ANKARA, () - TÜRKİYE'de 10 Ağustos Pazar günü gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) heyeti, uluslararası seçim gözlem misyonunun, nihai ön bulgu ve sonuçlarını paylaşmak üzere Ankara Sheraton Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Gözlemcilerin yaptığı açıklamada "Ciddi birtakım olumsuz hususlar vardır. Resmi makamlarının ve devlet kaynaklarının usülsüz bir şekilde kullanılması bir aday tarafından. Yasal çerçevede birtakım açıklıkların olmaması, netliğin olmaması ve medya haberlerinin de taraflı olması" ifadeleri kullanıldı. Heyet, ayrıca yaklaşık 8 hafta sonra, yürütülen misyon ile ilgili olarak bir rapor yayınlayacağını da açıkladı.

"TÜRKİYE'NİN DEMOKRATİK GELİŞİMİNDEKİ YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICIDIR"

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Gözlem Heyeti Başkanı Meritxell Mateu Pi, 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye için tarihi bir gün olduğuna dikkat çekerek "Çok çeşitlilik içeren bir ülkeniz var. Son derece büyük ve çeşitlilik içeren bir ülke. Bu bağlamda biz, Ankara'da ve Ankara'nın bazı ilçelerinde Beypazarı'nda ve Güdül'de seçim gözlem çalışmaları yürüttük. Güney'de Antalya'da ve Adana'da bulunduk. Batı'da İstanbul ve İzmir'de çalışmalar yürüttük. Konya'da ve yine Doğu'da Van'da ve Diyarbakır'da çalışmalarımız oldu. Genel olarak gözlemcilerimiz ziyaret ettikleri sandıklarda son derece sıcak bir karşılama ile karşılaşmışlardır. Ancak bazılarımız, sandık kurulu başkanlarının yeterince önceden bilgilendirilmemiş olması dolayısıyla birtakım sıkıntılar yaşadık. Ben dün yapılan seçimlerin tarihsel önemini vurgulamak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti, cumhurbaşkanının ilk kez halk tarafından seçildiği bir seçim yaşadık. Bu sayede de halkla cumhurbaşkanı arasında doğrudan bir bağ kurulmuş oldu. Ancak aynı zamanda şunu da vurgulamak istiyorum. Bu Türkiye'nin demokratik gelişimindeki yeni bir dönemin başlangıcıdır. Hepinizin bildiği gibi seçim süreci, seçim gününden çok daha ötesini kapsayan bir şeydir" ifadelerini kullandı.

"TÜRK MAKAMLARININ İLERİDE ELE ALMASI GEREKEN BİRTAKIM EKSİKLİKLER TESPİT ETMİŞ BULUNUYORUZ"

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Gözlem Heyeti Başkanı Mateu Pi birtakım eksiklikler olduğunu öne sürerek "Biz bundan yaklaşık 3 hafta önce Türkiye'ye geldik. Seçim süreci ile ilgili olarak hem adaylarla hem çeşitli makamlarla hem medya mensuplarıyla hem de sivil toplumla çeşitli görüşmeler gerçekleştirdik. Burada yaptığımız gözlemler sonucunda seçim günü yapılan gözlemler de dahil olmak üzere Türk makamlarının ileride ele alması gereken birtakım eksiklikler tespit etmiş bulunuyoruz. Bu yeni bir dönemin başlangıcı sadece. Biz öyle inanıyoruz ki Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanının görevi, Türkiye'de bütün vatandaşların menfaatine çalışmak ve demokratik gelişimi daha da fazla desteklemektir." dedi.

"BAŞBAKANIN LEHİNE BİR SÜREÇ İŞLEDİĞİNİ NOT ETTİK"

Seçim kampanyası süresince medyada yer alan haberlere yönelik tespitte bulunduklarını söyleyen AGİT Parlamenterler Meclis Üyesi, "Bu, Türkiye'de halkın doğrudan seçtiği, seçim yaptığı ilk cumhurbaşkanlığı seçimleridir. Bu sayede Türkiye'de son derece canlı bir siyasi yaşam olduğunu gördük. Yine aynı şekilde siyasi güçler arasında da sağlıklı bir denge olduğu ilk seçim sonuçları bizlere göstermektedir. Bizim dikkatimizi çeken birtakım eksiklikler vardır. Özellikle medyada dengesiz haber yapılması, insanların demokratik beklentilerini tam anlamıyla karşılama konusunda bir anlamda eksik kalmıştır. Medya kampanyaları boyunca özellikle bir kişinin, başbakanın aday olarak bu seçimlerde daha fazla avantaja sahip olduğunu gördük. Medyadaki yaygın olarak yapılan haberlerden dolayı da seçim günü geldiğinde 3 aday arasından bir kişiyi seçerken bu süreçte başbakanın lehine bir süreç işlediğini not ettik." diye konuştu.

"DEVLETİN İDARİ KAYNAKLARININ KULLANILMASININ AKTİF KAMPANYA SÜRECİNİ BİR BAKIMA ZEDELEDİĞİ DİKKATİMİZİ ÇEKMİŞTİR"

AGİT Parlamenterler Meclis Heyeti Başkanı Asa Lindestam, yaptığı açıklamada "Dün seçimler boyunca Türkiye çapında sandıklarda siyasi parti temsilcilerinin bulunması son derece önemli bir denetim mekanizmasıdır. Bunun dışında Başbakan tarafından idari kaynakların, devletin idari kaynaklarının kullanılmasının bir anlamda aktif kampanya sürecini bir bakıma zedelediği dikkatimizi çekmiştir. Çok çeşitli ülkelerde seçimleri gözlemleyen bir kişi olarak bir heyet olarak sandık kurularının genellikle saatler boyunca binlerce oyu saymak için çalıştığına tanık oluruz. Ancak Türkiye'de sandık başına 400 kişi sınırlaması getirilmesi, bizce son derece iyi ve verimli bir modeldir." şeklinde konuştu.