DEMOKRATİK Toplum Kongresi Başkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Kürtler'in demokrasi mücadelesinin Ortadoğu'da belirleyici olacağını söyledi. Kürt meselesinin Ortadoğu'nun birinci meselesi olduğunu ifade eden Türk, "Kürtler açısından kaçırılmaması gereken bir yüzyıl içerisindeyiz" dedi.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, 20 yıl önce 2 PKK'lının öldürülmesi ile çeşitli aileler arasında başlayan husumet, DTK ve BDP'lilerin araya girmesiyle sonlandırıldı. Husumetin son bulması nedeniyle Esmerçayır Mahallesi'nde düzenlenen barış yemeğine, DTK Genel Başkanı ve Mardin bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP'li belediye başkanları ile bölgedeki aşiret temsilcileri ile husumetli ailelerin üyeleri katıldı.
'Barış siyaseti en kazanımcı siyasettir', 'Bireysel barış toplumsal barıştan geçer', 'Savaşmak kolaydır, barışmak zordur, zor olanı tercih ettik' ve 'Kürt barışı gerçekleşmeden Ortadoğu barışı gerçekleşemez' pankartlarının asılı olduğu salonda yaptığı konuşmada halkın emeği ile Kürtlerin özgürlük aşamasına geldiğini ifade eden Ahmet Türk, "Ortadoğu'da Kürtlerin demokrasi mücadelesi belirleyici olacaktır. Kürt meselesi Ortadoğu'nun birincil meselesidir. Kürtler açısından kaçırılmaması gerek bir yüzyıl içerisindeyiz" dedi. Geçmişte Kürtlerin çok acılar yaşadığını söyleyen Türk, "Bugün birlik ve beraberliğimizi sağlarsak Kürdistan ve Kürtleri özgürleştiririz. Kürt Halk önderi Sayın Öcalan 'Herkesle kucaklaşalım' diyor. Sistem bizi bölmeye çalışıyor. Gelecek yarının özgürleştirilmesinden geçer. Bugün yeni sayfa açıyoruz. Halkımız çocuklarını, torunlarını düşünmeli ve demokrasi özgürlük mücadelesinde birleşmelidir" diye konuştu.
KCK davası kapsamında tutuklanan ve geçen 3 ocak günü cezaevinden tahliye edilen BDP Şanlıurfa Milletvekili Ayhan ise Kürtlerin yıllardır böl-parçala- yönet politikasıyla baskı altında tutulduğunu ileri sürerek, "Bildiği gibi yüz yılı aşkın bir süredir Kürt halkı sömürgeci güçler tarafında böl-parçala-yönet politikasıyla baskı altında tutulmuştur. Bu baskı politikası bir yandan Kürt halkının inkarına yol açarken, diğer yandan Kürt halkının birlik ve berberliğini ortadan kaldırmaya hedeflemiştir. Bugün burada birlik ve beraberliğini inşa ederek bu inkar politikasını boşa çıkarmanın gururunu ve onurunu yaşıyoruz" dedi.
Törende son olarak konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Kürtlerin birlikteliğine şahit olduğu için Allah'a şükrettiğini anlatarak, "Bugün dünden, yarın bugünden iyi olacaktır. Bizi bugünlere taşıyan tüm Kürdistan şehitlerine saygılar sunuyorum. Kürt halkının ittifakı hiçbir halkın zararına değildir. Bu ittifak Kürtlere özgürlük, diğer halklara kardeşlik ve barış getirecektir. Tüm ailelerimiz Kürdistan çatısında birdir. Biz 40 milyonluk bir aileyiz" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından barıştığı ilan edilen husumetli ailelerin fertleri birlikte yemek yedi.