Yusuf ÇINAR/ÇORUM,() - ÇORUM'a gelen Avrupa Birliği (AB) Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 17 Aralık operasyonu ile başlayan sürecin Türkiye ile AB’nin ilişkilerini etkilemesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Bugün Sağlık Bakanlığı tarafından Çorum'a yaptırılan 650 yataklı Devlet Hastanesi’nin temel atma törenine katılmak üzere Çorum'a gelen AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, protokol üyeleri ve partililer tarafından karşılandı. İlk olarak Çorum Valisi Sabri Başköy'ü makamında ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu, gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerini hiçbir şeyin etkilemeyeceğini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Etkilememeli de. Netice itibariyle son raporda Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunun altı vurgulanmıştır. Ne AB Türkiye’den vazgeçebilir ne de Türkiye AB'den vazgeçebilir. Zamanında bu ilişkilerin kesintiye uğradığını da gördük, darbelerden sonra veya Türkiye’de demokrasi kesintiye uğradığı zaman. En kısa sürede bu ilişkiler tekrar kurulmuş iki tarafın bakış açısıyla. Ama 11 yılda biz bunun sadece orada bekleyen süreç olmasına müsaade etmedik ve müzakarelere başladık. Türkiye’de büyük reformlar yaptık. Bu reformların hepsi bizi hem AB standartlarına daha çok yaklaştırdı hem de ülke insanının hak ettiği seviyelere gelmesinde önemli adımlar oldu" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılını AB yılı ilan ettiğini hatırlatan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "2014 yılının AB yılı olabilmesi için Türkiye’nin reformlara devam etmesi gerekiyor. Meclis tatile girerken sabaha kadar çalıştılar. AB ile ilgili değil, Sayın başbakanımızın 2013 yılında açıkladığı demokratikleşme paketini kapsayacak şekilde bir reform paketi içinde çalıştı arkadaşlar. AB'den beklentimiz artık fasılları açalım müzakere edelim bu işi hızlandıralım. Bunun için de diplomatik atağa da geçtik. Sayın Başbakanımız Brüksel’e gitti, Merkel'e gitti. Hollande Türkiye’ye geldi. İtalya’ya gitti. İspanya Başbakanı geldi. Yine Cumhurbaşkanımız Macaristan’a gitti. Ama iki tarafın da karşılıklı adım atması lazım" diye konuştu.
Çavuşoğlu, 17 Aralık olayıyla ilgili yaşananları AB ve AB’deki dost ve muhataplara anlattıklarını açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, "Onlar da bu işin ne olduğunu görmeye başladılar. Ne için yapıldığını, nelerin olduğunu Türkiye’deki yapılanmanın ne olduğunu anlamaya başladılar. Onlar da şimdi sorgulamaya başladılar. Ciddi bir dezenformasyon var. Ciddi bir karalama kampanyası var. Türkiye’yi şikayet kampanyası var. Türkiye ile AB’nin müzakere sürecinin durdurulmasını isteyenler de var. Ve Türkiye’nin uluslalararası örgütler düzeyinde seviyesinin düşürülmesini isteyenler de var. Ama bunlar Türkiye’ye haksızlık yapıyorlar. İçeride biz her şeyi tartışabiliriz. Ama Türkiye’nin dışarıdaki imajını bozmaya yönelik, konumunu zayıflatmaya yönelik çalışmalar Türk milletine büyük haksızlıktır. Ama bunların Türkiye ile AB ilişkilerini etkilemesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.

YÇ(MS/BT) (FOTOĞRAFLI)