Emre BAYLAN/ AFYONKARAHİSAR, () - AK Parti'nin Afyonkarahisar'da devam eden 22'nci Değerlendirme ve İstişare Toplantısı'nda Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında yaşanan ve Başbakan Erdoğan'ın toplantıyı terk etmesiyle sonuçlanan tartışmaya ilişkin ilk değerlendirmeler yapıldı.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Ak Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Feyzioğlu'nun çıkışının 'çatıyla' ilgili olduğunu söyledi. “Son yıllarda Türkiye'de yargıdaki, Baro dahil vesayeti düzeltelim diye uğraşıyoruz ama evvela Türkiye'de hukukçuların kafasını değiştirmesi lazım" diyen Kuzu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Önce Anayasa Mahkemesi Başkanı, şimdi baro başkanı başka bir yerde, başka bir başkan. Siyasete yargıç da çok meraklı oluyor. İçeride böyle bir dürtü var. O zaman orada kalmak zorunda değil. Ben de bıraktım üniversitemi siyaset yapıyorum. Gelsinler halkın arasında dolaşmak kolaysa, Başbakan gibi gece gündüz, ses kısıklığına varana kadar bütün ülkeyi gezsinler. Yargıçların, hakimlerin, savcıların, baro başkanlarının konumları gereği kimi sözleri sarf etmeleri doğaldır ama konuyu aşırı siyasete dökerek, devlet büyüklerine hakarete varıncaya kadar yaparlarsa zannediyorum doğru olmaz. Herhalde sanırım o da çatıya oynuyordu, çünkü bütün bu çıkışlar çatıyla ilgili çıkışlar. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın da çıkışı ona benziyor, bugünkü çıkış da ona benziyor. Bakalım çatıda kim kalacak, kim düşecek?"
Ankara Milletvekili Bülent Gedikli, “Sayın Başbakanımızın çok doğru ve isabetli bir hareket yaptığını düşünüyorum" diyerek kısa bir değerlendirmede bulundu.
Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş ise “Başbakanın yaptığı olumlu ve olması gereken bir tavrı göstermiştir. Metin Feyzioğlu aslı astarı olmayan konuları, hükümetimize yönelik eleştirilerinde çizmeyi aşarak, hukuk dışında her şeyi gündeme getirmiştir" diye konuştu.
Adıyaman Milletvekili Salih Fırat da Metin Feyzioğlu'nun çıkışının Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olmasını engellemeye yönelik bir çalışma olarak değerlendirdi.
İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise şunları söyledi:
“Herkes ölçüsünü ve haddinin bilmeli. Sayın Başbakanımızla birebir görüşmelerinde övgüler düzen bu şahsa ne oldu ki, Danıştay toplantısında nezaket sınırlarının ötesinde, eleştiri sınırları aşan ve zaman disiplinini hadsizlikle buluşturan bir üslup içine girdi?"

EB(SU/AAA)