILI OLMAYI HEDEFLİYORUZ'
AK Parti'nin 3 Kasım 2002'de 14 aylık bir partiyken seçimlere girdiğini hatırlatan Şahin, önemli çalışmalara imza attıklarını dile getirdi. 30 Mart 2014'te 3'üncü kez yerel seçimlere sonrasında da genel seçimlere girileceğini ifade eden Şahin, "Bu sınavda öncekilerden daha başarılı olmayı hedefliyoruz. Onun için millete takdim edeceğimiz belediye başkan adaylardımızın seçim ve tespitinde büyük titizlik gösteriyoruz. Biz AK Parti olarak merkez yoklaması yoluyla belediye başkan adaylarımızı belirliyoruz. Bunun için mutlaka teşkilatımızın nabzını tutmak zorundayız" diye konuştu.
'60 MADDEYLE İLGİLİ CHP’NİN CEVABINI BEKLİYORUZ'
Şahin, sandıklardaki çalışmaları kontrol ettikten sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 'Anayasa konusunda önemli çalışmalarınız var. Yeni Anayasa'nın çıkmamasından bir burukluk yaşıyor musunuz? Referandum gündemi var mı?' şeklindeki soruya Şahin, şu yanıtı verdi:
"Bu masa sıfırdan yeni bir Anayasa kurulması için oluşturuldu. Evet 2 yılı geride bıraktık. Ancak yeni bir Anayasa metni komisyonumuz şu ana kadar ortaya koyamadı. Ancak yeni Anayasa'nın 60 maddesini teşkil edecek bir mutabakat metni oluşturduğumuzu ifade edebilirim. Bazı siyasi partilerin daha sonra değerlendirmeleri sonucu bazı maddeler ile ilgili tereddüt olsa da biz 60 maddelik bir mutabakat olduğunu biliyoruz. O nedenle genel başkanımız 'Bu 60 maddeyi yasalaştıralım' diye bir öneri getirdi. Siyasi partiler bu öneriye çok mesafeli yaklaştılar. Bazıları hemen reddetti. Ancak son açıklamaları ile ana muhalefet genel başkanı Kılıçdaroğlu, bu 60 maddenin yasalaşması konusunda 'Biz de olumlu düşünüyoruz' anlamında açıklamaları oldu. Bu neden geçtiğimiz hafta grup başkanvekilleri biraraya geldiler. Cumhuriyet Halk Partisi yetkili kurulları ile görüşmek için bir süre istedi. CHP'nin bu konudaki cevabını bekliyoruz. Sanıyorum Milliyetçi Hareket Partisi 60 madde ile ilgili Anayasa değişikliğine destek vermeyecek. Ama komisyonda bir taraftan çalışmalara devam edebilir. Yeni mutabakatlar olursa. 61, 62, 63, 65 her neyse onlarda ilave edilmek suretiyle tamamı değilse bile bir kısmının bile değiştirilmesi Anayasa'nın biz Türkiye'nin temel hak ve özgürlük alanının genişletilmesi, demokratik standartlarının yükseltilmesi bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizim AK Parti olarak 60 maddenin meclisten geçerek yasalaşmasını düşünüyoruz. Böyle olmazsa ne olur, metin çıkmazsa ne olur önümüzdeki günlerde göreceğiz ama biz AK Parti olarak hiçbir zaman Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğu hedefinden vazgeçmedik. Bizim en önemli hedeflerimizden biri budur. Şimdi veya imkan bulduğumuzda gelecekte Türkiye'de yeni bir Anayasa kazandırmayı mutlaka gerçekleştirmeyi düşünüyoruz."
'CEVABI MİLLETİMİZ SANDIKTA VERECEKTİR'
Şahin, bir soru üzerine genel seçimlerin öne çekilmesi gibi bir durumun gündemlerinde olmadığını kaydetti. Şahin, belediye başkan adaylarının Kasım ayının ortalarından itibaren açıklanmaya başlayacağını da kaydetti. "Önümüzdeki dönem için kendinizi usta olarak değerlendiriyor musunuz?" şeklindeki soruya Şahin, şunları söyledi:
"Bunu milletimiz takdir edecektir. Türkiye sürekli gelişiyor değişiyor ve dönüşüyor. İnsan evde gözünün önünde büyüdüğünü fark etmez. yurtdışında uzun sürde bulunup, Türkiye'ye gelen değişimi yakınen görüyor ve tespit ediyorlar. Bursa'da yaşıyorsunuz, 10 yıl önceki Bursa ile şimdiki Bursa'yı lütfen kıyaslayınız. Türkiye'yi kıyaslayınız. Dolayısıyla vatandaşlarımız bu mukayeseyi yapıyor. Seçimlerde de notunu veriyor. 30 mart 2014 seçimleri Türkiye için önemli. AK Parti'nin yerel yönetimlerde ne derece başarılı olduğunu tespit bakımından önemli. Sorunuzun cevabını milletimiz sandıkta verecektir."