AK Parti’de son aylarda dikkat çeken politika değişikliklerinin, belediye ve il başkanı operasyonlarının, Atatürk vurgusu ve Meral Akşener’le ilgili değerlendirme yapmama tavrının en önemli gerekçesinin ‘referandum raporu’ olduğu öğrenildi.

Hürriyet'in haberine göre, 11 kişilik Siyasi Analiz Komisyonu’nun 16 Nisan referandumunun ardından, üç ay süren çalışmayla hazırladığı ve 100 sayfayı aşan raporundaki tüm başlıklar, aşama aşama hayata geçiriliyor.
'HAYIR'CILARIN OYU NASIL ALINIR?
‘Hayır’cıların desteğini almak için neler yapılması gerektiğinin kamuoyu araştırmalarıyla da desteklendiği raporun, son 4 aydaki ‘söylem ve eylem’ değişikliklerinin en önemli nedeni olduğu belirtiliyor. 
Raporda, ‘2018’in icraat yılı ilan edilmesi ve 2019 seçimlerine odaklı bir yol haritası izlenmesi’ önerildi. 4 aydan beri Erdoğan ve parti yöneticilerin masasındaki rapordan bazı başlıklar şöyle:

BELEDİYE BAŞKANLARI DEĞİŞTİRİLSİN!
- Performansı düşük teşkilatlar yönetimlerinin ve belediye başkanlarının 2019 seçimleri beklenmeden değiştirilmesi. Genel merkezde, teşkilat ve yerel yöntemlerin performansını denetleyecek ve takip edecek ekip kurulması. (22 il başkanı ve 6 belediye başkanı değişti. Değiştirilen il başkanı sayısında artış bekleniyor.)
TROLLERİN DİSİPLİNE EDİLMESİ
- Partide fitneye neden olan, iç çekişlemeleri körükleyen açıklamalara izin verilmemesi ve buna ilişkin denetim mekanizması kurulması. (Bazı sosyal medya hesaplarından parti yöneticisi, bakan ve milletvekilleriyle ilgili iddialar ortaya atan trollerle mücadele başlatıldı. Partide 25 kişilik sözcü ekibi belirlendi.)
İMAR VE RANT DÜZENLEMESİ
- Yeni vizyon belgesi hazırlanırken, AK Parti’nin 3Y olarak adlandırılan 2002’deki ‘yolsuzluk yoksulluk ve yasaklarla mücadele’ ilkesi kapsamında, özellikle belediyelerden kaynaklı, bazı imar uygulamaları, rant iddialarına izin verilmeyeceğine ilişkin vurgu yapılması. İmar denetiminde yeni yapılanmaya gidilmesi.(Özellikle İstanbul ve Ankara bağlamında başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere açıklamalar yapıldı. Yeni bir bütünşehir yasası hazırlanarak imar denetimleriyle ilgili çalışma başlatıldı.)
MERKEZDEKİ SEÇMENİ AK PARTİ'YE ÇEKMEK İÇİN
- Siyaset yeniden merkeze çekilmeli, millet odaklı siyaset yapılmalı. Merkezdeki seçmeni, AK Parti çatısı altında tutacak politikalar izlenmeli ve ona göre söylem geliştirilmeli. (Parti yönetiminin son dönemlerdeki söylem ve vurguları bu yöndeki değişimin habercisi oldu.)
MUHALEFETİN 'ÇATI ADAY' İHTİMALİNE KARŞI
- Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin ‘çatı aday’ ihtimaline karşı hazırlıklı olunmalı. Seçim ittifakına ilişkin altyapı çalışmaları yapılmalı, bu nedenle tüm kesimlerle tabanda ittifak sağlanmalı. (Partide uyum yasaları çerçevesinde seçim ittifakı ve seçim barajı gibi konular değerlendiriliyor.)
AKŞENER'LE İLGİLİ 'KONUŞMAMA' KARARI
- Meral Akşener’in çalışmalarının, Ege, Marmara ve İç Anadolu’nun bazı kesimlerinde destek bulduğu, CHP ve MHP seçmenine sıcak geldiği, AK Parti seçmeni açısından sıkıntı olmaması için kullanılan dil ve politikaların önemli olduğu belirtildi. (Parti üst düzeyde Akşener’e ilişkin değerlendirme yapmama kararı aldı.)