Hasan BÖLÜKBAŞ/ AKSARAY, () - AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun eski bakan Egemen Bağış dönemine ait Ulusal Ajans'ın harcamalarıyla ilgili soruşturma başlattığı yönünde çıkan haberleri değerlendirerek, ''En ufak bir soru işaretinin olmaması için bu soruşturmaların hepsinin yapılması gerekir. Bizden önceki bakanımız bizzat kendisi soruşturma açmış, 'incelensin' diye. Dolayısıyla bazı gazetelere yansıdığı gibi bu işi başka yerlere çekmeye çalışıyorlar. Biz bu konularda son derece açık ve şeffafız" dedi.
Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Aksaray'a gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, ilk olarak Somuncu Baba Külliyesi'ni gezerek belediye tarafından yaptırılan 'Somuncu Baba Minyatür Müzesi'nde incelemelerde bulundu. Burada özel olarak üretilen Somuncu Baba ekmeği ikram edilen Çavuşoğlu, ekmeklerin tadına baktı ve çevresindekilere de ikram etti. Daha sonra Aksaray Valisi Şeref Ataklı'yı makamında ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu, ardından da kent merkezindeki Kapalı Çarşı da esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti. Buradan Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta'yı makamında ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
AB Komisyonu'nun, AB eski Bakanı Egemen Bağış dönemine ait, Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi’ndeki (Ulusal Ajans) 'AB fonlarının kullanımı ve personel alımlarında usulsüzlük' iddialarını incelemek üzere soruşturma başlattığı yönünde çıkan haberlerin sorulması üzerine Bakan Çavuşoğlu, AB'ye üyelik sürecinde her aday ülkeye olduğu gibi Türkiye'ye de belirli fonlar aktarıldığı ve bunların pojelere hibe ve katkı olarak kullanıldığını kaydetti.
Her yıl bu kaynakların nasıl kullanıldığına dair incelemeler yapıldığını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
''Doğal olarak AB de yapıyor. Zaten projeler hazırlandıktan sonra nihai kararı AB'nin de içinde olduğu bir komisyon veriyor. Bu siyasi bir karar olmuyor. Ama iç denetim de yapılıyor. Sayıştay da sürekli bu denetimleri yapıyor. Bizden önceki dönemde bir arkadaşımız, ayrıldıktan sonra bir şikayet mektubu yazıyor. Daha sonra ise 'Bazı insanlarla geçinemediğim için istifa ediyorum' diyerek istifa ediyor. Ama böylesine bir şikayet dilekçesi olduktan sonra buna kimse duyarsız kalamaz. Her şeyden evvel benden önceki değerli bakanımız, sevgili dostum Egemen Bağış, hemen soruşturma açtırıyor. Aynı şekilde Hazine de soruşturma açıyor."
AB'nin bu konuda soruşturma yapılması talebinin olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, "Bizim de en büyük arzumuz budur zaten. Ayrılan arkadaşımızın değişik dilekçelerinde çelişki olsa bile hiç kimsenin kafasında bir soru işareti olmaması lazım. Daha önceki denetimlerde Ulusal Ajansımız, AB projeleriyle ilgili gerek diğer konularda şeffaflık ve proje üretkenliği bakımından örnek gösterilmiştir. Tüm raporlarda vardır. Ben eminim ki bizim arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar, yine denetimlerden sonra yapılan bu çalışmalar, aynı şeffaf bir şekilde örnek proje olarak gösterilecektir. Bu, yapılan soruşturmayla ilgili bir şey değil. Temennimizi ve daha önceki yıllardaki raporları örnek göstererek söylüyoruz. En ufak bir soru işaretinin olmaması için bu soruşturmaların hepsinin yapılması gerekir. Bizden önceki bakanımız bizzat kendisi soruşturma açmış 'incelensin' diye. Dolayısıyla bazı gazetelere yansıdığı gibi bu işi başka yerlere çekmeye çalışıyorlar. Biz, bu konularda son derece açık ve şeffafız. İnşallah soruşturma bittikten sonra herkes raporu görecek" dedi.
''AB SÜRECİNDEN VAZGEÇMEDİK''
Daha sonra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Çavuşoğlu, AB Sürecinden vazgeçmediklerini söyledi. Çavuşoğlu, ''2014 yılının Avrupa Birliği yılı olabilmesi için Avrupa Birliği'nden ve Avrupa Birliği'ndeki vatandaşlarımızdan beklentimiz var. Bugüne kadar fasılların açılmaması konusunda haksızlık ettiklerini kabul ettiler. İlerleme raporunda da bunu görüyoruz. Bu da üye ülkeler arasındaki görüş farkı olmasıdır. 2014 yılının Avrupa Birliği yılı olması yetmez. Biz Avrupa Birliği'ne üye olmak istiyoruz. Aslında süreç çok önemlidir. Süreç içinde yapacağımız reformlar, atacağımız adımlar, Avrupa Birliği standartlarına ulaşmamız açısından ekonomik ve siyasi değil. Süreç önemli olduğu kadar sonuçta önemli. Süreç konusunda müzakerede herkesin söyleyeceği bir söz vardır. Avrupa Birliği süreci Türkiye'nin son 60 yıllık bir hayalidir. Bu süreçten vazgeçmedik'' diye konuştu.
PARALEL YAPI DEVLET İÇİNDEN TEMİZLENMELİ
Konuşmasında paralel yapı iddialarına da değinen Bakan Çavuşoğlu, "Bizim bugün yaşadığımız bu kasettir, montajdır, tehditlerdir, yargı içindeki oluşumlardır, kısaca paralel yapı dediğimiz yapının mutlaka bu devlet içinden temizlenmesi gerekir. Bizim sokaktaki insanlarla, bu gönül vermiş insanlarla, evini satmış vermiş, cebinden para vermiş, birçok yolla para vermiş insanlarla hiçbir problemimiz yok. Hiçbir partiye gönül vermiş, oy vermiş insanlarla da bizim problemimiz olamaz'' dedi.
Hiçbir demokratik ülkenin ve yapının, devlet içinde başka bir yapıya müsaade etmediğini ifade eden Çavuşoğlu, '' O devlet içinde sivil inisiyatifin, sivil demokrasinin üstünde başka bir vesayet varsa ona müsaade etmez. O devlet içinde mafyalar, çeteler, her şehirde, her ülkede yer edinmiş ve güç elde etmeye çalışmışsa, ona müsaade edilmez. Başka yapılanmalarla yargının içinde, polisin içinde, askerin içinde, nerede olursa olsun, bürokrasinin içinde böyle bir yapılanmayı hiçbir demokrasi, hiçbir ülke müsaade etmez. Demokraside yargı vardır, yürütme vardır, yasama vardır, medya ve sivil toplum vardır. Bu kurumların hepsi demokrasinin ara unsurlarıdır ve hiçbirinin birbirinden üstünlüğü olmamalıdır" diye konuştu.

HB(İA/AK)(FOTOĞRAFLI)