AK Parti MKYK üyesi Yasin Aktay, 'Türk diye bir ırk yok' sözlerinin iyi anlaşılmadığını söyledi. Aktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konuya ilişkin yaptığı açıklamanın talihsiz olduğunu belirterek, "Bana bir haksızlık yapmış oluyor. Bu haksızlığın hesabını da yargıda soracağım. Çünkü Benden bir Türk düşmanı yaratmaya çalışıyorlar. Benden Türk düşmanı olmaz. Ben Türküm" dedi.
Ak Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Prof.Dr. Yasin Aktay Bayburt'ta katıldığı panelde, 'Türk diye bir ırk yok' sözlerine açıklık getirdi. Yasin Aktay, CNN Türk'te yayınlanan 5N1K programında Gazeteci Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtladı.
SÖZÜN MANŞET YAPILMASINI KINIYORUM
Panelde yaptığı konuşmasında İsmet Özel'den alıntı yaptığını belirten Yasin Aktay, "Türk halkı ve Türk milleti ırka dayalı bir millet değildir' diye anlatıyorum. Alıntısı İsmet Özel'den yapıyorum. Başka birinden de alıntı yapabilirdim. Mümtaz Turhan'dan, Ziya Gökalp'ten hatta Atatürk'ten… Ne Mutlu Türküm diyene kavramının kendisi zaten yani bu sloganın kendisi, Türkiye'de Türk milliyetçiliğinin, Türk milletinin veya ırkının, ırka dayalı olmadığını anlatmak için zaten ifade edilmiştir. Bu sözün şu şekilde manşet yapılmasını kınıyorum. Orada aslında benim söylemeye çalıştığım Türk milletinin, ırktan öte bir şey olduğunu anlatmaya çalışıyorum" dedi.
TARTIŞMANIN ÜZERİNE SİYASETİN GÖLGESİ DÜŞMÜŞTÜR
"Bu tartışmanın üzerine siyasetin gölgesi düşmüştür" diyen Yasin Aktay şunları söyledi: "Siyasetin gölgesi, sözlerin nasıl anlaşılacağına artık hükmetmektedir, karar vermektedir. Orada sloganlara bir takım tabusal anlamlar yüklenmeye başlanmaktadır. Irkı tartışma konusu yapan ben değilim. Türk ırkını tartışma konusu yapan ben değilim. Ben bir ırk bilimi uzmanı da değilim. Türkiye'de mürekkep yalamış herkes kadar da biliriz. Milliyetçilik yapanların da bunu bilmesi gerekiyor. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Türkiye'de nereye çektiler bunu."
BENDEN TÜRK DÜŞMANI OLMAZ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konuya ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirmesi istenen Yasin Aktay, "Talihsiz sözlerdir. Bana bir haksızlık yapmış oluyor. Bu haksızlığın hesabını da yargıda soracağım. Çünkü Benden bir Türk düşmanı yaratmaya çalışıyorlar. Benden Türk düşmanı olmaz. Türküm ben" dedi.
ÇOCUĞUN AKLINA GELEN BÜTÜN SORULARI CEVAPLIYORUZ
Yasin Aktay, panelde yaptığı konuşması sırasında salonda herhangi bir protestonun söz konusu olmadığını da belirterek, sözlerinin iyi anlaşılması için panelde yaptığı konuşmasının tamamının verilmesi gerektiğini ifade etti. Yasin Aktay panelde yaşananlara ilişkin, "Çocuğun aklına gelen bütün soruları da cevaplıyoruz. Çocuğa iyi bir Türk milliyetçisi olmasını tavsiye ediyorum aslında. Orijinal bir fikir ortaya koymuş da değilim. Türk milliyetçiliğinin teorisyenlerinin tezleridir bunlar" diye konuştu.
MİLLİYETÇİLİK DERSİ VERİYORUZ ASLINDA
İyi mesajlarının anlaşılmadığını ifade eden Yasin Aktay, "Biraz da milliyetçilik dersi veriyoruz aslında. Pozitif milliyetçilik. Benim iyi mesajlarım var. Bu şekilde yansıması beni incitiyor. Türk benim için varlığımı bulduğum bir dünya. Ben Türkçe ile kendimi bulmuşum" dedi.
301. MADDE NE KADAR BAŞIMIZI AĞRITTI
301. Maddeye ilişkin olarak Yasin Aktay şöyle konuştu: "301. Madde Türklüğe hakaret ne kadar başımızı ağrıttı mesela. Türklüğe hakaret için bir kanun var ama diyelim ki Kürtlere, Ermenilere veya azınlıklara yönelik bir kanun yok. Esas korunması gereken zayıf durumda olanlar. Türklük zaten bu ülkenin hakim kültürü. Burada Türklük en az hakarete maruz kalabilecek bir şeydir. Zaten çoğunluk hakaret söz konusu olduğu zaman sosyal baskısını hissettiriyor. Türk ırkı konusu tartışmalıdır. Bunu ben değil bütün antropologlar…söylüyor. Şu anda, bir Türk kültürü vardır. Türk, Türklük vardır. Ama bu bir ırk mıdır? Kemalistler 30'lu yıllarda denediler. Üretmediler."
TÜRK MİLLETİ EN GÜÇLÜ MİLLET OLACAKTIR
Ak Parti'nin bu tartışmalar üzerine tutumunun sorulması üzerine Yasin Aktay, "Partidekiler benim iyi niyetimi biliyorlar. Partide sadece kendimi daha iyi ifade etmem gerektiğini ifade ediyorlar" diye konuştu.
Yasin Aktay, "Müsterih olsunlar eğer benden duymak istiyorlarsa, şu anda Türk vardır. Türk milleti önümüzdeki dönemde en güçlü millet olacaktır. Dünyaya yön verecek olan millet olacaktır. Üstelik içerisinde ırk olarak Türk olmayan bir sürü unsuru da barındırarak" dedi.
MİSAK-I MİLLİ SINIRLARI SİZE GENİŞ GELİR
Yasin Aktay konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Eğer siz sadece bir ırka indirgerseniz, Şu anki Misak-ı Mili sınırları size geniş, fazla gelir. Türk milletini eski özüne, Osmanlı'daki özüne dönüştürürseniz, bugünkü Osmanlı toprakları bile size dar gelmeye başlar."

HT (GD/RT)