DİYARBAKIR'da Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Kamışlı Bulvarı, davul- zurna eşliğinde halaylar çekilerek açıldı. Açılışa katılıp bir konuşma yapan Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı Ahmet Türk, önümüzdeki seçimlerin bir referandum olarak görülmesi gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki seçimlerde bugün sayın Başbakan ve partisi Kürt halkını ölçmeye çalışacak" dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Mardin Yolu üzerine yapılan Kamışlı Bulvarı düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, BDP'li Milletvekilleri Altan Tan, Nursel Aydoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, merkez ilçelerin belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı.
BAYDEMİR: VİCDAN DUYGUSUYLA GÖREVİ DEVREDİYORUM
Büşyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP'li belediyelerin son 6 yıl içerisinde modern kentleşmenin yüz akını yaşattığını söyledi. Baydemir, şunları söyledi:
"Yarın öbür gün kentimize iftira atabilirler. Kıskanıyorlar. 'Niye bizde de böyle olmuyor?' diyorlar. 'Bu kadar paramız, imkanımız var. Niye bizde de böyle olmuyor?' diyorlar. E onlarda olmaz çünkü onlar BDP değil, çünkü onlar halka dayalı değil, çünkü onlar, laf aramızda kimseye söylemeyin, daha çok çıkara dayalıdır. Burada bütün belediye başkanlarım var. Burada kameraların huzurunda bir kez daha söylüyorum. Soyadı Baydemir olup bu 10 yıllık zaman dilimi içerisinde hiçbir belediyemizde istihdam edilen tek bir Allah'ın kulu yoktur. Soyadı, Yüksel, Demirbaş, Kurbanoğlu, Karatekin, Anlı olan bu zaman dilimi içerisinde tek bir Allah'ın kulu belediyelerde istihdam edilmemiştir, ihale almamıştır. Tek bir plan tadilatı geçmemiştir. Çünkü biz ailelerimiz için değil biz halkımız için çalışıyoruz. Başarının bir sırrı da budur. Bu itibarla da ben vicdan duygusuyla görevi devrediyorum."
TÜRK: BU SEÇİMİ REFERANDUM OLARAK GÖRMEK LAZIM
Ardından konuşan Mardin Milletvekili Ahmet Türk, 'çözüm süreci'nin Abdullah Öcalan'ın başlattığı bir proje olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"İşte bu sürecin arkasında durmak Kürt sorunun çözümü konusunda ki yapılan çalışmaları teşvik etmek, barışa ulaşmanın formüllerini üretmekte bizim görevimizdir. Eğer halk olarak özgür geleceğimiz için ortaya çıkarsak özlemlerimizi, taleplerimizi Türkiye ve dünya gündemine taşırsak o zaman halkımızı taçlandırmış oluruz, geleceğimizi belirlemiş oluruz. Bu nedenle meseleyi sadece bir şehrin caddeleriyle, yapılan çalışmalarıyla biz sınırlı tutamayız. Biz halkımızın geleceği ilgili yaptığımız çalışmaları bütün herkese yaptırmak zorundayız. Ve onun mücadelesini geliştirmek zorundayız. Böyle bir anlayışla kendini örgütleyen bir halkın önünde hiçbir güç duramaz. Bir seçim arifesine girdik, bu seçim sadece en iyi şekilde belediye başkanlığını yapacağı orana oy verecek bir seçim değil. Kürt halkı kendi kimliğine, mücadelesine sahip çıkıyor mu? Özgür geleceği için ortak bir karar alıyor mu? Aslında bunun mesajının ortaya çıkarılması lazım. Bunun mesajını kimse yanlış anlamasın elbette ki hizmet, halkı anlamak, taleplerini yerine getirmek önemlidir. Ama özgür olamayan bir toplum, kimliğiyle, kültürüyle, demokratik geleceğiyle hazır olmayan bunun mücadelesini vermeyen bir toplum asla ve asla güzelliklere sahip olamaz. Güzel bir geleceği de oluşturmaz."
Türk, mücadelelelerinin hem hizmet hem de geleceklerini yaratmaya yönelik bir mücadele olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:
"Önümüzdeki seçimlerde bugün sayın Başbakan ve partisi Kürt halkını ölçmeye çalışacak. Acaba Kürtler direnişlerinde, taleplerinde ısrarlı olacak mı? Bunu görmeye çalışacak. Eğer iktidar partisi bugün Kürdistan'da yine birinci parti olursa o zaman şunu söyleyecek. Halk benimle beraber, beni destekliyor. Bunların kimlik, kültür, özgürlük diye bir sorunları yok. Bugüne kadar yürüttüğü politikada da ısrarlı olacak. Ama halk biz geleceğimiz belirlemek istiyoruz, biz özgürlükler için mücadele ediyoruz mesajını verirsek inan ki barışı, çözümü de sağlarız. Bu seçimi bir referandum olarak görmek lazım. Ve burada Kürt halkının kararlılığını, taleplerini dile getiren ve buna sahip çıkan bir duruşu ortaya koymamız gerektirdiğine inanıyorum."
Konuşmaların ardından protokol kavşağın açılışını gerçekleştirdikten sonra davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.